Fotbalul românesc pretinde că nu e în colaps, dar deja trece la măsuri. Fiecare club din România își reduce bugetul pe fondul reorganizării interne, dar și a pandemiei de coronavirus care lovește pe toată lumea. Indiferent de eșalon.
Drepturile tv la Liga 1 sau redus simțitor cu câteva sute de mii de euro pentru fiecare grupare. Banii din sezonul trecut se împart la 16 echipe, nu la 14. Redistribuirea echipelor la Liga 2 și Liga 3 este una realizată special de FRF pentru a reduce cheltuielile cluburilor: sezonul din a doua divizie se joacă doar tur, iar în al treilea eșalon cinci serii au fost transformate în 10, dar serii de doar 10 echipe. E adevărat că se joacă tur-retur, dar sunt doar 9 deplasări tot sezonul față de 14-15 în prezent. În plus aria geografică se restrânge simțitor.
Practic cluburile mici vor cheltui mai puțin, dar calea spre succesul economic este să nu dai salarii mari dar să aduci jucători buni. Cum faci asta? Dacă ai maangeri buni, care știu să explice nu doar să taie din pix.
Crește numărul străinilor din Liga 2. Oare de ce?
Fotbaliștii români cer, atunci când negociază cu Academica Clinceni, FC Argeș sau Chindia Târgoviște, salarii lunare de 6-7.000 de euro. Atunci înțelegem de ce apar atâția străini pe la toate echipele.
Colegul Răzvan Toma a dezvăluit într-un articol că deși ediția 2019/2020 a Ligii 2 nu s-a desfășurat în întregime, organizându-se acel play-off pentru a grăbi epilogul, rămânând astfel în suspensie 14 etape care nu s-au mai disputat, numărul fotbaliștilor străini a fost cel mai mare din eșalonul secund, din ultimul deceniu, 89. De altfel, de când s-a trecut la serie unică, numărul acestora este într-o continuă creștere: 25 în 2016/17, 58 în 2017/18, 76 în 2018/19 și 89 în 2019/20.
Asta ce înseamnă? În loc să dăm posibilitatea alor noștri să se afirme, îi dezvoltăm pe alții de care fotbalul românesc nu se folosește.
Mai mult, mi-a atras atenția o declarație a unui fost fotbalist pe care-l apreciez, Daniel Niculae: ”Mi-ar plăcea un Rapid numai cu jucători români. S-ar crea o identitate. Pentru o echipă de liga a doua ar fi varianta cea mai bună”.
Teme de gândire, multe și diverse. Strângem cureaua, dar trebuie să găsim și varianta spre succes.
S-au…