Mugur Porumbacu (născut în 1967 la Bucureşti) este binecunoscut în lumea fotbalului intern, activitatea sa de conducător de club identificându-se cu CS Otopeni, fiind la gruparea ilfoveană de foarte aproape de momentul înfiinţării până când aceasta şi-a întrerupt activitatea, adică aproape 12 ani. Aşadar o persoană foarte potrivită în a ne oferi amănunte din viaţa acestei echipe „locomotivă” pentru fotbalul judeţului Ilfov.
Provine dintr-o familie mare iubitoare a sportului, tatăl jucând fotbal în tinereţe şi mai apoi fiind ziarist de sport la „Informaţia Bucureştiului”, mama practicând popice, fratele ateltismul, iar sora volei. Aşadar nu avea cum să facă excepţie şi după ce a început cu înotul, la scurt timp a fost atras de mirajul gazonului verde al sportului-rege. A început la Dinamo, însă fiind un număr foarte mare de copii la centrul condus pe-atunci de Gheorghe Timar, a optat pentru CSŞ Pionierul, unde l-a avut antrenor pe fostul jucător al Sportului Studenţesc, Nicolae Tănăsescu. A urmat Electroaparatajul, pentru ca cea mai mare parte a carierei să şi-o petreacă la Anticoroziv, devenită ulterior Chimia după fuziunea cu Viscofil, unde a evoluat ca fundaş central, ajungând şi căpitan de echipă, antrenor fiindu-i Ştefan Marinescu (un om despre care are numai cuvinte de laudă). Printre coechipierii săi se numărau Caramarin şi Falemi. Arătând o mare capacitate organizatorică, în 1995 a devenit şi conducător de club. În paralel a încercat şi o carieră jurnalistică, colaborând mai întâi la „Libertatea”, apoi la „Sportul Românesc” şi ultima oară la „Gazeta Sporturilor”, aceste experienţe făcându-l să fie mereu deschis presei. Important pentru el a fost că la Chimia şi-a făcut „stagiatura” de conducător, meserie care avea să-i folosească în viitor. A mai avut o experienţă la un club, Fulgerul Bragadiru, fiind consilier pe probleme de sport, presă şi imagine. Tot atunci s-a ocupat şi de publicaţia lui Gheorghe Florea, finanţatorul Fulgerului, numită „Vocea Valahiei”. Între 2001-2002 a activat ca observator la meciurile din campionatul judeţean Ilfov şi totodată a colaborat la Sportul Ciorogârla. La CS Otopeni a ajuns în toamna anului 2002 (devenind unul dintre cei mai tineri conducători din fotbalul românesc) şi a lucrat ca director executiv până când gruparea şi-a încetat, momentan sperăm noi, existenţa, în vara lui 2013. În sezonul 2013-14 a activat ca preşedinte la Chindia Târgovişte, de care însă s-a despărţit fără regrete.
Dimineaţa la club, după-amiaza la ziar
„«Vocea Valahiei» era o publicaţie care se adresa judeţului Ilfov. Aşa am intrat în contact cu toţi primarii localităţilor din această zonă, implicit cu Silviu Gheorghe de la Otopeni. Mi-amintesc că CS Otopeni începuse slab primul ei sezon în Divizia C, în 2002, după vreo nouă etape luând doar trei puncte. Motiv pentru care mai întâi a fost schimbat antrenorul, ex-rapidistul Adrian Dumitru, cu Marian Pană, venit de la Petrolul Târgovişte, iar apoi am fost adus eu ca director executiv. Pe vremea aceea eram la Gazetă şi cei de-acolo m-au rugat să mai stau până în iarna acelui an, pentru că erau descoperiţi în compartimentul respectiv. Aşa că în acea perioadă dimineaţa mergeam la echipă, iar de la prânz veneam la ziar. Eu am fost primul preşedinte executiv al clubului, căci cel dinaintea mea, Cantemir Papa, nu era angajat, având dreptul de semnătură acordat în mod expres de consiliul local ” – şi-a amintit Porumbacu de primele lui momente la Otopeni.
Benefica informaţie a lui Alexandru Tudor
„Când am ajuns, marea urgenţă era salvarea de la retrogradare. La finele turului aveam doar 9 puncte, cu 11 mai puţine decât echipa situată pe ultimul loc salvator, Venus Apa Nova. Situaţia era foarte grea, pentru că era un ecart foarte dificil de eliminat. Era obligatoriu să aducem jucători de valoare, deoarece lotul avea în majoritate fotbaliştii de Divizia D. Mă duceam pe la comisii la FRF ca să aflu ce jucători deveneau liberi de contract, pentru a-i putea transfera. Am avut însă un noroc neaşteptat. Aflat pe holurile FRF, m-am văzut cu cunoscutul arbitru Alexandru Tudor. Ne-am salutat şi am început să vorbim de una de alta, eu plângându-mă că am mare nevoie de jucători. Auzind acestea, mi-a spus că tocmai se întâlnise cu câţiva jucători de la Venus Apa Nova care veniseră pentru a-şi depune memorii spre a deveni liberi de contract. Fusese un scandal în acea perioada, când la un meci contra lui Juventus, câţiva dintre jucătorii acestei Venus Apa Nova n-au vrut să se dea la o parte, motiv pentru care conducerea lor a început să le facă mizerii, determinându-i să plece. M-am dus imediat şi am dat de ei, printre aceştia aflându-se Bobariu, Florea, Ardeleanu. Am reuşit să îi transfer pentru retur, întărind serios lotul. Aşa că pot spune că Sandu Tudor, prin această sclipire a sa, şi-a adus un important aport în salvarea noastră. Pe de altă parte primarul a făcut un efort financiar deosebit pentru a aduce şi alţi jucători. Aşa că, în retur, Marian Pană a izbutit să pună pe picioare o echipă foarte bună, care a adunat 32 puncte, risipindu-se repede emoţile retrogradării.” Odată scăpaţi de retrogradare, cei din jurul echipei au putut să facă planuri îndrăzneţe pentru viitor. „Acel număr mare de puncte din returul ediţiei anterioare nu fusese o întâmplare. În 2003/04 acest lucru a fost confirmat de faptul că am promovat în Divizia B la pas, fără emoţii, cu 10 puncte peste locul 2” – rememorează el primele încercări ale tânărului club.
Vis împlinit, după patru ani
Cu toate că era o nou promovată, încă de la prima participare CS Otopeni a vizat accederea pe prima scenă. „Am făcut alte transferări, aducând noi jucători valoroşi. Totodată am început să jucăm meciurile de-acasă pe propriul teren, căci acesta suferise lucrări de modernizare şi din acest motiv evoluasem pe Mecanică Fină. Am terminat pe locul 3, după Pandurii Târgu Jiu, care era cea mai bună echipă şi FC Sibiu. Noi însă am pierdut pe mâna noastră, la Caracal, spre finalul sezonului. Aşa ne făcusem şi noi o idee ce însemna liga a 2-a. Cu toate acestea, nici în următorii trei ani n-am izbutit să promovăm. Înaintea sezonului 2007/08, înpreună cu primarul am pus la cale să aducem un antrenor tânăr, promiţător, cu foame de performanţă pentru a-şi face un nume şi care totodată să şi stăpânească vestiarul. Ni s-a părut că este un sezon determinant, pentru că dacă nici atunci n-am fi reuşit să accedem la prima scenă, ne-ar fi fost mai greu s-o facem în continuare. Astfel l-am ales pe Liviu Ciobotariu, pe care îl remarcasem la Dunărea Galaţi, unde avusese un retur foarte bun. Şi s-a dovedit că n-am greşit. A realizat un lot bun, îmbinând armonios tinereţea cu experienţa. Tot în acel sezon începusem cu Benfica o bună colaborare, trimiţându-ne tineri jucători de perspectivă care să crească la noi. După o comportare constantă, la finele sezonului ne-am clasat pe locul 2, cu nouă puncte după FC Braşovul lui Răzvan Lucescu, dar cu cinci mai multe decât Petrolul şi visul ni s-a împlinit. A fost un entuziasm de nedescris în oraş. Prezentarea de gală a tuturor eroilor la stadion, spectacol de artificii etc” – a retrăit el promovarea pe prima scenă.
Liga I, pălărie prea mare
Liga I însă avea să pună repede stavilă râurilor de bucurie şi entuziasm, arătându-se brutal ca o pălărie prea mare. „Faptul că n-am putut juca acasă a fost una din cauzele eşecului. Performanţele au luat-o înaintea infrastructurii. Când fusese construit stadionul, nu se gândise nimeni că va ajunge vreodată să găzduiască meciuri de prim-eşalon. Aşa că ar fi trebuit: făcute lucrări de mărirea a tribunelor şi a lăţimii terenului de joc, construite parcări, mai multe grupuri sanitare etc. Ceea ce era imposibil de rezolvat în câteva zile. Din acest motiv am fost nevoiţi să ne mutăm pe Astra din Ploieşti, unde însă nu am avut suportul entuziastului nostru public. Apoi cred că trebuia păstrat Liviu Ciobotariu. El intrase într-un conflict cu şeful secţiei fotbal, Dragoş Cristean, motiv pentru care a decis să plece. Sârbul Miodrag Ješić, tehnicianul cu care s-a pornit la drum, s-a dovedit a nu fi o soluţie viabilă. Poate că dacă aveam un alt start… Până la urmă, în retur, tot la Ciobotariu am recurs, pentru a ne apropia de baremul minim de puncte impus şi a evita pentru sezonul următor o depunctare prea mare. Această promovare a rămas însă ca o deschizătoare de drumuri spre înalta performanţă şi pentru celalte echipe ilfovene. După noi au atacat culmile performanţei Concordia Chiajna, Victoria Brăneşti, ACS Berceni etc” – a explicat Porumbacu impactul cu primul eşalon.
Primarul atipic
Numai dintr-o simplă privire îţi dai seama că Silviu Gheorghe diferă mult de imaginea pe care opinia publică din România şi-a format-o despre un primar, arătând mai degrabă a om de artă. „Lui Silviu Gheorghe i se spune şi «Locomotiva» pentru că are capacitatea de a deschide drumuri, iar pe acestea să tragă după el oamenii cu energiile lor pozitive. A făcut multe pentru urbe din punct de vedere social-economic, ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber. Mi-amintesc că întârzia mereu la birou pentru că mereu era oprit de oameni pe stradă, pentru a discuta cu ei. Referindu-mă la sport, lui i se datorează acest club. A atras oameni, a deschis oportunităţi, ne-a transmis şi nouă mentalitatea lui de învingător. Tot el împreună cu un senator, Georgescu, au reînfiinţat AJF Ilfov, care nu ştiu din ce motive dispăruse. Astfel a reapărut şi Divizia D pentru acest judeţ. E drept, decizia încetării activităţii la CS Otopeni, din vara lui 2013, a fost una surprinzătoare nu doar pentru mine. Cu siguranţă că a avut motive bine întemeiate, existând unele proiecte mari la nivelul oraşului. A mai fost şi aceea regulă venită de la UEFA potrivit căreia cluburile nu mai aveau voie să fie susţinute de primării sau consilii judeţene. Ulterior am aflat că era doar o recomandare şi nicidecum o impunere. În fine. Oamenii din oraş duc dorul meciurilor de altă dată şi mă opresc adesea pe drum să mă întrebe cu speranţe dacă CS Otopeni nu revine, necăjiţi că trebuie să ia drumul Baloteştiului, Tunarului, Berceniului pentru a mai vedea meciuri pe viu. La cum îl cunosc eu pe primar cu dragostea pe care o are pentru sport, la rându-i jucând fotbal în tinereţe, sunt convins că-i va reda viaţa lui CS Otopeni” – a încheiat optimist Mugur Porumbacu.
Puţină istorie şi geografie
Prima atestare documentare a satului Hodopenim devenit mai apoi Otopeni, este din 1587, când voievodul Ţării Româneşti de-atunci, Mihnea Turcitu, a dăruit jumătate din el mănăstirii Sfânta Troiţă (numită mai târziu Radu Vodă). Conform istoricului Constantin Giurăscu denumirea i se trage de la un anume Hodoba. La sfârşitul secolului XIX, localitatea făcea parte din plasa Dâmboviţa a judeţului Ilfov, fiind formată.din două sate, Otopenii de Jos şi Otopenii de Sus. În 1925 i s-a alăturat şi staul Odăile, în această perioadă Otopeniul făcând parte din plasa Băneasa. Între 1950 şi 1968, comuna a fost inclusă în raionul 30 Decembrie al Bucureştiului. Apoi, satele Otopenii de Jos şi Otopenii de Sus au fost comasate, formând satul Otopeni, reşedinţa comunei cu acelaşi nume arondată municipiului Bucureşti cu statut de comună suburbană. În 1981 a trecut în Sectorul Agricol Ilfov, cel devenit în 1997 judeţul Ilfov. În 2000, Otopeni a fost declarat oraş.
Este aşezat la nord de Bucureşti, pe interfluviul Colentina-Pasărea, în Câmpia Vlăsiei. Este străbătut de DN1 care leagă Bucureţti de Ploieşti, din aceasta ramificându-se DJ100 care duce spre est la Tunari, Ştefăneşti de Jos, Afumaţi (unde se intersectează cu DN2), Găneasa, Brăneşti (unde se intersectează cu DN3) şi mai departe la Fundeni din judeţul Călăraşi. Are în componenţă şi localitatea Odăile.
Conform ultimului recensământ, populaţia sa se ridică la 13.861 locuitori aşezată pe o suprafaţă de 32 km².
Glumeţul
Unul dintre portarii care s-au perindat pe la CS Otopeni, Costică Dumitru, era un tip pus pe şotii. De pildă, îi supunea pe cei tineri la un „botez”. Erau trimişi să ducă mingiile şi echipamentul în cala la autocarului. Numai că antunci când ridicau uşa, aveau supriza să primească în faţă de la Dumitru o găleată cu apă, acesta aşteptându-i acolo. Acelaşi portar avea obiceiul ca în timpul deplasărilor să le lege de şireturi celor din autocar pe care îi lua somnul tot felul de chestii care făceau zgomot. La un moment dat striga ca şi când s-ar fi întâmplat ceva grav, astfel încât „victimele” trăiau o dublă sperietură, cea creeată de trezire şi cea a zgomotului din dreptul picioarelor lor. La un meci la Roşiori de Vede însă, el a fost cel redus la tăcere. Partida era arbitrată de Cristina Dorcioman. Costică Dumitru vorbea foarte mult din poartă şi protesta aproape la fiecare decizie. Câmpulungeanca l-a avertizat mai întâi verbal. El însă a continuat. Atunci s-a dus spre el, i-a arătat cartonaşul galben şi i-a spus: „Dacă nu ţi-a convenit cum am arbitrat, mă inviţi după meci la o cofetărie sau la cafea şi îmi povesteşti despre tot ce te-a nemulţumit. Acum însă dacă vei mai continua aşa, te elimin de nu te vezi”. Auzind acestea, Costică Dumitru a rămas blocat, iar până la finele jocului nu a mai scos o vorbă.
Performanţe
La început, CS Otopeni a avut patru secţii: fotbal, şah, arte marţiale şi orientare turistică. Ulterior s-au mai alăturat baschet şi ciclism. Echipa de şah a cucerit titlul mondial la categoria 16 ani în 2005 la Pardubice (Cehia), iar Claudiu Daniel Vasile a ocupat un loc fruntaş la individual, fiind remarcat de celebrul Anatoli Karpov. La campionatele naţionale de orientare pe schiuri a ocupat doi ani consecutiv locul 1 prin Melinda Nagy. La baschet a ajuns până în play-off. Iar la fotbal, până în Liga I. La ciclism, în pofida a doar nouă luni de existenţă, a cucerit Turul Dobrogei dar şi patru titluri naţionale. Din nefericire însă, de câţiva ani niciuna dintre aceste secţii nu mai funcţionează.
Cei 36 jucători care au evoluat pe prima scenă în ediţia 2008/09 (în ordine alfabetică)
f. Marius ARDELEANU 3 jocuri / 0 goluri; f. Mohammed Zanzan ATTE-OUDEYI 1/0 (Togo); m. Nicolae Dan BALAURU 2/0; p. Sorin BOBARIU 1/0; m. Gabriel Gheorghe CARAMARIN 17/1; m. Hristu CHIACU 17/4; a. Octavian CHIHAIA 5/0; m. Cristian CONSTANTIN 27/2; a. Octavian DRĂGHICI 11/1; f. Claudiu Gabriel DUMITRESCU 25 / 0; f. NUNO Miguel Pereira DIOGO 27 / 2 (Portugalia); a. Liviu Adrian GANEA 25 / 7; a. Constantin Victoraş IACOB 7 / 5; f. Marius Laurenţiu IVAN 17 / 0; m. JAIME Júnior da Silva Aquino 10 / 0 (Brazilia); m. Predrag LAZIĆ 23 / 1 (Serbia); m. Florin MANEA 9 / 0; m. Gabriel MĂRGĂRIT 14 / 0; m. Nasser MENASSEL 19 / 0 (Franţa); p. Cristian Marian MUNTEANU 25 / 0; f. Nicolae Constantin MUŞAT 8 / 0; p. Eugen Gheorghe NAE 2 / 0; m. Valentin NEGRU 30 / 2; f. Dare NIBOMBE 6 / 1 (Togo); f. Patrick NYEMA GERHARDT 3 / 0 (Liberia); m. Sorin Constantin PANĂ 9 / 1; f. Vasile Bogdan PANAIT 9 / 1; p. Ilko Emilov PIRGOV 6 / 0 (Bulgaria); m. Florin Cristian PÎRVU 28 / 0; f. Minja POPOVIĆ 4 / 0 (Serbia); m. Cornel Alexandru PREDESCU 8 / 0; f. Ionuţ Alin RADA 13 / 0; f. Manuel Adrian SCARLATACHE 16 / 1; a. Kallé SONÉ Masué 15 / 1 (Camerun); f. „VITINHA” Vitor Tiago de Freitas Fernandes 15 / 1 (Portugalia); a. Jean-Paul YONTCHA 16 / 2 (Camerun).
Antrenori: Miodrag Ješić 4 jocuri (între etapele 1-4); Gabriel Mărgărit 2 (et. 5-6); Marian Bucurescu 10 (et. 7-16); Liviu Ciobotariu 18 (et. 17-34)
Cei 159 jucători care au evoluat pe a doua scenă (în ordine alfabetică)
a. Valentin Marius ALEXANDRU 10 jocuri / 3 goluri (perioada 2012); f. Angelo Dumitru ALISTAR 13/0 (2008); f. Adrian ANDRONIC 2/0 (2010); a. Florin Adrian ANGHEL 12/0 (2011); m. Marius Paul ANTOCHE 3/0 (2012); f. Marius ARDELEANU 36/1 (2004-2006, 2007-2008); a. Ionuţ BALAUR 14/1 (2010); m. Cristian BARDU 20/0 (2012-2013); f. Gabriel Marin BĂCNEANU 2/0 (2007); m. Andrei Daniel BĂIA 14/0 (2006-2007); m. Ionel Constantin BĂRCĂNESCU 1/0 (2008); m. Claudiu BĂTRÂNU 57/2 (2004-2007); a. Marius Cornel BÂTFOI 5/0 (2012); a. Danilo BELIĆ 14/4 (2008) – Serbia; m. Valentin Florin BERARU 3/0 (2004); m. Eugen BEZA 26/2 (2005-2006); f. Lucian BICĂ 35/2 (2005-2007); f. Cristinel Dumitru BÎNDAR 13/0 (2005-2006); a. Constantin BÎRSAN 21/6 (2004-2005); p. Sorin BOBARIU 99/0 (2004-2008, 2009-2010); p. Vasile Alin BOTA 3/0 (2007); a. Vasile Nelu BUCĂ 10/0 (2012-2013); p. George Alin BUCUROIU 23/0 (2012-2013); a. Romică BUNICĂ 26/6 (2004-2005); m. Gabriel Gheorghe CARAMARIN 14/4 (2008, 2009); m. Ionel Cristian CELPAN 98/6 (2004-2007, 2009-2011); m. Marian Adrian CHIŢU 1/1 (2005); a. Andrei Cosmin CIOLACU 13/7 (2012); f. Răzvan Ionuţ CIORTEA 30/5 (2007-2008); a. Marius Vladimir COCÎRLĂ 8/0 (2013); m. Cristian Gabriel COJENEL 23/0 (2006-2007); m. Cristian COJOCNEAN 34/8 (2005-2007); f. Silviu CONSTANTIN 5/0 (2009-2010); m. Constantin Marin CONSTANTINESCU 25/3 (2009-2010); m. Ninel Dănuţ CORCOVEANU 72/6 (2006-2008, 2010-2011); a. Ioan Cristian CORFAR 9/1 (2006); p. BRUNO Miguel Guerreiro COSTA 2/0 (2008) – Portugalia; f. Bogdan Viorel COTOLAN 7/0 (2009-2010); m. Nicolae Cristian CRISTEA 33/1 (2010-2012); a. Dragoş CRISTEAN 60/21 (2004-2007); m. Silviu CRISTESCU 5/0 (2004); f. Alexandru DAVID 7/0 (2010-2011); a. Cristian Costin DĂNĂLACHE 31/10 (2005-2006); f. Iulian DĂNIŢĂ 5/0 (2013); f. Adrian Marian DEDU 24/3 (2010-2011); m. Alexandru Mugurel DEDU 55/6 (2011-2013); m. Dan Petrişor DEDU 5/0 (2011); m. Ioan Adrian DEMIAN 8/0 (2006); m. Cristian DICU 69/17 (2006-2008); f. Nicolae DIŢĂ 21/2 (2004-2005); m. Mihai DOBRESCU 7/0 (2013); f. Alexandru Ionuţ Marius DRAGOMIR 35/1 (2010-2011); a. Octavian DRĂGHICI 41/13 (2009-2011); m. Mihail Andrei DUFUOR 1/0 (2013); m. Andrei Marian DUMITRESCU 4/0 (2009); f. Claudiu Gabriel DUMITRESCU 123/8 (2006-2008, 2010-2011, 2012-2013); f. Bogdan Gabriel DUMITRU 20/0 (2012-2013); p. Costică DUMITRU 9/0 (2004-2005); f. Mihai DUMITRU 10/0 (2012-2013); f. Tudorel Florin DUMITRU 1/0 (2004); m. Gigel Bogdan ENE 29/2 (2007-2008); a. Marius Gelu ENE 11/1 (2011); a. Dragoş Eduard FLOREA 20/5 (2004-2005); m. Dimitrie Cristinel GAFIŢA 6/0 (2010); m. Andrei Daniel GHEORGHE 1/0 (2005); f. Robert Daniel GHINDEANU 20/0 (2011-2012); f. George Daniel GHIŢĂ 46/3 (2011-2013); f. Nicolae Daniel GHIŢĂ 19/1 (2004-2006); f. Florin GRIGORAŞ 28/0 (2004-2006); m. Florin HIDIŞAN 39/4 (2004-2006); m. Mihai Robert IACOB 9/2 (2011-2012); f. Ciprian Alexandru ILIESCU 8/0 (2012); m. Alin Sorin ILIN 2/0 (2010); f. Sorin Adrian IODI 8/0 (2008); m. Marius Gabriel ION 11/1 (2012-2013); a. Nicolae Lucian ION 7/0 (2011-2012); a. Dragoş Adrian IORDACHE 11/1 (2011); a. Ştefan IORDACHE 33/7 (2006-2007); f. Cosmin Ioan IUHAS 29/1 (2010, 2011-2012); f. Marius Laurenţiu IVAN 28/0 (2009-2010); m. George JECU 5/0 (2004-2005); f. JOSÉ PEDRO Rodrigues Alves 4/0 (2008) – Portugalia; a. Ionuţ LĂPĂDAT 10/1 (2005); a. Miroslav LEČIĆ 6/0 (2010) – Portugalia; a. Roberto Cristian LUPU 6/1 (2011); m. Florin MANEA 82/29 (2007-2008, 2009-2012); m. Georgian MARCU 10/0 (2012-2013); f. Lucian Călin MARIN 17/1 (2012-2013); p. Florin MATACHE 9/0 (2008); m. Ionuţ MATEI 6/2 (2010); m. Gabriel MĂRGĂRIT 101/3 (2004-2008); f. Constantin Stelian MUNTEANU 10/0 (2005); p. Eugen Gheorghe NAE 13/0 (2009); m. Adrian NEAGOIE 21/3 (2011-2012); f. Gheorghe Bogdan NICOLAE 28/1 (2006-2007); f. Marian NICOLAU 52/1 (2005-2007); a. Ionel Robert NIŢĂ 4/0 (2007); m. Liviu Valentin NIŢĂ 4/0 (2004-2005); m. Mihnea Alexandru NIŢULESCU 4/0 (2010-2011); f. Ştefan Răzvan ODOROABĂ 11/0 (2011-2012); p. Mircea Teodor OLTEAN 12/0 (2011-2013); f. Bogdan Mihai ONUŢ 12/1 (2009-2010); m. Marcel Cristian OTVOS 3/0 (2012-2013); f. Vasile Bogdan PANAIT 20/1 (2009-2010, 2012); m. Sorin Constantin PANĂ 172/23 (2004-2008, 2009-2010, 2012-2013); m. Dumitru PANDELE 3/0 (2005-2007); a. Clement PĂLIMARU 21/18 (2012-2013); f. Lucian Alexandru PERDE 11/0 (2011); m. Anton PETREA 30/5 (2006-2007); m. Florin Cristian PÎRVU 37/5 (2008, 2009-2010); a. Lucian PÎRVU 47/13 (2010-2011, 2012-2013); f. Florin PLĂMADĂ 1/0 (2011); m. Adrian Florin POPARADU 9/0 (2010); m. Tănăsel Dănuţ PRODAN 6/1 (2013); m. Ionel Cristian RADU 1/0 (2011); m. Silviu Mădălin RADU 1/0 (2012); p. Florentin RĂDULESCU 30/0 (2005-2007); p. Iulian Marian RĂDUŢĂ 1/0 (2005); f. Iulian Augustin RĂVOIU 13/0 (2012-2013); p. Victor Teodor RÂMNICEANU 21/0 (2011-2012); a. Alexandru ROMAN 1/0 (2004); m. Marius Robert ROMAN 16/1 (2012-2013); a. Raul Andrei RUSESCU 20/4 (2007-2008); f. Marinel RUSU 4/0 (2007); m. Florin SANDU 62/4 (2005-2007, 2010); f. Andrei SAVA 21/0 (2009-2010); a. Ionuţ Cristian SAVU 19/2 (2009-2010); m. Robert SAVU 1/0; f. Silviu SĂNDEI 9/0 (2005-2006); p. Radu Marian SĂRDESCU 6/0 (2010); m. Tiberiu Andrei SEREDIUC 53/4 (2010-2012); a. Andrei Dumitru SIN 2/0 (2011); f. Cătălin Florin SÎRGHE 4/0 (2007-2008); a. Kallé SONÉ Masué 65/28 (2007-2008, 2009-2010) – Camerun; m. Ionel Daniel STANA 24/1 (2010-2011); f. Bogdan Ionuţ STELEA 3/0 (2009-2010); a. Ionel Adrian STOEAN 14/2 (2004-2005); f. Alin Cristian STOICA 5/0 (2012); m. Lucian Florin STROE 1/0 (2012); a. Szabolcs SZÉKELY 22/5 (2007-2008); f. Andrei Dorel ŞERAN 17 / 0 (2006); f. Paul Alexandru ŞOMODEAN 11/0 (2012); f. Vasile TATARCIUC 20/3 (2007-2008); p. Cosmin Victor TĂNASE 11/0 (2010-2012); m. Paul Florin ŢENE 3/0 (2010); a. Mihai ŢURCAN 3/0 (2008) – Moldova; a. Bogdan UNGUREANU 4/0 (2012); f. Constantin UNGUREANU 74/2 (2004-2007); m. Ciprian Ionuţ URSU 11/2 (2011); m. George Liviu UŞURELU 8/1 (2007-2008); a. Andrei VASILESCU 3/0 (2012); f. Marian VĂTAVU 73/1 (2009-2011, 2012-2013); m. Laurenţiu VENŢER 5/0 (2009); f. „VITINHA” Vitor Tiago de Freitas Fernandes 24/1 (2007-2008, 2011) – Portugalia; f. Cătălin Petruţ VLAICU 12/0 (2012-2013); f. Daniel VLĂDESCU 27/0 (2004-2005); f. Costel VODIŢA 7/0 (2007); m. Augustin VOINEA 9/0 (2011); p. Eduard Cristian ZIMMERMANN 7/0 (2010).
Antrenori: Marian Pană 81 jocuri (perioada 2004-2007); Costel Orac 13 (2007); Liviu Ciobotariu 45 (2007-2008, 2009); Florin Tene 23 (2009-2010); Tudorel Dumitru 38 (2010-2011); Romică Bunică 13 (2011-2012); Silviu Cristescu 9 (2012); Viorel Ion 24 (2012-2013)
Explicaţie: p – portar; f – fundaş; m – mijlocaş; a – atacant
Traseul divizionar al CS Otopeni
2002/03 Div. C (seria a III-a): Locul 8, 30. 13. 2. 15. 50-41. 41
2003/04 Div. C (seria a III-a): Locul 1, 24. 17. 4. 3. 52-19. 55 (promovare)
2004/05 Div. B (seria a II-a): Locul 3, 30. 18. 5. 7. 51-27. 59
2005/06 Div. B (seria a II-a): Locul 4, 30. 15. 9. 6. 40-20. 54
2006/07 Liga 2 (seria I): Locul 7, 34. 14. 9. 11. 38-30. 51
2007/08 Liga 2 (seria I): Locul 2, 34. 21. 6. 7. 74-43. 69 (promovare)
2008/09: Liga I: Locul 17, 34. 5. 7. 22. 32-54. 22 (retrogradare)
2009/10 Liga 2 (seria a II-a): Locul 6, 32. 15. 8. 9. 59-40. 50 penalizată cu 3 puncte
2010/11 Liga 2 (seria I): Locul 6, 30. 14. 4. 12. 35-38. 46
2011/12 Liga 2 (seria I): Locul 12, 30. 10. 5. 15. 37-44. 35
2012/13 Liga 2 (seria I): Locul 4, 24. 12. 5. 7. 37-27. 41
Continuăm serialul în care prezentăm o istorie a principalelor grupări fotbalistice din localităţile situate pe raza actualului judeţ Ilfov. După Sportul 30 Decembrie, IUPS Chitila, Viscofil, Fulgerul Bragadiru, Sportul Ciorogârla şi Danubiana, în acest număr ne-am ocupat de CS Otopeni.
Cei 12 ani de viaţă
Localitatea Otopeni n-a avut vreo mare tradiţie în fotbal, câteva grupări pe plan local de genul AMC Otopeni evoluând cel mult până la nivelul campionatului judeţean. Mai exista şi Şoimii Tarom Bucureşti, un satelit al Stelei, care îşi juca partidele de-acasă în localitate, pe terenul din apropierea aeroportului.
Aşadar, CS Otopeni, care a fost înfiinţat în 2001 la iniţiativa primarului localităţii, Silviu Constantin Gheorghe, era un club de drept public complet nou. Referindu-ne strict la secţia fotbal, la prima participare în Campionatul judeţean a ratat promovarea directă în faţa Sportului Ciorogârla, însă s-a folosit ca multe alte grupări de un vid legislativ pentru a ajunge în al treilea eşalon, cumpărând practic locul lui Conired Pucioasa. Primul sezon în „C” a fost unul al contrastelor; dacă după prima parte o dădeai ca retrogradată sigură, în retur, dacă ar mai fi durat puţin competiţia, s-ar fi bătut la promovare! Promovarea însă nu a întârziat, consfinţindu-se lejer în ediţia imediat următoare, având 10 puncte mai mult decât a doua clasată, Dunărea Giurgiu. Au izbutit această performanţă: Sorin Bobariu, Costică Dumitru (portari); Marius Ardeleanu, Silviu Cristescu, Georgel Sorinel Diaconu, Tudorel Florin Dumitru, Florin Grigoraş, Ciprian Andrei Tudorică, Constantin Ungureanu (fundaşi); Claudiu Bătrânu, Valentin Florin Beraru, Ionel Cristian Celpan, George Jecu, Marcel Bogdan Mihai, Liviu Valentin Niţă, Gheorghe Stoian, Aurel Ionuţ Tutunaru, Vali Văduva (mijlocaşi); Romică Bunică, Dragoş Cristean, Cristian Costin Dănălache, Dragoş Eduard Florea (atacanţi). Antrenor: Marian Pană. Au urmat patru sezoane de eşalon secund, în care s-a aflat mai mereu printre fruntaşe, iar în primăvara lui 2008 s-a făcut marele pas pe prima scenă. Eroii acestui triumf: Sorin Bobariu, Vasile Alin Bota, Bruno Miguel Guerreiro Costa, Florin Matache (portari); Angelo Dumitru Alistar, Marius Ardeleanu, Gabriel Marin Băcneanu, Răzvan Ionuţ Ciortea, Claudiu Gabriel Dumitrescu, Sorin Adrian Iodi, José Pedro Rodrigues Alves, Marinel Rusu, Cătălin Florin Sîrghe, Vasile Tatarciuc, Vitinha (fundaşi); Ionel C-tin Bărcănescu, Claudiu Bătrânu, Gabriel Gheorghe Caramarin, Ninel Dănuţ Corcoveanu, Florin Manea, Gabriel Mărgărit, Sorin Constantin Pană, Florin Cristian Pîrvu, George Liviu Uşurelu (mijlocaşi); Danilo Belić, Cristian Dicu, Gigel Bogdan Ene, Raul Andrei Rusescu, Kallé Soné Masué, Szabolcs Székely, Mihai Ţurcan (atacanţi). Antrenor: Liviu Ciobotariu. Dacă Fulgerul Bragadiru fusese prima echipă ilfoveană care promovase în primul eşalon, CS Otopeni a fost prima care a jucat efectiv pe prima scenă (Fulgerul, ne amintim, a dispărut prin fuziunea de la Timişoara). N-a rezistat însă, retrogradând imediat şi destul de clar. Se părea că va mai zăbovi puţin prin eşalonul secund până să îşi strângă forţele pentru a ataca din nou promovarea, numai că după finalul sezonului 2012/13 s-a retras din competiţie din motive financiare, aceasta fiind o decizie destul de neaşteptată.
mail: razvan.toma@ilfovsport.ro
Blog: Razvan Toma
Reportaj Realizat în numărul 29 al Revistei IlfovSport.