Baza ”Nicolae Navasart” din Snagov a fost amenajată în 1948, însă ea a fost recunoscută oficial abia în 1957. Acolo s-au pregătit majoritatea kaiaciștilor și canoiștilor români medaliați la cele mai mari competiții ale lumii
Încă din secolul trecut, lacul Snagov, aflat la nord de București, a devenit cunoscut drept locul unde se pregătesc loturile naționale de canotaj și de kaiac-canoe. Acolo s-au pregătit și sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Londra.
Aflată la jumătatea drumului dintre București și Ploiești, pe un drum care trece pe lângă Complexul Olimpic ”Sydney 2000”, de la Izvorani, și Castel Film, Complexul Sportiv Național ”Nicolae Navasart” este baza preferată de kaiaciști și canoiști. Acolo, pe culoarele marcate cu balize confecționate din sticle de plastic, s-au ”creionat”, după mii de ore de antrenament, marile succese ale ”Flotilei de Aur”, cea din care a făcut parte și Ivan Patzaichin, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice după Nadia Comăneci și Elisabeta Lipă.
94 de locuri de cazare în trei corpuri de clădire
Baza ce poartă numele marelui antrenor Nicolae Navasart este ferită de soarele dogoritor al verii, fiind amplasată în pădure. Există 94 de locuri de cazare dispuse în trei corpuri de clădire (vilele A, B și C). Camerele sunt fie duble (36), fie cu câte trei paturi, majoritatea având aer condiționat, televizor sau frigider.
Sportivii beneficiază de o sală de forță, dotată cu aparatură modernă, inclusiv simulatoare care se folosesc pe timpul iernii, atunci când nu se poate ieși cu ambarcațiunile pe lac. De asemenea, există și un grup de refacere, cu saună, bazin, fizioterapie și masaj.
Pe lângă sala de mese care poate primi, simultan, circa o sută de persoane, pe malul lacului, chiar lângă turnul de control, există și o terasă. Acolo performerii își pot petrece timpul iber, însă ei pot desfășura și alte activități recreative pe terenul multifuncțional, dotat cu nocturnă (se poate juca minifotbal, baschet, handbal, volei sau tenis).
Kaiaciștii au ales ”ape mai reci” pentru Londra
În ultimele săptămâni, kaiaciștii și canoiștii români, îndeosebi cei din lotul olimpic, au preferat să se pregătească și în alte locuri. Cum la Londra vremea este ceva mai răcoroasă decât la Snagov, Victor Mihalachi , Alexandru Dumitrescu și colegii lor au urcat în munți, la cabana Voina, lângă lacul Râușor.
Nu este pentru prima dată când lotul de kaiac-canoe se antrenează în altă parte decât la Snagov. El a folosit, de pildă, și Lacul Bascov, de lângă Pitești, acolo unde, de altfel, se desfășoară și competiții sportive.
Cu toate acestea, la Baza ”Nicolae Navasart” se află în permanență alți kaiaciști și canoiști, îndeosebi de la cluburile din țară. Din cauza caniculei, în ultimii ani, ei au fost nevoiți să-și programeze ieșirile pe lac în zori de zi. Cum la fel procedează și canotorii.
Americanii vin și ei la Baza ”Nicolae Navasart”
Condițiile oferite de baza din nordul lacului Snagov, dar mai ales faptul că ea este izolată de lume fac ca acolo să poposească, din când în când, și sportivi din alte țări. La începutul lunii iulie, un grup de kaiaciști și canoiști americani s-au aflat printre oaspeții săi.
Fost campion mondial universitar la canoe, actualmente antrenor lângă Atlanta, Claudiu Ciur a mărturisit că elevii săi sunt foarte încântați de baza de la Snagov. ”Am fost și în Germania, cu ei, dar mi-au spus că se simt mult mai bine aici, în România. Acolo, de la hotel la baza nautică mergeam prin oraș. Aici, la Snagov, ieși din vilă, faci câțiva pași și ești lângă barcă”, ne-a mărturisit fostul elev al lui Ivan Patzaichin.
Navasart nu s-a putut despărți de lac nici după moarte
În urmă cu aproape doi ani, cu ocazia disputării Cupei Steaua la kaiac-canoe, în baza de la Snagov a fost dezvelit un bust al antrenorului care îi dă numele, Nicolae Navasart. Acesta este socotit a fi unul dintre cei mai mari tehnicieni din sportul românesc, el ocupându-se de pregătirea campionilor români de la kaiac-canoe din deceniile 7 și 8 ale secolului trecut. Decedat în 1984, Nicolae Navasart a fost incinerat, iar cenușa lui a fost presărată, conform dorinței sale, pe apele lacului unde și-a petrecut o mare parte din viață.
Canotorii se pregătesc la Siliștea Snagovului
În sudul lacului de lângă București, dar pe partea opusă, se află locul de antrenament al Getei Andrunache și Vioricăi Susanu, dar și al atleților și loturilor naționale de rugby
De partea cealaltă a lacului Snagov, undeva în sud, în Siliștea Snagovului, se află baza folosită, îndeosebi, de lotul olimpic de canotaj. Oamenii locului spun că ea se prezintă cam la fel ca acum patru decenii. E adevărat, s-au mai făcut modernizări, în special în ceea ce privește condițiile de cazare, însă ele nu au fost unele majore.
Cu toate acestea, canotorii preferă să se pregătească acolo. Și în primul rând pentru că ei sunt feriți de vacarmul din București, dar și fiindcă temperatura este ceva mai coborâtă vara decât în metropolă. Același lucru îl spune și Nicoleta Grasu, multipla medaliată la CM și CE în proba de aruncarea discului.
Cunoscuta atletă, ca de altfel și mulți dintre mai tinerii ei colegi, s-a antrenat deseori în baza canotajului, acolo unde există și un spațiu de aruncări, dar și o pistă de alergare. Pe stadionul aflat la intrarea în bază se află și un teren gazonat, locul unde s-au pregătit deseori și loturile naționale de rugby.
Bărcile cu motor îi deranjează adeseori pe sportivi
Marea problemă cu care s-au confruntat adeseori canotorii a reprezentat-o faptul că pe lac apar bărci cu motor care se deplasează în mare viteză. Acestea stârnesc valuri care perturbă antrenamentele canotorilor sau componenților lotului de kaiac-canoe.
În 2003, a fost întocmit un regulament care specifică în ce condiții se poate naviga pe lacul Snagov. La articolul 10 se menționează: ” Conducătorii navelor de agrement care navighează în zonele în care se antrenează sportivii, individual sau în grup, au obligația evitării acestora prin trecerea la o distanță corespunzatoare și reducerea vitezei până la limita prevenirii oricărui pericol”. Cu toate acestea, incidentele nu au lipsit.
Se vorbește despre un canal destinat numai canotajului
Antrenor principal al lotului olimpic de canotaj, Mircea Roman mărturisea nu cu mult timp în urmă că sportivii săi, grație rezultatelor obținute la marile competiții internaționale, ar merita să beneficieze de condiții mult mai bune de pregătire: ”Se vorbește de mult timp despre amenajarea unui canal special pentru noi. Unul pe care să nu mai circule bărcile. Și nu neapărat la Snagov. În vecinătatea Bucureștiului sunt destule lacuri unde el ar putea fi realizat”.
Realizarea unei asemenea baze este necesară cu atât mai mult cu cât România ar avea dreptul, grație performanțelor sportivilor săi, să organizeze regate internaționale la canotaj. Și cu atât mai mult cu cât în urmă cu ceva timp s-a invocat dorința ca Bucureștiul să-și depună, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, candidatura la găzduirea Jocurilor Olimpice de vară.
Repere geografice
– Snagov este o localitate aflată la 40 de kilometri nord de București, în județul Ilfov.
– Potrivit recensământului din 2002, în această comună trăiesc 6.041 de locuitori, dintre care 99,2% sunt români, iar 0,4% de etinie romă
– Comuna Snagov este compusă din cinci sate: Ciofliceni, Ghermănești, Snagov, Tîncăbești și Vlădiceasca
– Localitatea se află în jurul Mânăstirii Snagov.
– Potrivit descoperirilor arheologice, primele semne ale pezenței oamenilor pe aceste locuri datează din secolul IV înainte de Christos.
– Cel dintâi document oficial care vorbește despre această localitate datează din 1408, fiind emis la Curtea lui Mircea cel Bătrân.
– S-a crezut multă vreme că Vlad Țepeș ar fi înmormântat la Mânăstirea Snagov, acolo unde, de altfel, ar fi fost ucis într-o bătălie între valahi și otomani.
– Numele Snagov este de origine bulgară – ”sneg” înseamnă zăpadă. Mai este o variantă potrivit căreia el ar deriva din bulgărescul ”snaga”, care înseamnă corp uman.
Atracții turistice
Snagovul este cunoscut îndeosebi pentru atracțiile turistice pe care le oferă:
– Lacul Snagov are o suprafață de 5,75 km2. Pe el se pot desfășura fie competiții sportive, de canotaj și kaiac-canoe, fie activități de agrement (plimbări cu barca și vaporașul, surfing).
– Mânăstirea Snagov este situată pe malul lacului.
– Biserica Siliștea Snagovului, care a fost construită în 1664.
– Pădurea Snagovm care face parte din ceea ce erau odinioară Codrii Vlăsiei. Ea ocupă o suprafață de circa 10 hectare.
mail: marian.burlacu@ilfovsport.ro
Blog: Marian Burlacu
Articol scris de Marian Burlacu în al treilea număr al revistei IlfovSport.