Concursul Romanian Pinball Open va fi organizat pentru al patrulea an consecutiv la București, având loc între 1 și 3 decembrie, la Sports Bar Mercury din Șoseaua Vergului numărul 59 (vizavi de spitalul Malaxa). Este cea din urmă competiție din punct de vedere calendaristic aflată în programul pe 2017 al federației internaționale IFPA, sub al cărei egidă se va desfășura, având o importantă prezență internațională a unor vedete ale genului.
Pentru cei din țară interesați, înscrierea pentru participarea la Romanian Pinball Open 2017 a început cu 5 octombrie și se va încheia la 5 noiembrie. Pentru aceasta trebuie trimisă până la data menționată o solicitare pe adresa luli.club@yahoo.com cu numele, prenumele celui în cauză și, acolo unde este cazul, profilul IFPA. Pentru participare se percepe o taxă de 30 euro. Cine dorește și un tricou cu logo-ul competiției, acesta costă 12 euro. Pentru a afla alte detalii se poate folosi aceeași adresă de e-mail.
Organizatorul și animatorul acestei competiții este Ovidiu Cacina (aflat în această foto alături de un aparat de joc), care este și reprezentantul IFPA din România.
Pentru cei neavizați care nu știu despre ce e vorba sau pentru cei care cunosc parțial fenomenul, Pinball-ul este un sport pe care foarte mulți l-am practicat mai ales în copilărie, pe când ne aflam pe Litoral și ne băteam la cap părinții să ne „scape” niște monede ca să „dăm” cât mai multe bile în sălile de jocuri electromecanice.
Are ca strămoș biliardul, inițial trimițându-se acea bilă cu un tac și în fucție de forța pe care o imprimai, aceasta fie se oprea în niște cuie, fie în diverse găuri care aveau punctaje. Primul asemenea joc, prin anul 1700, s-a numit Bagatelle. În SUA a fost considerat joc de noroc, căci se scoteau bani de pe urma lui, ajungând la un moment dat chiar în custodia mafiei. Din acest motiv a devenit prohibit până în 1976. Atunci, Roger Sharpe s-a dus la Congresul American cu un flipper și a demonstrat că nu este un joc de noroc. În 1947 apăruse așanumitul Humpty Dumpty, când jocului i-au fost adăugate acele palete care se mai numesc flippere. Erau un pic altfel față de cum sunt acum. Până în 1977-1978 aparatele erau numai electromecanice, apoi introducându-se și electronică. Un concurs durează ore, chiar zile, în care stai în picioare, te apleci, te miști permanent, te concentrezi, devenind la un moment dat epuizat, fizic și mental.
Există o federație internațională, IFPA, care are sediul în SUA. Are un forum al directorilor pe țări unde se iau principalele decizii, acestea fiind diferențiate în funcție de continente. De mai mulți ani, IFPA a început să contorizeze rezultatele jucătorilor din concursurile organizate sub egida sa, alcătuind un sistem de punctaj numit WPPR Ranking. Se acordă puncte jucătorilor de la fiecare turneu la care participă. Diferă de la turneu la turneu, în funcție de coeficientul valoric al fiecăruia, fiind inspirat din tenis. În acest an, IFPA European Championship Series cuprinde 14 turnee, în ordine, Elveția, Italia, Olanda, Germania, Franța, Spania, Danemarca, Liechtenstein, Polonia, Austria, Suedia, Belgia, Ungaria și cum afirmam la început, cel din urmă în România.