În urmă cu 6 ani, familia lui Sebastian Cotrău a hotărât să părăsească definitiv România și să își încerce norocul într-o țară nordică, Norvegia. Au stat mai întâi la Oslo, apoi s-au mutat în Hamar, la 130 de kilometri de capitala Țării Fiordurilor. Doar că părinții au avut o prioritate, copiii lor să nu renunțe la sport, așa cum n-au făcut-o nici ei în tinerețe. Tatăl lui Sebastian, Lucian Cotrău, a jucat rugby în București, iar mama a făcut atletism.
Sebastian Cotrău a început fotbalul în România și s-a perfecționat în Norvegia, unde a ieșit dublu campion, la juniori, cu echipa sa, Sørumsand, dar și cu echipa locală, care a promovat în Liga a IV-a. Sebastian este atacant și deja a fost remarcat de echipa din Liga a IV-a, din orașul Hamar, și la 15 ani evoluează la seniori, fiind cel mai tânăr fotbalist din istoria clubului, dar și cel mai bun marcator. Sebastian a stat de vorbă, din Norvegia, cu 100% Sport, și ne-a povestit ce înseamnă fotbalul din Norvegia.
“Anul acesta am ieșit campion cu Sørumsand, am debutat și la echipa mare și pot spune că e cel mai bun an din carieră. Dacă ar fi să o iau cu începutul, m-a dat tata la fotbal, la 7 ani, în România, în București, la o echipă privată. El juca rugby, dar mie îmi plăcea fotbalul și am început să mă joc cu mingea pe stradă. Rugby nu am jucat niciodată să vad cum e. Mie îmi place foarte mult să am mingea, să driblez, să creez faze și de aceea cred că mi se potrivește postul de atacant. Mi-am început cariera ca atacant și așa am rămas până astăzi, nu mă văd evoluând pe alt post. Nu mi-a fost deloc greu să mă adaptez în Norvegia, e o țară foarte primitoare și m-am obișnuit cu frigul. La ora la care vorbim, acum sunt fix 3,7 grade Celsius. Prima dată am jucat la o echipă din Oslo, iar acum trei ani m-am mutat la Sørumsand, Hamar, cu familia. Anul acesta am câştigat campionatul și la seniori şi la juniori. Am câștigat Sør Cup, o competiție foarte importantă în Norvegia şi ne-am clasat pe locul 2 în Cupa Talentelor. Acolo am pierdut la penalty-uri. Am fost desemnat și cel mai tânăr marcator din istoria clubului la seniori, pentru care am dat primul gol la 14 ani. Îmi doresc să joc la un nivel cât mai înalt. Am fost foarte norocos că am primit șansa de a juca la echipa mare într-un meci amical. Le-a plăcut cum am jucat și de atunci mă cheamă la echipa de seniori”, povestește pentru 100% Sport, tânărul Sebastian Cotrău.
De asemenea, în Norvegia, campionatul de juniori se desfășoară diferit de România. Sunt 12 echipe și se joacă conform tabelei Berger, fiecare cu fiecare, iar echipa cu cele mai multe puncte acumulate la finalul sezonului devine și câștigătoarea titlului. Nu există sistem knock-out, așa cum se întâmplă în România.
Ține cu Steaua și crede că fotbalul românesc e mai agresiv
Sebi ne spune că în Norvegia, 90% din terenurile de joc sunt sintetice, din cauza vremii reci, dar că acest aspect nu afectează calitatea fotbalului. Sebastian este de părere că fotbalul românesc este mai agresiv decât cel din Țara Fiordurilor, însă ține cu Steaua și urmărește toate meciurile. Nu poate să-i spună FCSB, pentru el este Steaua, deoarece așa se numea când a început să țină cu echipa roș-albastră. “Fotbalul românesc este mai agresiv, se joacă destul de puternic și este foarte tehnic. De exemplu, antrenorii de aici mă laudă că sunt foarte tehnic, că am un dribling latin, mă încurajează zi de zi și îmi spun că pot deveni mai bun. Aici, antrenamentul durează o oră și jumătate, mergem de 4 ori pe săptămână, doar că eu fac suplimentar. Când nu am antrenamente, merg la sală și urmez un program întocmit în România de Paul Sittner, specialist în recuperare medicală și îmbunătățirea performanțelor sportive. Din România țin cu Steaua și am observat că în România se simulează foarte mult, există certuri cu arbitrii, pe când aici totul se bazează pe respect. În plus, Steaua, în comparație cu celelalte echipe de seniori din Norvegia, este mult peste ce se întâmplă aici. Poate cu Rosenborg ar fi un joc echilibrat. De exemplu, Rosenborg domină competiția de aici, îl au și pe Bendtner, care e golgheter. Dar eu țin cu Steaua”, a mai spus Sebastian.
La școală face engleză și spaniolă, iar antrenorii le interzic consolele
Chiar dacă antrenorii din România se plâng de faptul că tinerii de astăzi sunt mai mult concentrați să joace FIFA pe consolele PS4, XBOX sau Nintendo Switch, Sebastian ne spune că asta se întâmplă și în Norvegia. “Cred că toți sportivii juniori din lumea asta se joacă pe console astăzi. Nouă, de exemplu, antrenorul ne spune că ne putem juca, dar nu înainte de jocuri. Înainte cu o zi, îl ascultăm, așa că lăsăm tabletele și consolele și ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut”, a mai spus atacantul de 15 ani.
În ceea ce privește sistemul de învățământ, Sebastian este de părere că la școală te duci de plăcere în Norvegia, nu ca în România, unde o faci obligat și stresat de povara temelor. “Îmi amintesc că în România, în clasa a III-a, ne-a dat o temă de 20 de pagini. Când să faci o temă de 20 de pagini? Aici nu există teme, iar școala e relaxantă, o faci de plăcere. De exemplu, dacă ai o zi proastă, te simți aiurea, nu ai chef de școală, vorbești cu profesorul și te trimite acasă, fără mustrări sau să te facă de râs în fața colegilor. Mi-aș dori să fie așa peste tot. Am învățat foarte repede limba norvegiană, au o gramatică ușoară, unui norvegian i-ar fi foarte greu să învețe româna, dar un român învață mai ușor limba de aici. În casă, cu mama și tata vorbim română, dar cu sora de 9 ani vorbim norvegiană. Vorbesc foarte bine norvegiana, iar la școală fac engleza și spaniola. Școala e foarte liberă în Norvegia”, a mai povestit atacantul.
Nu l-a căutat nimeni de la FRF
Fotbalistul de 15 ani se pregătește intens zi de zi și așteaptă ziua când va fi căutat de, atenție, una dintre federațiile de fotbal din România sau Norvegia. Este un fotbalist foarte matur, vorbește liber, nu este deloc înfumurat, foarte modest, dar realist. Spune că nu l-a sunat nimeni din fotbalul românesc și că dacă ar fi să plece în altă țară, ar face-o pentru performanță: “Nu m-a căutat nimeni din România, poate o să vină și această zi. Dacă mă vor căuta cei de la federația norvegiană, să joc pentru Norvegia, normal că voi face lucrul acesta. Dar până la 18 ani, eu nu sunt cetățean al Norvegiei, voi obține cetățenia când termin școala aici, la vârsta majoratului. Dar da, aș juca și în loturile Norvegiei, dacă nu sunt căutat de nimeni din țară”.
Este antrenor la o echipă de fotbal feminin
Sebastian uimește și ne mai spune foarte calm că e și antrenor la fotbal feminin, la fete de 8-10 ani, unde evoluează și sora sa, Luana, de doar 9 ani: “Îmi place foarte mult Zidane, ca antrenor, bine, țin și cu Real Madrid, Cristiano Ronaldo e preferatul meu, dar am ajuns antrenor, după ce m-a chemat tehnicianul echipei unde joacă fotbal sora mea, Luana. Antrenorul de aici e ziarist și m-a văzut, apoi m-a solicitat ca ajutor. Fotbalul feminin este foarte dezvoltat în Norvegia, în România am observat că nu prea sunt echipe. Aici, la fotbal feminin, la vârsta lor, nu se joacă pe puncte, doar de plăcere. Antrenez de două ori pe săptămână, mă înțeleg foarte bine cu fetele, mă ascultă și îmi place că pot avea o experiență nouă, nu numai să joc”.
În timpul liber, Sebastian merge la meciurile echipelor Lillestrom și Valerenga, deoarece Rosenborg joacă foarte departe, la Trondheim, 385 de kilometri. Mai spune că nu-și explică de ce un tânăr precum Martin Ødegaard nu este convocat la echipa națională de seniori a Norvegiei, chiar dacă are 18 ani: “Cred că în momentul de față, Ødegaard este peste mulți din echipa națională. Cred că dacă s-ar baza mai mult pe tineri, atunci naționala Norvegiei ar avea mai mult succes”.
În final, Sebastian susține că își dorește să se antreneze din ce în ce mai intens, să muncească enorm pentru a ajunge un fotbalist cunoscut, dar este conștient că e foarte mult până acolo. Deocamdată, se concentrează la școală, pe antrenamentele cu echipa sa, dar se specializează și ca antrenor la fotbal feminin.
Imagini dintr-un meci, Fjellhamar – Sorumsand, unde Sebastian Cotrău a marcat de cinci ori și a pasat decisiv, apoi echipa sa s-a impus cu 11-10 la penalty-uri. Sebastian evoluează cu numărul 17: