”Marea performanță începe aici” e logo-ul mobilizator pe care Federația l-a așezat deasupra pustietății de efectiv, de performanță și de sens a ligii a doua. La adăpostul acestor cuvinte mari, dar goale, eșalonul secund își duce drumul nevolnic dinspre insolvențe spre falimente și dinspre mediocritate spre absurdul situației unor oameni care joacă fotbal fără a fi fost plătiți cu puținul promis și asumat prin semnătură, de multe luni.
O echipă de liga a doua, ASA Tg. Mureș, s-a dus să joace în Cupă, la Slobozia cu juniorii, dar a uitat să-și ia la ea echipament. Să faci patru-cinci sute de kilometri cu autocarul și, când ai ajuns la destinație, să-ți dai seama că de fapt n-ai în ce să te îmbraci, nu mai ține nici de sărăcie, nici de insolvență, ci doar de incompetența unora care se învârt pe lângă fotbal fără să-i priceapă nici cea mai mică parte din sensuri.
Un alt episod care ilustrează ideea că în liga a doua se găsesc adevăratele izvoare ale performanței s-a petrecut acum câteva zile la Snagov. La meciul dintre localnici și ASU Poli Timișoara terenul a fost plin de băltoace, iar referirea la izvoare nu e o figură de stil, ci o realitate. Apa părea că izvorăște din pământ, peste tot erau bălți, mingea nu putea fi pasată, ci doar ridicată și bubuită.
Acest meci n-ar fi trebuit să înceapă niciodată în condițiile date. Apa nu s-a adunat în timpul jocului, ci era deja acolo, arbitrii și echipele au găsit iazurile gata formate când au ajuns la stadion. Peisajul lacustru dăinuia de multă vreme și așa se întîmplă, când plouă, nu doar la Snagov, ci în multe alte locuri în care niște suprafețe de joc denivelate, omologate la normă de trimișii Federației, se transformă în heleștee și în alte ape stătătoare.
Ca să fii corect cu fotbalul și cu tine însuți, nu dai voie să se joace fotbal în asemenea condiții. Și, ca să fii și mai corect, dacă pretinzi că performanța ar începe chiar de aici, de la liga secundă, îți trimiți oamenii să verifice terenurile cu polobocul și nu omologhezi toate miriștile pe care cluburile ți le bagă sub nas sub forma unor terenuri de fotbal.
Viața a apărut în mediul acvatic toar în teoriile antidogmatice ale savanților sovietici. Dar, chiar și așa, sovietic privind lucrurile, fotbalul n-a început în apă. Iar marea performanță cu atât mai puțin.