La târgul de carte Gaudeamus, care are loc în perioada 22-26 noiembrie, la Romexpo, joi, în Sala Cupola, s-a lansat cartea “La microfon, Cristian Țopescu”, scrisă de Horia Alexandrescu. La lansare au fost prezente nume mari din sportul românesc, precum Ivan Patzaichin, Cristian Gațu, Ion Țiriac, Camelia Potec, Narcisa Lecușanu sau fostul fotbalist Ciprian Marica.
Marele comentator sportiv Cristian Țopescu, care scrie și în revista 100% Sport, vorbește în cartea interviu cu Horia Alexandrescu despre o carieră incredibilă în televiziune, punând accent pe momentul marginalizării din 1983, când a fost exclus la ordinul Elenei Ceaușescu. Cartea conține și o mulțime de fotografii din cariera lui Țopescu și foarte multe dezvăluiri în premieră.
Cartea este prefațată de Ion Țiriac și posfațată de scriitorul Radu Cosașu, ultimul spunând: “Țopescu – și nu cine știe ce președinți ori prim-miniștri, ori metodiști ai educației – e cel ce ne-a creat auzul, ochiul, sufletul pentru a pricepe un meci, fie el de tenis, de fotbal, de handbal, desfășurat la sol, la paralele și pe toate meridianele, ba chiar la bârna din ochii fiecăruia!”.
În cadrul evenimentului, Horia Alexandrescu a explicat că Țopescu este singurul jurnalist din lume care a primit “Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincţie din sportul românesc. “Din câte ştiu eu și m-am și documentat, Cristian Țopescu este singurul ziarist din lume care are Colanul de Aur. El a ţinut morţiş să dedicăm cartea marilor sportivi ai României. El nu avea google, nu exista internet, dar făcea o muncă de documentare teribilă înaintea competiţiei pe care urma să o comenteze. Este inegalabil“, a spus scriitorul Horia Alexandrescu.
Fostul comentator, Cristian Țopescu, ajuns la 80 de ani, a spus în încheiere: „Meritul principal pentru această carte îi revine lui Horia Alexandrescu. El a făcut o muncă extraordinară de documentare. Şi un mare merit îl au şi sportivii şi performanţele lor, pentru că am avut ce să comentez“.
Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937 în București și este licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970). Membru al echipei hipice a Romaniei, a practicat sărituri peste obstacole, apoi a fost transferat la Clubul Sportiv Steaua (1960-62), unde a triumfat în două campionate naționale. Între anii 1964-2004, la TVR, a lucrat ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor șef sport, director general adjunct TVR.
vreau sa o cumpar. e cu oameni deosebiti pe care ii stiu de o viata.felicitari Horia Alexandrescu si Cristian Topescu !