Dispariția Regelui Mihai I al României (1921-2017) a produs o profundă tristețe și în lumea sportului de la noi. Președinte al Federației Române de Rugby, Alin Petrache a scris într-un mesaj postat pe site-ul frr.ro: ”Amintirea Majestății Sale Regele Mihai I al României ne va lumina și călăuzi de acum încolo. Rugby-ul a beneficiat de Înaltul Patronaj al Majestății Sale, un statut care va continua să ne onoreze pe viitor, care va adăuga valoare și prestanță tuturor inițiativelor noastre, motivându-ne pentru performanțe cât mai răsunătoare și pentru o evoluție constantă. Condoleanțe Familiei Regale, Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.
Legatura dintre oamenii rugby-ului românesc și Casa Regală a României datează de la începutul secolului trecut. La inaugurarea Stadionului ONEF (fostul ”Republicii”), de pildă, în 9 mai 1926, acolo s-a organizat un meci de rugby între selecționatele militare ale României și Franței – oaspeții s-au impus cu 35-3. Atunci, în tribuna oficială s-au aflat și reprezentanții Casei Regale. Totodată, în ultimii ani FRR a organizat, pe lângă campionatul național și Cupa României, o a treia competiție, Cupa Regelui.
Deloc întâmplător, Alin Petrache intenționează să schimbe numele actual al Stadionului Național de Rugby din ”Arcul de Triumf” în ”Regele Mihai I”. O variantă ar fi ca stadionul să se cheme ”Arcul de Triumf – Regele Mihai I”. Desigur, dacă reprezentanții Casei Regale a României vor fi de acord.
Actualul stadion ”Arcul de Triumf” va fi reconstruit până în 2020, urmând a avea copertină deasupra tribunelor a căror capacitate va crește la 8.000 de locuri.
În Europa mai există arene care poartă numele unor capete încoronate. În Bruxelles, de pildă, cel mai mare stadion se numește ”Roi Baudouin”.
Regele Mihai I a fost în tinerețe un pasionat de sport. A schiat și a fost atras de sporturile cu motor – în plus, și-a luat brevetul de pilot de aviație și obișnuia să meșterească la motoarele automobilelor sale.
Sub Înaltul Patronaj al Casei Regale se mai află Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Federația Română de Scrimă și Federația Română de Oină.