Marti dimineata, intr-un hotel din centrul Capitalei, a avut loc Conferinta “Cum asiguram sportul in Romania”.
Conferinta organizata de Asociatia Xprimm, si-a propus sa dezbata stadiul actual al interactiunilor dintre domeniul sportiv si cel al asigurarilor. Practic au fost asezati fata in fata reprezentanti ai sportului romanesc(MTS, COSR, Federatii) si reprezentanti ai celor mai importante companii de asigurari.
Cristian Jura, arbitru in cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a prezentat o situatie ingrijoratoarea de-a dreptul, spunand ca
“din 245 626 sportivi romani legitimati doar 1% poseda asigurare”.
Reprezentantul MTS la masa discutiilor, Subsecretarul de Stat Zsolt Gyongyossy, a punctat ca „una din laturile importante pentru dezvoltarea sportului este reprezentata de protectie a resursei umane” dar si ca „echipa trebuie sa aiba in componenta segmentul de asigurare pentru sportivi”.
Oficialul MTS a tinut sa puncteze ca
“sportul de performanta nu este o obligatie ci este o optiune”.
Presedintele FR Lupte, Razvan Pircalabu, a explicat transant situatia asigurarilor pentru sportivi concluzionand ca acestea au costuri ridicate si ca este necesara gasirea unei solutii specifice situatiei sportului din Romania.
Un discurs plat si fara continut l-a avut reprezentantul COSR, Dragos Tataru, care a preferat un discurs mai mult decat laudativ despre parteneriatul dintre Institutia pe care o reprezinta si o casa de asigurari.
Expunerea acestuia nu a continut nicio analiza, nicio substanta, nicio propunere, nicio solutie.
Cornel Coca-Constantiunescu, Vicepresedintele ASF, a pus degetul pe rana invocand slaba reglementare legislativa.
Legea 69/2000, lege dupa care se ghideaza sportul autohton, are doua reglementari mai mult decat interesante, invocand obligativitatea la nivel… optional (?)
– asigurarile sportive sunt obligatorii, dupa caz
– clubul poate asigura sportivii legitimati
De cealalta parte, companiile de asigurari au promis ca vor lua in calcul cele discutate si vor veni cu solutii si oferte sustenabile adaptate conditiilor sportive din Romania.
Se demonstreaza in acest fel ca segmentul asigurarilor pentru sportivi devine un important vector de venit pentru asiguratori.
In cadrul intalnirii au fost prezentate si cifre mai mult decat interesante din lumea asigurarilor pentru sport.
Olipiada 2016 – Brazilia
Asigurare de 1 mliliard euro (terorism, instabilitate politica, virusul Zika, apa poluata)
Lionel Messi – Fotbal
Valoare asigurata – 750 milioane euro
Prima de asigurare – 500 mii euro
Fernando Alonso – Pilot F1
Suma asigurata – 10 milioane euro
Asigurare pentru degetele mari de la maini.