Cui i-a fost dor de fotbal (e o noțiune complexă, intraductibilă, dar care apare la unele persoane!) s-a putut desfăta cu etapa engleză de Crăciun, acel Boxing Day pe care britanicii îl respectă cu sfințenie, în fiecare 26 decembrie, indiferent în ce zi cade.
A fost frumos, cu măcelul de la Liverpool, cu pasul de defilare al lui Tottenham și cu goana nebună după egalare a lui Mourinho, condus la un moment dat cu 2-0 pe Old Trafford de neașteptata Burnley. S-a jucat și în Italia, Cupă, s-a jucat și în Belgia, rundă întreagă. La noi nu s-a jucat, e vacanță binemeritată, cum se spune. Ne căutăm subiectele cu lupa și glosăm pe marginea unor poze cu Eric la căldură, înconjurat de neamuri braziliene, bine hrănite.
Marți au fost 12 grade, miercuri 13, joi vor fi 14. Ca de Paște, când totuși jucăm, dar nici atunci nu ne prea convine. Românul s-a obișnuit să stea acasă și în casă, să mănânce până nu mai poate, iar apoi să se uite la niște știri care, an de an, de Crăciun, încep cu numărul apelurilor la Ambulanță date de cei care și-au dat ficatul peste cap. N-avem cultura fotbalului de Sărbători, deși o treime din numărul jucătorilor din prima ligă sunt străini și vin de pe meleaguri unde nu e niciun fel de lezmajestate să joci a doua sau a treia zi după Crăciun.
Am luat pauză, lumea era obosită, doar a tras tare din iulie până-n decembrie. Vom juca însă la început de februarie, când probabil că nu vor mai fi temperaturile de Mediterana de-acum. Steaua va merge la Mediaș direct din sudul Spaniei. Închipuiți-vă cum e să decolezi de la Malaga cu bluza de trening legată la brâu și să aterizezi la Sibiu, unde primul lucru pe care-l faci e să-ți cauți în geantă mănușile și fesul. Și apoi să intri pe teren, tot cu mănuși și cu colanți, amintindu-ți că alaltăieri ai stat la piscină!
Sigur că nu e o soluție ca de la anul să se programeze etape de Crăciun și de Anul Nou. N-ai de unde să știi din iunie, când faci calendarul, dacă în decembrie va fi viscol sau vor apărea ghioceii. Dar nici soluția cu startul la început de februarie nu prea mai ține. Ducem fotbalul într-o zonă caare nu prea e a lui, ci a schiului.
Ar cam trebui regândit totul. În acest moment o echipă de play-off dispută 22 de etape toamna și doar 14 primăvara. Iar neajunsul nu vine de la climă, ci de la un sistem competițional ciudat, făcut pentru televiziuni, ratinguri și bani, mai puțin pentru fotbal.
Priviți afară și bucurați-vă de soarele blând! Și amintiți-vă că anul trecut, în prima etapă din februarie, derby-ul CFR-Steaua s-a televizat cu filtre pentru ceață. Un fel de lapte, prin care se plimba o minge invizibilă.