La doar 14 ani, Alexia Căruțașu este căpitanul naționalei de cadete (U17) și joacă alături de vedete mondiale la CSM București. Fata lui Virgil Căruțașu (fostul căpitan legendar al echipei de baschet Asesoft Ploiești) și al fostei baschetbaliste Andreea Căruțașu (jucătoare a echipei naționale) este diamantul celei mai promițătoare generații ale voleiului feminin din ultimele două decenii.
Chiar în Sala Olimpia, pe parchetul pe care tatăl ei a scris istorie pentru baschetul românesc, Alexia are un examen important în aceste zile. Tricolorele încearcă la Ploiești să obțină calificarea la Campionatul European sub 17 ani. Alexia și colegele ei vor înfrunta Belgia, Suedia și Elveția in Sala Olimpia și sunt favorite la calificarea la turneul final. Din lotul României face parte și Francesca Alupei (14 ani), fata fostei duble campioane olimpice la canotaj Angela Alupei.
„Mereu mi-am dorit să fiu căpitanul echipei naționale, să ajung ca tatăl meu. Familia este fanul meu numărul unu, au fost să mă susțină și până în Olanda. Există o presiune pe noi, e normal deoarece avem o generație foarte bună. Este un turneu important, noi sperăm să ne calificăm la Europene deoarece vrem să urcăm pe podium acolo. Faptul că se joacă la Ploiești ne bucură deoarece vom avea mulți spectatori și o motivație în plus. Cu multă muncă, îmi doresc ca în 2-3 ani să joc și în naționala de senioare”, a precizat Alexia Căruțașu.
Marius Macarie: „O generație de excepție!”
Antrenorul Marius Macarie și elevele sale speră să obțină în primăvară în Bulgaria (13-18 aprilie) la CE o medalie istorică pentru România la volei. Specialiștii spun că această generație este cea mai talentată după cea din anii 90′ a celebrei Cristina Pîrv, cea care debuta și ea la doar 14 ani la nivel de senioare.
„Este o generație de excepție și toți factorii implicați în volei trebuie să aibă grijă ca acest lot să devină o pepinieră pentru echipa de senioare în câțiva ani. Drumul este însă lung, e nevoie de jocuri și continuitate la nivel înalt. Consider că regula impusă de federație cu minimum o jucătoare sub 21 ani este un pas benefic. Din ce am vorbit cu colegii, există fete de mare valoare și la generația 2004-2005, deci speranțe există să ieșim din anonimatul din ultimii ani”, a subliniat antrenorul naționalei de cadete.
„Fiind capi de serie și turneul acasă la noi, suntem favorite. Avem o generație foarte bună, toată lumea ne vorbește de bine. Am progresat individual și ca echipă, simt că ne-am consolidat ca grup la ultimul cantonament și totul va fi ok în preliminariile pentru Campionatul European”, a declarat Mara Dumitrescu.
„Suntem probabil cea mai unită echipă și tindem spre o medalie. Personal îmi doresc să ajung undeva sus. Am antrenori care mă sprijină, atât la club, cât și la echipa națională. Idolul meu este Adina Salaoru, Mi-aș dori să joc în viitor în Turcia și în Serbia” , a declarat și Florina Murariu.
Programul turneului calificare la CE:
Elveția – România, 4 ianuarie, 20.00
Belgia – Elveția, 5 ianuarie, 15.00
România – Suedia, 5 ianuarie, 17.30
Suedia – Belgia, 6 ianuarie, 15.00
Suedia – Elveția, 7 ianuarie, 15.00
România – Belgia, 7 ianuarie, 17.30
* Partidele fi transmise pe canalul oficial de YouTube al FRVolei și pe pagina de Facebook.
Prima echipă din cele 8 grupe preliminare și cele mai bune 3 echipe de pe locul secund se califică la turneul final din Bulgaria (13-18 aprilie 2018).
Sursa: Stefan Gavan