Directorul de dezvoltare regională și comercială din cadrul FRF a făcut o solicitare la începutul anului către Tribunalul București pentru a afla componența Comitetului Executiv, însă a aflat că locul unde este angajat îl are încă președinte pe Mircea Sandu.
În plus, din Comitetul Executiv fac parte, printre alții, Sorin Țerbea, care a murit acum 5 ani, sau Florian Walter, cercetat sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală etc.
Conform răspunului din 5 ianuarie 2018, iată ce spune Biroul de Informare și Relații Publice București al Tribunalului Capitalei: “Federația Română de Fotbal a fost înregistrată în Registrul Special Federații Secțiuea I la poziția nr. 60/08.05.2002, având sediul în București, str. Sergent Emilian Șerbănică nr 12, sector 2, conform încheierii din data de 09.01.2003 pronunțațtă de Tribunalul București – Secția V civilă, în dosarul 8185/3/2012, irevocabilă prin decizia civilă nr. 1065R din data de 24.05.2013, pronunțară de Curtea de Apel București – Secția a IV-a Civilă, în dosarul 8185/3/2012.”
În plus, componența ultimului Comitet Executiv înregistrat în Registrul Special este formată din Mircea Sandu, președinte, și Dumitru Dragomir, prim-vicepreședinte, plus Octavian Goga, vicepreședinte.
Membrii sunt aceiași din perioada “Nașului”: Florian Walter, Valeriu Argăseală, Cornel Șfaițer, Gheorghe Constantin, Cristi Bobar, Ștefan Stana, Marius Cociu, Sorin Țerbea (decedat de 5 ani), Marian Pălărie, Dumitru Costin și Ion Crăciunescu.
Pușcaș: “Mi s-a spus că e un act formal, ba nu, este ILEGAL!”
Chiar dacă este angajat al Federației Române de Fotbal, Marcel Pușcaș și-a anunțat candidatura pentru a lupta împotriva șefului său la alegerile FRF, care vor avea loc anul acesta și a făcut și câteva precizări.
“FOTBAL ELECTORAL… Așa, PERFORMANȚA N-ARE VIITOR! Am spus-o, o spun și o voi spune: PRIMA REGULĂ DE FUNCȚIONARE A ORICĂREI INSTITUȚII ESTE FUNDAMENTUL JURIDIC ȘI RESPECTAREA LUI. Clamând în nenumarate rânduri, până la ridicol „modificările organizaționale”, „înnoirile instituționale”, „reformarea FRF”, dar ignorând si nerespectând legea mi se pare o atitudine demnă de farisei, care vine (pentru a câta oară?) să-mi întărească convingerea că în fotbalul românesc se lucrează de formă și nu de fond si că instituția , nu numai că nu va putea evolua, dar este supusă vulnerabilității. La fel si salariații și membrii care o compun (cluburile).
Mi s-a răspuns de către… „specialiștii-manageri” că e un act …FORMAL!? Nu, fraților, ESTE UN ACT ILEGAL! Profund. Oricând se poate ajunge la acuzații nedorite de fals, uz de fals, înșelăciune și abuz. Dacă ignoranța ne-a copleșit sau dacă neluarea măsurilor necesare intrării în legalitate este intenționat facută, asta denotă punerea interesului personal mai presus decât a interesului pentru fotbalul românesc. Cu „asupra de masură”. Activitate fotbalistică în România are trei fundamente juridice:
- Ordinul guvernului 26/2000- Fundații și Asociații
- Legea sportului 69/ 2000
- Statutul FRF
Pornesc de la premisa că statutul niciunei instituții nu este mai presus de lege!
Extras din OG26/2000
Secțiunea a-2-a:
- ART 16, alin 3 : „statutul cuprinde, sub sancțiunea nulității absolute„
–Lit e ” procedura de desemnare și de modificare a componenței organelor de conducere, administrare și control, pe parcursul existenței”
- Art 41 : „recunoașterea utilității publice (FRF- este instituție de utilitate publică), conferă asociației următoarele drepturi si obligații;
-Lit E ” ATENȚIE!!! obligația de a comunica autorității administrative competente orice modificare a actelor constitutive si a statutului, extras din legea sportului 69/2000.
- ART 36, alin 6: „modificarea statutelor și a actelor constitutive ale federațiilor sportive naționale, fără respectarea alin (1) și (4), este nulă de drept (adică fără înregistrarea în registrul asociațiilor si fundațiilor)”.
“Deciziile Cex al FRF pot fi anulate oricând!”
Același Pușcaș continuă și susține pentru 100% Sport că alegerile din 2014, când a câștigat Răzvan Burleanu, sunt egale cu 0.
“În data de 5.03.2014, la FRF au avut loc alegeri. S-a modificat si președintele și în special Comitetul Executiv, adică organul de conducere al activității fotbalistice. Trebuia iute, iute, ca acesta să fie înregistrat pe teritoriul României, la Tribunal, conform legii. Fără a înregistra acest lucru poate însemna că în relația de orice natură cu terți, comiți un fals, înșeli, abuzezi, organul tău de conducere fiind altul decât cel pe care-l pui să decidă!? Deciziile Cex. al FRF, în totalitate, pot fi anulate de orice nemulțumit care invocă în instanță inexistența acestui Comitet Executiv. Componența Comitetului Executiv LEGAL al FRF care este AZI înregistrat pe teritoriul României este răspunsul dat de Tribunal și în posesia căruia ați intrat și voi. De fapt, “Hotărârile Adunării Generale ale FRF au dreptul să fie puse în executare doar de Comitetul Înregistrat la Tribunalul București”.
Pușcaș invocă statutul FRF
În încheiere, fostul fotbalist și președinte al Stelei susține că sportul rege din România ar putea suferi enorm din cauza confuziei. “În fond și de fapt hotărârile le iau alții. Poate această situație de fapt, VULNERABILIZA, cum spuneam, întreg fotbalul? Categoric, da. Extras din Statutul FRF, printre atribuțiile Comitetului executiv stau: stabilirea organigramei, a strategiei de personal, a salarizării, numirea secretarului general, convocarea Adunării Generale, bugetul, ROAF, sponsori, reclamă&publicitate etc. E vorba de zeci, poate sute de milioane de euro. Vorbim de viețile a mii de oameni, de familiile lor, de existența cluburilor, de banii lor, de competiții, de viitorul fotbalului românesc și, nu în ultimul rând, de imaginea României în lume. Aici nu mai e vorba de numele președintelui FRF. Este mult prea mic față de consecințele ce pot apărea. Asta în condițiile în care ne împăunăm emfatic cu „binele” dorit fotbalului românesc, cu „implementări, dezvoltări” și îndemnuri de doi lei, gen: #luptamîmpreun, #împreunăsuntemfotbal, #performanțaareviitor. Cred că mai întelept ar suna: #SaLuptamÎmpreunaÎmpotrivaIlegalitațilorDinFotbalulRomanescEPrimaConditieAPerformanteiCareArputeaAșaAveaUnViitor. Dar deja e prea mult. Pentru unii. Pentru mine ar fi normal”.