De la an la an, sportul românesc se confruntă cu tot mai multe probleme. Și nu numai de natură financiară. Iar rezolvarea acestor probleme se tot amână. Componentelor bărcii de 8+1 și a celei de dublu văsle categorie ușoară li s-a promis că își vor încasa banii cuveniți pentru câștigarea celor două titluri mondiale, toamna trecută. În octombrie. Și de atunci n-a mai auzit nimeni nimic… Iar sportivele sunt supărate fiindcă, potrivit dezvăluirilor făcute de ”Gazeta sporturilor”, alți medaliați în competițiile internaționale de la sfârșitul anului 2017 (fotbal-tenis și dans sportiv, de pildă) și-au primit drepturile de la Ministerul Tineretului și Sportului… Peste rând, cum s-ar spune. Și în condițiile în care valoarea totală a premiilor era cam aceeași și la canotaj, și la fotbal-tenis, de pildă. Cu mențiunea că primul sport este unul olimpic.
Aflată în canonament, la Siliștea Snagovului, Gianina Beleagă, campioană mondial la dublu vâsle categoria ușoară alături de Ionela Lehaci, a postat următorul mesaj pe Facebook:
”Se pare că în zilele noastre, în România se pune accent mai mult pe cantitate decât pe calitate. Sunt de acord să fie răsplătite toate rezultatele, fie ele de o importanță națională mai mare sau mai mică. Sportivii pun suflet în orice antrenament, concurs, fie el reușit sau mai puțin reușit.
Și eu am pus suflet în tot ce am făcut până acum. Am strâns zeci de acreditări și prea puține medalii care să fie apreciate de „cei de sus”, însă pentru mine au contat toate.
Acum, când am reușit să redăm cât de cât o speranță sportului românesc, suntem în situația jenantă de a ne cere drepturile care ne-au fost promise cu atât de multă încredere.
Nu sunt ipocrită. Sunt româncă și știu că replica cea mai populară a noastră este „nu sunt bani”. Am auzit-o încă de când eram la grădiniță. Aș fi înțeles dacă n-ar fi fost, însă după ce am citit acest articol (n.r. – cel din ”Gazeta sporturilor”), au apărut semne de întrebare, frustrări.
Acum mă întreb în sinea mea: oare nu ar fi trebuit ca la 13 ani, când am început să practic canotajul, să aleg dansul sportiv fiindcă și așa dansul este unul dintre hobby-urile mele?! Așa nu aș mai fi vâslit mii de kilometri, nu mi-aș mai fi pus sănătatea în joc și probabil acum nu aș mai fi scris asta.
Dar cum am spus, dansul este un hobby, însă canotajul este ceea ce mă definește. Aceste situații, chiar dacă nu sunt foarte… plăcute, ne îndeamnă să luptăm mai departe indiferent de probleme, promisiuni, amânări, însă, chiar dacă suntem mereu într-un „glob de sticlă” și nu prea avem contact cu cei dinafară, vedem. Vedem tot!”
Din câte se observă, Gianina Beleagă și colegele sale nu sunt deranjate de faptul că alți sportivi români sunt premiați. Canotoarele cer să se respecte promisiunea făcută. Cer să le fie respectate drepturile. La fel de deranjată de situație este Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj: ”Pentru unele sporturi s-a făcut plata… Pentru canotaj, nu! Aș fi înțeles că nu sunt bani, însă cum s-au găsit pentru unii sportivi, iar pentru fetele de la canotaj nu?! E corect? Nu e corect!”
La Gala Asociației Presei Sportive de anul trecut, Ministrul Tineretului și Sportului Marius Dunca a aunțat că finanțarea federațiilor sportive de la noi se va face, din 2018, după o evaluare a lor. Or canotajul este a doua disciplină olimpică de la noi după numărul medaliilor obținute în istorie, iar în 2017 a adus două dintre cele trei titluri mondiale în sporturi olimpice…