Dacă mâine ar fi alegeri actualul președinte FRF ar câștiga fără probleme. La cartierul general de la Cheile Grădiștei, printre mici și bere, cotlete de porc și sticle de vin alb scump, niște salariați ai instituției se străduiesc să adune voturi pentru conducătorul suprem. Adeziuni sau voturi e tot aia, în viziunea lor. Ca să fie atmosfera bună, mai facem și o miuță, unde domnul doctor în științe politice calcă pe minge și se accidentează.
Tot atunci, Ionuț Lupescu se lansează în luptă. Pe peretele soției, evident pe cel de la Facebook nu acasă la Nyon, se anunță mare veste: Kaiser la ciolan sau cu ciolan. Nici nu mai contează, pentru că federalilor nu le-a priit mâncarea în seara respectivă. Vine Lupescu, dar de ce vine? Are 30.000 de euro lunar salariu. Pentru că la nivel înalt s-a decis. Ce confirmare politică a primit de vine în România? Lupescu poate fi orice, dar prost nu e ci siguranță. Nu riscă să piardă un post excelent la UEFA pentru a se face de râs la Casa Fotbalului, râzând de el atât Burleanu cât și Sorin Răducanu.
Pentru cei care-și aduc aminte, unii dintre jurnaliști au memorie bună, Lupescu s-a certat cu Mircea Sandu la un moment dat. Dincolo de aspectele private, pentru care nu insistăm deși pe cei doi îi leagă și o poveste siropoasă de cancan comună până la un punct, Mircea Sandu l-a susținut pe Platini și grupul de țări estice care ulterior au organizat tot felul de finale europene și de club, dar și competiții la nivel de prima reprezentativă. Deci Estul a mers cu Platini, și cu sprijinul lui Mircea Sandu, Vestul a pierdut, dar l-a avut susținător, printre alții, pe Ionuț Lupescu. A cărui afinitate pentru grupul Germania-Franța-Marea Britanie este deja recunoscută. Care grup l-a propulsat în Comisia Tehnică, cu un post excelent.
Cum e posibil ca acei oameni să-l lase să plece fără nici un motiv, într-un secret bine păstrat până acum câteva zile? Cam dubios. N-a tranmspirat nicio informație din partea UEFA, din partea familiei, din partea prietenilor cu excepția lui Florin Prunea, care în afară de actuala administrație nu vede nimic în fața ochilor… Totul în conspirativitate, ca înainte de 1946.
Dacă e un plan de înscăunare al lui Ionuț Lupescu, bine pus la punct? Burleanu a mers pe axa SUA-Rusia, adică pe prietenul George Maior, actual ambasador, văzut des în deplasările naționalei în preajma lui Burleanu, și domnul Ceferin, la a cărui desemnare la șefia UEFA s-a lucrat câteva zile, chiar la Moscova, de oficialii ruși în 2016 la o întrunire a 12 președinți de federații, inclusiv Burleanu. Lupescu merge pe Germania-Franța, poate și cu întoarcere de macaz al lui Ceferin? E o întrebare la care nu avem răspuns.
Ar spune unii că sunt speculații, mai ales că la București votează 280 de inși care se vaită că n-au terenuri și mingi dar cărora le place să primească pomeni federale. La ultimele alegeri erau 217, care n-au legătură cu influențele de la UEFA și FIFA. Cel mai plauzibil este să dăm vina pe Dragnea și Tăriceanu, care i-au promis sprijin lui Lupescu. E cel mai facil. Varianta a fost lansată de Gazeta Sporturilor. Eu nu cred neapărat, cred că Lupescu a venit cu o confirmare politică, confirmare care s-a lăsat așteptată dar care deja i-a fost transmisă, iar Lupescu s-a apucat de treabă. În politică este multă înșelătorie și multă prefăcătorie, motiv pentru care Răzvan Burleanu e în pierdere de turație, iar Ionuț Lupescu accelerează. De ce, vom afla destul de repede. Ceva, cu siguranță, este.
„Vin să candidez pentru că electorii mi-au cerut asta, nu vin să stau la radio sau tv, ori să am dispute de idei. Vin pentru că știu ce am de făcut”, mi-a declarat Ionuț Lupescu, în după-amiaza anunțului așteptat de ceva vreme, la Radio Sport Total FM. Asta înseamnă că nu dialogul și argumentele vor conta, ci voturile. Ceea ce contează acum și pentru actualul președinte, care s-a izolat ca partizanii în munții Bucegi, de unde clamează nedreptatea afișată de jurnaliști și corupția oamenilor de fotbal adversari lui.
După înfrângerea lui Burleanu, amuzant va fi cum președintele actual va da vina pe influența politică a lui Ionuț Lupescu, iar la eșecul Kaiserului fostul internațional va vorbi despre sistemul mult mai puternic decât pe vremea lui Mircea Sandu. Oricum va fi, va fi despre politică, nu despre dezvoltare, dialog și, poate cel mai important, nu despre fotbal.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Daniel-Andrei Nazare
senior-editor 100% Sport
twitter: danielnazare
facebook: Daniel Nazare
e-mail: daniel.nazare@100sport.ro
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––