Dacă la ultimele alegeri, scrutinele din 2009 și 2014, s-a vorbit despre necesitatea Licenței Pro și despre sfârșitul derogărilor impuse de Mircea Rădulescu, de care presa se amuza copios, subiectul este azi îngropat. Nu numai îngropat, i s-a făcut și parastasul.
Se ambalează antrenori pe bandă rulantă în continuare de Școala Federală de Antrenori, dar cele mai iubite echipe din România au principali fără patalama. Cum este posibil în meritocrația de la Casa Fotbalului?
Nicolae Dică execută ordinele patronului fără licență Pro, Florin Bratu se crede Mircea Lucescu în tinerețe. Domnul președinte Burleanu ne promitea în 2014, când lupta împotriva sistemului, că astfel de practici vor înceta. Nu s-a întâmplat nimic.
În 2005, Protasov, Landi, Panduru și Chirilă – antrenorii de la Steaua, FC Național, FC Vaslui și Jiul Petroșani – nu dispuneau la Liga 1 de Licența Pro. Au trecut iată 13 ani și am ajuns de la patru la doi. Mult prea puțin pentru fotbalul românesc în care se muncește mult la Casa Fotbalului.
O altă anomalie la nivelul licențelor din fotbalul românesc, cred că unicat la nivel european, este aceea că nu există manuale. Spania are 57 de volume despre zona tehnică, noi nimic. Nu poți învăța o limbă străină, o materie, o meserie fără un manual. La noi se poate orice!
Dacă oamenii din FRF, care nu provin din zona tehnică și se pretind oameni școliți și buni manageri, nu au reușit această performanță, ce să așteptăm de la echipa de foști mari fotbaliști cu care ne amenință Ionuț Lupescu?
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Daniel-Andrei Nazare
senior-editor 100% Sport
twitter: danielnazare
facebook: Daniel Nazare
e-mail: daniel.nazare@100sport.ro
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––