Fost component al echipei României, devenit antrenor după Jocurile Olimpice din 2012, la care a participat, Andrei Iosep (40 de ani) i-a condus pe poloiștii de la CSA Steaua spre titlul național, iar din toamnă și în Liga Campionilor. Cunoscut pentru exigența lui, bucureșteanul ne-a declarat că își dorește un lot mai puternic în ediția 2018/2019, însă atunci când va alege jucătorii nu va conta doar valoarea lor, ci și caracterul.
După meciul pe care Steaua Stirom l-a pierdut (9-11 / 2-1, 2-1, 3-7, 2-2), miercuri, în Germania, cu Wasserfreunde Spandau 04 , Iosep Andrei, a declarat: „Am pierdut controlul în repriza a 3-a. Șapte goluri primite sunt prea multe. În general, sunt satisfăcut de jocul echipei din primele două sferturi și din sfertul 4. Știam că va fi greu aici. În acest bazin au pierdut multe echipe bune”.
Despre participarea Stelei în Liga Campionilor am purtat un dialog cu Andrei Iosep.
”100% Sport”: Steaua a reușit câteva victorii importante în ultimele meciuri din Liga Campionilor. S-a acumulat experiența necesară participarii la o asemenea competiție?
Andrei Iosep: Putem spune că ne-am și obișnuit cu această competiție. Majoritatea jucătorilor mei nu au jucat la acest nivel. De asemenea, nici eu nu am antrenat vreodată atât de sus. E o provocare imensă, pe care am acceptat-o, și sper ca împreună cu jucătorii mei să o ducem la capăt cât mai bine posibil.
S-au văzut, totuși, în meciul cu olandezii, de pildă, unele ”(s)căderi” în joc. Care au fost cauzele care au făcut ca acel meci să fie sau să pară mai greu decât acela din deplasare?
Știam că e foarte dificil să se repete meciul din Olanda. Diferența reală dintre cele două echipe cu siguranță că nu era de 11 goluri. Nici pe departe. Am început foarte bine meciul de acasă, având o apărare perfectă. Și un rezultat foarte bun după 3 minute și jumătate, 4-0. De acolo, însă, a fost o perioadă de aproximativ 7-8 minute când am vrut să jucăm la spectacol și să încercăm mai mult finalizări individuale, iar Alphen s-a apropiat la un singur gol, cu 3 goluri primite foarte ușor de noi din poziția de centru. Pe urmă a intervenit presiunea rezultatului. Am ratat și foarte mult, iar olandezii au făcut poate cel mai bun meci de până acum. Totuși, chiar dacă nu am avut o evoluție bună, consider că am meritat cele 3 puncte și am fost bucuroși pentru obținerea victoriei.
Ce obiective mai aveți pentru această ediție a Ligii Campionilor? V-ați propus anumite măsuri pentru pregătirea participării viitoare?
Noi ne dorim să câștigăm cât mai multe puncte posibile în meciurile care ne-au mai rămas. La începutul competiției ne-am fi mulțumit cu 9 puncte la final, dar, în acest moment, cu siguranță că ne dorim mai mult. Am discutat deja cu cei care răspund de secția noastr câteva dintre ideile mele. Vrem să avem o echipă mai puternică anul viitor, dar trebuie să alegem cu grijă. Mă interesează foarte mult și caracterul jucătorilor, nu numai valoarea lor.
La Steaua joacă și români, și straini. Ca fost component al naționalei, cum analizezi evoluțiile jucătorilor români? De la Steaua, în primul rând, dar și din campionat. Putem spera să vedem din nou naționala în prim-plan? Calificându-se la Jocurile Olimpice, de pildă.
Atât eu, cât și, presupun, ceilalți antrenori de la echipele din fruntea clasamentului, cu jucători la echipa națională, încercăm să îi pregătim cât mai bine, pentru ca ei să se prezinte în cele mai bune condiții și la echipa națională. Pe urmă depinde numai de ei și de cei care conduc naționala să gasească soluții pentru a reuși calificarea la competițiile majore. Și mă refer la Campionatele Mondiale, dar mai ales la Jocurile Olimpice. Șanse sunt.
Au trecut câțiva ani de când ești antrenor. Cum te simți acum în această postură? Te înceară la fel de multe emoții ca la debutul tău în această meserie?
Am acumulat ceva experiență în cei aproximativ 4 ani de când antrenez. Pot spune că ma simt mai comod în aceasta postură acum, după aceasta perioadă, dar sunt conștient că mai am foarte multe de învățat. Nu neg faptul că am avut emoții la primul meci din Champions League, cel cu Eger. Am simțit cam același lucru ca atunci când am debutat ca antrenor al Marii Britanii.
Cât de greu e să antrenezi în România?
Mai în glumă, mai în serios, spun că, dacă ai antrenat pe Steaua și Dinamo, poți antrena pe urmă, fără probleme, în orice parte a lumii. (zâmbește)
Liga Campionilor – Grupa B
Meciurile disputate de Steaua:
5-6 cu Spandau 04 (Germania) – acasă
3-8 cu ZF Eger (Ungaria) – acasă
4-8 cu Jadran Carine (Muntenegru) – acasă
6-15 cu Pro Recco (Italia) – deplasare
3-15 cu Szolnoki VSC (Ungaria) – deplasare
11-10 cu CN Sabadell (Spania) – deplasare
15-4 cu AZC Alphen (Olanda) – deplasare
9-8 cu AZC Alphen (Olanda) – acasă
9-11 cu Spandau 04 (Germania) – deplasareClasament după 9 runde
1. Pro Recco (Italia) 24 puncte
2. ZF Eger (Ungaria) 19 puncte
3. Spandau 04 (Germania) 18 puncte
4. Szolnoki VSC (Ungaria) 18 puncte
5. Jadran Carine (Muntenegru) 13 puncte
6. CSA Steaua 9 puncte
7. CN Sabadell (Spania) 6 puncte
8. AZC Alphen (Olanda) 0 puncteMeciurile următoare ale echipei Steaua:
14 martie, cu CN Sabadell (Spania) – acasă
31 martie, cu Jadran Carine (Muntenegru) – deplasare
18 aprilie, cu Pro Recco (Italia) – acasă
28 aprilie, cu Szolnoki VSC (Ungaria) – acasă
9 mai, cu ZF Eger (Ungaria) – deplasare