Spania a câștigat (84-10), duminică, meciul cu Germania, din Rugby Europe International Championship, și mai are de făcut un singur pas pentru a se califica direct la Cupa Mondială din Japonia, de anul viitor. Să câștige în Belgia, săptămâna care vine. Și, dacă nu se întâmplă o minune, va câștiga. În aceste condiții, naționala noastră, care s-a impus (62-12) sâmbătă, la Buzău, în fața Belgiei, mai are două variante de calificare la Cupa Mondială de anul viitor, din Japonia.
1. Să treacă de Portugalia, în aprilie (se joacă un singur meci, la noi), iar apoi, in iunie, să se impună în ”barajul” cu Samoa – un neajuns este că returul (16 iunie) se va disputa în țara din Pacificul de Sud (se ține cont de locul ocupat în clasamentul mondial, iar Samoa are o poziție superioară aceleia ocupate de România). Turul va avea loc în 2 iunie.
În acest caz, România, dacă iese câștigătoare, va juca în Grupa A, alături de Irlanda, Scoția, Japonia și… Spania. Adică va ajunge în aceeași grupă în care ar fi jucat și prin calificarea directă. Doar că va ”face un ocol”, cu costurile și stres-ul pe care le presupun aceste meciuri suplimentare. Grupa A nu este una infernală. De altfel, e singura grupă de la RWC 2019 în care niciuna dintre formații nu a cucerit vreun titlu mondial. Însa e o grupă în care, teoretic, n-ai cum să emiți pretenții cu Irlanda, care tocmai ce a câștigat Six Nations. Cu Scoția va fi foarte greu, însa nu imposibil, ținând cont că se joacă pe teren neutru (vezi acel 24-34 de la RWC 2011, din Noua Zeelandă). Nici cu Japonia, ca gazdă, nu va fi deloc simplu, iar cu Spania, deși ne-a învins în ultimul meci direct (12-22), se pot face calcule…
2. Să câștige recalificările, care vor avea loc la toamnă. La acestă fază ar urma să mai participe Canada, locul 2 din zona Africii (una dintre următoarele echipe: Namibia / Zimbabwe / Kenya / Maroc / Tunisia / Uganda) și câștigătoarea barajului dintre reprezentanta Asiei (Hong Kong / Malaezia / Coreea de Sud) și Tahiti. Cu mențiunea că România ar juca în semifinale cu formația din Africa. Tot acasă, fiindcă niciuna dintre echipele pomenite mai sus nu are o clasare mai bună în ierarhia mondială. Finala se va disputa tur-retur. Situație în care, dacă ar ajunge în această postură, România ar disputa partida decisivă tot pe teren propriu. Și tot fiindcă e mai bine clasată în ierarhia World Rugby.
În caz de triumf, Stejarii ar ajunge în Grupa B, alături de Noua Zeelandă (3 titluri mondiale), campioana mondială en titre, Africa de Sud (două titluri mondiale), Italia și locul 1 din Africa (Namibia / Zimbabwe / Kenya / Maroc / Tunisia / Uganda)… O grupă mai ”ușoară” dacă scoatem din discuție Noua Zeelanda și Africa de Sud. Pe Italia am fost aproape să o învingem la Cupa Mondială din 2007, iar pe formațiile africane le-am întrecut mai mereu (cu excepția Africii de Sud).
Celelalte două grupe de la Cupa Mondială 2019:
Grupa C: Anglia, Franța, Argentina, SUA și Tonga
Grupa D: Australia, Țara Galilor, Georgia, Fiji și Uruguay