Într-un context nu tocmai favorabil rugby-ului românesc – arbitrajul lui Vlad Iordăchescu, de la meciul Belgia – Spania (18-10), este contestat de iberici, care cer rejucarea partidei -, site-ul rugger.info se întreabă dacă Sione Fakaosilea (30 de ani), jucătorul folosit de Stejari, în 13 meciuri, este același cu cel care a evoluat și pentru selecționata de rugby în 7 a țării sale de origine, Tonga, în 2013? Dacă informația se confirmă atunci naționala noastră ar putea ajunge chiar în situația de a pierde, la masa verde, partidele câștigate pe teren în care l-a folosit pe tongan… Și atunci nu numai că ar rata calificarea la Cupa Mondială din 2019, ci ar retrograda din Rugby Europe International Championship… Adică ar ajunge să joace în divizia a 3-a valorică a competiției continentale. Iar Federația Română de Rugby ar putea fi amendată cu circa 130.000 de euro… Ceea ce ar reprezenta un dezastru atât în plan sportiv, cât și financiar.
Știrea a fost preluată și de alte site-uri, inclusiv de acela oficial al Federației Ruse de Rugby, care a cerut forului continental (Rugby Europe) și celui mondial (World Rugby) să clarifice situația. Pe site-ul rugby.ru se precizează: ”Federația Rusă de Rugby a formulat cereri către autoritățile competente ale rugby-ului mondial și european să verifice publicarea în media a unor informații despre faptul că Sione Fakaosilea nu avea baza juridică pentru a reprezenta România în ediția 2017-2018 a Campionatului Europei”.
Informația a apărut și în contextul în care săptămâna trecută, World Rugby a decis să descalifice echipa Tahiti, care câștigase (13-9) în Insulele Cook, refuzându-i astfel participarea la recalificările Cupei Mondiale din 2019 – urma să joace ”baraj” cu o formație din Asia (Hong Kong, Coreea de Sud, Malaezia)… S-a descoperit că națiunea penalizată încălcase regula 8 a World Rugby (eligibilitate) care face referire la condițiile ce trebuie îndeplinite de jucători pentru a evolua într-o altă echipă reprezentativă decât aceea a țării lor de origine. Mai exact, Tahiti i-a folosit pe Guillaume Brouqui (autor al unui eseu în meciul cu Insulele Cook) și pe Andoni Jimenez (a concretizat o penalitate), rugbyști născuți în Franța și care nu erau eligibili. Totodată, federația din Tahiti a fost amendată cu 50.000 de lire sterline (circa 60.000 de euro).
Jucător legitimat la CSM Știința Baia Mare, Sione Fakaosilea a sosit în România în februarie 2014. Și, după cei 3 ani de rezidență (36 de luni) a debutat în naționala noastră, contra Rusiei (martie 2017) – aceasta este una dintre condițiile pentru care un rugbyst poate primi drept de joc pentru echipa unei alte țări decât aceea în care s-a născut (o altă condiție este ca unul dintre părinții sau bunicii săi să fie născut în țara pe care dorește să o reprezinte). De atunci, centrul de treisferturi a participat la 13 meciuri internaționale, 6 dintre ele contând pentru Rugby Europe Championship, respectiv pentru preliminariile Cupei Mondiale.
Iată ce spune World Rugby în privința eligibilității (CLICK AICI)
Meciurile în care a jucat Sione Fakaosilea pentru România:
4 martie 2017 (Soci): 30-10 cu Rusia (REC)
11 martie 2017 (Bruxelles): 33-17 cu Belgia (REC)
19 martie 2017 (București): 8-7 cu Georgia (REC)
10 iunie 2017 (Kumamoto): 21-33 cu Japonia (test) – 1 eseu marcat
17 iunie 2017 (Edmonton): 25-9 cu Canada (test)
24 iunie 2017 (București): 56-5 cu Brazilia (test)
18 noiembrie 2017 (București): 17-13 cu Samoa (test)
25 noiembrie 2017 (București): 20-25 cu Tonga (test)
10 februarie 2018 (Cluj): 85-6 cu Germania (REIC) – 2 eseuri marcate
18 februarie 2018 (Madrid): 10-22 cu Spania (REIC) – 1 eseu marcat
3 martie 2018 (Cluj): 25-15 cu Rusia (REIC)
10 martie 2018 (Buzău): 62-12 cu Belgia (REIC)
18 martie 2018 (Tbilisi): 16-25 cu Georgia (REIC)
Potrivit site-ului rugger.info, un jucător pe nume Fakaosilea ar fi reprezentat Tonga la turneul Gold Coast, în ediția 2012/2013 a circuitului mondial de rugby în 7… El ar fi fost rezervă în cinci meciuri.
Autorul articolului își sprijină afirmația pe un clip video publicat pe Youtube de la meciul Kenya – Tonga. Acesta recunoaște, însă, că imaginile nu sunt tocmai bune pentru a spune clar că acel Fakaosilea este… Sione Fakaosilea, jucătorul naturalizat de România.
Totodată, se afirmă că data de naștere a lui Sione Fakaosilea este diferită pe unele site-uri (apare fie 1 ianuarie 1987, fie 1 octombrie 1987). Există, de asemenea, și un profil care îi este atribuit și unde apare următoarea prezentare: „Născut în Tonga. Jucător de rugby. Jucător internațional de rugby în 7 pentru Tonga (Ikale Tahi) 2012, 2013. Rugby League International pentru Tonga 2011, 2012, 2013. Joc acum pentru Baia Mare Rugby Club în Super-Ligă 2014 și 2015″…
Pe de altă parte, pe site-ul oficial al World Rugby apare fișa meciului Kenya – Tonga (38-0) din 2013, de la turneul Gold Coast… Iar numele Fakaosilea este trecut, fără prenume, la rezervele formației din Pacificul de Sud. Cum apare și la meciurile cu Noua Zeelandă (0-26), cu SUA (7-14) și cu Portugalia (7-40). Nu figurează, însă, alte informații despre acest Fakaosilea, un nume care nu este, însă, unic în rugby-ul mondial. Născut la Auckland (Noua Zeelandă), în 10 iunie 1995, Lolo Fakaosilea, de pildă, a evoluat pentru Australia U20, respectiv pentru Reds (2015-2016) și ACT Brumbies (din 2017). Tatăl acestuia, Seiena Fakaosilea, a jucat pentru selecționata Auckland Blues, iar Jonah Lomu îi era unchi (și ”Omul Munte” a avut origini în Tonga).
Informația referitoare la eligilitatea lui Sione Fakaosilea este, totuși, ciudată în condițiile în care, în 24 februarie 2017, înaintea acelui meci de debut, în Rusia, Federația Română de Rugby (FRR) a anunțat, pe site-ul oficial, că închizatorul de origine fijiană Eseria Vueti (30 ani, 195 cm si 106 kg), legitimat la CSA Steaua, nu poate evolua pentru Stejari deși fusese inclus inițial în lot. În urma corespondenței purtate cu federația din Fiji și cu World Rugby, FRR a aflat că acesta nu este eligibil fiindcă a evoluat pentru Fiji Warriors, în 2012, într-un meci cu Tonga A, în Pacific Rugby Cup.
https://frr.ro/2017/02/24/eseria-vueti-nu-este-eligibil-pentru-stejari/
Se menționa, totodată, în site-ul frr.ro, că soluția pentru ca Eseria Vueti să joace pentru România ar fi ca el să devină cetățean român și să evolueze într-un turneu preolimpic, la naționala de rugby 7. Ceea ce nu era posibil în 2017. Era inserată și declarația lui Horațiu Bărgăunaș, managerul de atunci al echipei de rugby în XV a României: „În urma discuțiilor avute cu Eseria Vueri, acesta și-a exprimat dorința de a juca pentru România. El nu știa că selecționata a doua a statului Fiji, pentru care a evoluat într-un meci, era considerată echipă oficială. Am făcut toate demersurile pentru a vedea dacă îl putem folosi, dacă este eligibil pentru România, iar răspunsul de la World Rugby a fost unul negativ, partida în care acesta a jucat fiind considerată oficială”.
Așadar, ținând cont de această declarație, putem trage concluzia că și în cazul lui Sione Fakaosilea s-a urmat aceeași procedură ca în cazul lui Eseria Vueri: s-a luat legătura cu federația țării natale a jucătorului (din Tonga, în acest caz), iar apoi cu World Rugby. De altfel, jucătorul a cărui eligibilitate e pusă sub semnul întrebării a evoluat, în 25 noiembrie 2017, în meciul-test pe care România l-a pierdut (20-25), la București, cu Tonga… Altfel spus, Sione Fakaosilea a jucat împotriva echipei țării în care s-a născut. Dacă ar fi existat o problemă legată de dreptul său de a evolua pentru Stejari primii care l-ar fi contestat ar fi fost oficialii din Tonga, cei care îl cunoșteau foarte bine.
4 eseuri a marcat Sione Fakaosilea în cele 13 meciuri în care a jucat pentru XV-le României
Interesant este și faptul că în februarie 2017, Rusia a renunțat să-i folosească pe Russlan Boukerou (linia a doua) și pe Khatchik Vartanov (pilier), jucători legitimați atunci la Albi, respectiv la Racing Metro 92. Și a făcut-o după ce a descoperit că primul a evoluat pentru echipa U20 a Franței, iar celălalt pentru reprezentativa a doua a ”cocoșilor”… Rușii erau și ei pățiți, fiind excluși din preliminariile Cupei Mondiale 2003 după ce au folosit 3 jucători sud-africani care nu erau eligibili.
Editor la site-ul Americas Rugby News, care a preluat informația, Bryan Ryan scrie că ”implicațiile acestui caz pot fi considerabile, Faka’osilea jucând un rol important în șase meciuri din calificările pentru Cupa Mondială. Dacă România a încălcat prevederile regulei 8, ținând cont de precedentul cu Tahiti, ea va fi eliminată, iar Spania va ocupa poziția Europa 1. Rusia va juca astfel cu Portugalia pentru a se desemna reprezentanta Europei în barajul cu echipa din Oceania (n.a. – Samoa)”.
Mai mult decât atât, România ar putea ajunge chiar în situația să piardă la masa verde toate meciurile din preliminariile Cupei Mondiale 2019 (Rugby Europe Championship) în care l-a folosit pe Sione Fakaosilea… Cum a pățit Tahiti. Ceea ce ar însemna și retrogradarea din Rugby Europe International Championship… În plus, Federația Română de Rugby ar putea fi amendată cu 100.000 de lire sterline / circa 130.000 de euro (aceasta este amenda aplicată națiunilor care fac parte din Consiliul World Rugby și au încălcat regula 8 – Tahiti nu face parte, fiind amendată cu doar 25.000 de lire sterline x 2 jucători neeligibili)… În acest caz, dacă nu se decide rejucarea meciului Belgia – Spania, Rusia se va califica direct la Cupa Mondială din 2019, iar Spania va merge în recalificări.
Brian Ray își încheie articolul astfel: ”Integritatea World Rugby n-a fost niciodată atât de amenințată. A exclus Tahiti, are problema arbitrajului de la meciul Belgia – Spania, comportamentul de după meci al jucătorilor spanioli, utilizarea de către Belgia a unui jucător neeligibil cu Germania și o eroare potențial dezastruoasă a României. Ca de obicei, lumea rugby-ului așteaptă fiecare decizie cu sufletul la gură”.
Este de amintit, totodată, că echipa de rugby a Franței a fost pe punctul de a folosi un rugbyst neeligibil în februarie 2016. Atunci, neozeelandezul David Smith (Castres Olympique) a petrecut trei ore în lotul ”cocoșilor” pentru meciul cu Țara Galilor. S-a descoperit, însă, la timp, că el avea o selecție pentru echipa de rugby în 7 a Noii Zeelande, în 2008… De fapt, Serviciul Internațional al Federației Franceze de Rugby (FFR) avea un document datând din august 2014 din care reieșea că David Smith este eligibil… Noroc că rugbystul, atunci când a venit în cantonament, la Marcoussis, a spus că a participat în 2000, la Edinburgh, la un turneu internațional de rugby în 7 cu echipa Noii Zeelande. Și astfel FFR l-a trimis acasă, evitând să piardă la masa verde meciul cu Țara Galilor și, totodată, amenda de 100.000 de lire sterline.