Prezentă pentru prima oară în finala Cupei României la rugby, echipa CSM București a înregistrat o a doua premieră: a cucerit cel dintâi trofeu intern în sportul cu balonul oval, la seniori. Pe stadionul „Iuliu Hațieganu” din Cluj, ”Tigrii” s-au impus cu 27-26 după prelungiri (6-9 pauză, 19-19 după 80 de minute) în fața rugbyștilor de la Știința Baia Mare.
Finala ediției cu numărul 71 a Cupei României la rugby a adus, față-n-față, două formații care au cochetat, mai mereu în ultimii ani, cu podiumul. Disputa a fost echilibrată, eseul care a consfințit victoria bucureștenilor fiind înscris de Sioeli Lama. Căpitan al bucureștenilor, Adrian Ion a mărturisit că se aștepta ca meciul să fie unul încrâncenat și a dezvăluit că ”tigrii” au luat în calcul și varianta prelungirilor în momentul în care au făcut strategia pentru meci: ”Orice finală este încărcată de dramatism. Aici ajung cele mai bune echipe. Ne așteptam și la extra-time. Șștiam că suntem bine pregătiți fizic și că putem rezista la orice”.
CSM București (antrenor: Eugen Apjok) a aliniat următorul XV în finală: 15. Sioeli Lama – 14. Marian Ispir, 13. Cosmin Iliuţă, 12. Mua Moa Maliepo, 11. Jack Cobden – (md) 10. Darren Baron, (mg) 9. Daniel Cornelius Faasen – 7. Adrian Ion (căpitan), 8. Daniel Carpo, 6. Mario Arvinte – 5. Davit Ghigauri, 4. Andrei Toader – 3. Marius Zelco Pocriş, 2. Alexandru Oancea, 1. Vasile Bălan.
Rezerve: 16. Paul Petucher, 17. Cristian Ionescu, 18. Omar Baliaşvili, 19. Johannes Petrus van Heerden, 20. Riley Winter, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Cătălin Prunaru, 23. James Wheeler.
CSM Știința Baia Mare (antrenor: George Sava) a folosit următoarea formulă de start: 15. Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa – 14. Mihai Lamboiu, 13. Michael Doneghan, 12. Sione Faka’osilea, 11. Taliauli Sikuea – (md) 10. Jonathan Colin Bredell, (mg) 9. Bidzina Șamharadze (căpitan) – 7. Sean Morrell, 8. Răzvan Ailenei, 6. Cristi Marian Chirică – 5. Marius Dănilă, 4. Florian Roşu – 3. Waisea Nailago, 2. Iuri Natriaşvili, 1. Silviu Sebastian Suciu.
Rezerve: 16. Florin Bardaşu, 17. Constantin Pristaviţa-Mardare, 18. Domitian Mureşan, 19. Dumani Siphosethu Mtya, 20. Alexandru Ţiglă, 21. George Paul Oprea, 22. Adrian-Marian Apostol, 23. Holoia Feofaaki.
Au înscris: Omar Baliașvili 1 eseu, Sioeli Lama 1e, Valentin Calafeteanu 1lp, 1dg, Darren Baron 1t, 3lp, respectiv Mtya Dumani 1e, Florin Bardașu 1e, Taniela Maravunawasawas 2t, 3lp, 1dg.
Trofeul a fost înmânat echipei câştigătoare de fostul internațional de rugby Ioan Bucan, unul dintre artizanii victoriei cu 15-0 a României în faţa Franţei, pe Stadionul Giuleşti, în 1980.
”Suntem cea mai bună echipă din România! Și nu spunem noi asta… Am demonstrat-o pe teren. După cum am promis, ne-am dat silința, am jucat și prelungiri… A fost un meci de o sută de minute, iar pregătirea fizică și-a spus cuvântul. Suntem bucuroși și așteptăm să înceapă SuperLiga pentru că mai avem lucruri de demonstrat. Gustul victoriei este dulce. Am câștigat Cupa în premieră pentru clubul nostru. Suntem fericiți. Le mulțumim celor care au avut încredere în noi și ne-au susținut și sperăm că i-am făcut fericiți”
Adrian Ion,
căpitan CSM București
Legat de echipa maramureșană, pentru care a activat timp de 14 ani, atât ca jucător, cât și ca antrenor, Eugen Apjok a ridicat pentru prima dată deasupra capului o cupă la formația din Capitală, la doar nouă luni de la venirea sa la echipa ”tigrilor”: ”Victoria are un gust dulce. Mă bucur enorm pentru băieți, pentru că înseamnă mult pentru ei. Vreau să felicit echipa din Baia Mare pentru dăruire. A fost un meci frumos, cu mult suspans și mă bucur că am reușit să câștigăm în extra-time. Băieții au dat dovadă de caracter, chiar cu unele greșeli, dar din astfel de meciuri ei vor învăța, vor crește”.
”Tigrii” vizează acum Super-Liga
Succesul din finala Cupei le-a dat moral bucureștenilor, care acum privesc cu mult mai multă încredere meciurile din returul Superligii. ”Sperăm ca trofeele să aducă alte trofee. Săptămâna viitoare se reia campionatul. Este un plus pentru noi că am câștigat Cupa. Începem cu un moral bun returul. Sperăm să recuperăm punctele pe care le-am pierdut și, de ce ce nu, să jucăm și finala campionatului. Cu siguranță evoluțiile noastre din Cupă sunt semnale de alarmă pentru adversari. Am reușit să învingem toate echipele cu pretenții…”, a precizat Adrian Ion.
O idee asemănătoare a emis și antrenorul Eugen Apjok, care a subliniat că sărbătorirea Cupei se va face în pas alergător: ”Toată încrederea și entuziasmul trebuie controlate. Băieții trebuie să rămână concentrați, să înțeleagă că am câștigat acest trofeu cu multă muncă. Urmează petrecerea, dar va fi ceva foarte scurt. Avem vineri meci în campionat și trebuie să fim concentrați pentru că avem nevoie de puncte. Am risipit destule de multe puncte în prima parte a campionatului și acum avem nevoie să recuperăm”.
Triumful în Cupa României a fost special și pentru Kamil Sobota, pilierul de la CSM București sărbătorindu-și ziua de naștere chiar astăzi (a împlinit 26 de ani), pe terenul arenei din Cluj, orașul său natal. ”Le mulțumesc băieților! Este cea mai frumoasă zi din viața mea. Nu se putea un cadou mai frumos și sper la cât mai multe astfel de momente. A fost un meci cu dus și întors, dar la final cei mai buni au câștigat. Am depus un efort excepțional să câștigăm această Cupă”, a spus sărbătoritul zilei.
Ultimele 10 finale ale Cupei României la rugby:
2007/2008: Dinamo București – CSA Steaua București 30-18
2009: CSA Steaua București – Farul Constanța 27-15
2010: CSM Baia Mare – CSA Steaua București 13-6
2011: RCM UV Timișoara – CSM Știința Baia Mare 32-10
2012: CSM Știința Baia Mare – CSA Steaua București 9-3
2013: CSA Steaua București – CSM Știința Baia Mare 17-10
2014: Timișoara Saracens – CSM Baia Mare 19-14
2015: Timișoara Saracens – CSA Steaua București 17-14
2016: Timișoara Saracens – CSM Știința Baia Mare 37-12
2018: CSM București – CSM Știința Baia Mare 27-26 (6-9, 19-19)