Un anume S, să-i zicem, anunță pe profilul său de Facebook, șeruit cu tot dichisul, după cum se cuvine, că știe el cum stau lucrurile cu trei săptămâni înaintea alegerilor federale din 18 aprilie.
Conform atotștiutorului S, Burleanu ar avea 131 de voturi, Pușcaș 67, Lupescu 58 și Sorin Răducanu 1 (care o fi acela, rămâne de văzut). Ce deducem de aici? Păi facem socotelile și vedem că Burleanu, dacă are 131 din 257, înseamnă că are mai mult de jumătate și că, dacă se va vota așa, va ieși președinte din primul tur.
În total, 131 cu 68 cu 57 și cu 1 fac fix 257, adică exact numărul electorilor. Așadar, meticulosul S i-a trecut în revistă pe absolut toți. Nu există nehotărâți, fiecare alegător are o opțiune clară, pe care i-a și comunicat-o numaidecât respectivului S.
Mai trec câteva zile și lumea virtuală e inundată de alt sondaj. Un președinte de AJF socotește și el, la adăpostul anonimatului, și ajunge la cu totul alte concluzii decât predecesorul S. Conform acestui nou sondaj, Lupescu ar fi liderul opțiunilor, cu 117 sufragii, urmat de Burleanu cu 88 și de Pușcaș cu 36. De data asta, 117 cu 88 și cu 36 nu mai fac 257, ci doar 241. Înseamnă că 16 alegători fie sunt nehotărâți, fie optează pentru alți candidați, care încă nu și-au depus candidatura, fie, pur și simplu, n-au răspuns la apelul vajnicului ajefist cu valențe de sociolog electoral. În plus, noul sondaj are cu totul alt favorit decât precedentul, însă nu atât de favorit încât să căștige din primul tur. E nevoie de turul doi, dar mai ales învingătorul, care-o fi el, are nevoie de cele 36 de voturi ale lui Pușcaș. Mesajul e cât se poate de clar, nu?
Ba nu e clar deloc. Cei care se joacă de-a sondajele pe Facebook se mișcă într-un cu totul altfel de mediu decât cei atestați și verificați, adică autorii sondajelor care se referă la alegerile din mediul politic. Diferența e colosală. Acolo, vorbindu-se despre 14-15 milioane de alegători, ai nevoie de eșantioane reprezentative. Chiar și așa, între un sondaj și altul apar diferențe, dar ele se regăsesc cumva în numărătoarea finală.
Aici, la fotbal, îi iei pe toți la rând și aduni opțiunile. Rezultă niște cifre la tine, dar cu totul alte cifre la alții, care pretind că fac același lucru, adică inventariază și ei aceiași votanți, la doar câteva zile distanță. Cum poate Burleanu să aibă 131 de voturi într-o numărătoare și doar 88 în cealaltă? Cum poate Lupescu să fie pe locul trei într-un sondaj și pe primul în altul? Cum poate Pușcaș să adune doar 36 de opțiuni după ce mai devreme cu câteva zile se spunea c-ar avea aproape dublu, 67?
Orice preșcoloar cu acces la Facebookul care găzduiește aceste cifre își poate da seama că se află în fața unor impostori care se joacă de-a voturile și de-a alegerile. Aceste pretinse sondaje au valoarea restului de la o monedă de 5 bani, iar autorii lor nu sunt sociologi, nu sunt nici măcar niște oameni interesați de rezultatul scrutinulu, ci sunt agenți electorali ai celor pe care îi plasează în fruntea fiecărei numărători de sufragii. Cum votanții nu sunt preșcolari, ci oameni maturi, e de așteptat ca ei să nu ia aceste aberații dulcege, menite să influențeze,nici măcar cu titlu de inventar.