Ni se creează impresia că ne aflăm înaintea unei finale a candidaților. Karpov-Kasparov, Real-Barcelona, Boca-River, Fla-Flu din Brazilia, Capulet-Montague. Ultimele două echipe nu trebuie căutate în programul vreunei case de pariuri, ci în Verona medievală, oglindită în opera lui Shakespeare. Burleanu-Lupescu, yin-yang, apă-foc, fără a fi clar cine ce element vital reprezintă. Marii favoriți. Protagoniștii derbyului.
Ei sunt doi dintre combatanții unei finale de trei. Al treilea e Pușcaș. Alfabetic vorbind, așa stau lucrurile, e al treilea. B, L, P. Pușcaș e outsiderul fără pete în biografie, cu program bine pus la punct, cu discurs clar, dar outsiderul. Înșirat de știrile corecte, învățate la școlile de jurnalism ale mileniului trei, la coada aproape fiecărei informații despre alegerile de la FRF. Înainte de Ilie Drăgan, înainte de Sorin Răducanu, Teodorescu sau Victoraș Iacob, până ca aceștia din urmă să se retragă, dar mereu în urma celor doi megacombatanți.
Scenarii
Burleanu mizează, cu 48 de ore înaintea scrutinului, pe 160-170 de voturi. Ceea ce înseamnă că câștigă din primul tur. Lupescu vorbește de 65-70 de procente, adică tot vreo 170 de sufragii, iar Germania, Bundesliga și educația saxonă nu se joacă cu cifrele. În total, voturile autoestimate ale celor doi se duc spre 350, numai că Adunarea Generală are cam cu o sută de alegători mai puțin.Înseamnă că fiecare din cei doi beligeranți din Romeo și Julieta mizează pe zeci de voturi pe care, unul sau celălalt, nu le vor obține. Și fiecare dintre cei doi susține că totul se va decide, în favoarea sa, firește, încă din primul tur! Adică nu va mai fi nevoie de turul al doilea.
Șopârle
”Pușcaș va lua 5-7 voturi”, postulează, plin de suficiență, Burleanu. Dacă e să ne luăm după veridicitatea afirmațiilor sale din ultima vreme, înseamnă că Pușcaș va avea mult mai multe, iar această estimare minimalistă e tot atât de adevărată ca toate șopârlele pe care a încercat să le bage pe gâtul presei în ultima vreme, cu destinația finală la membrii Adunării Generale. Dar se pare că prezidentul în exercițiu și-a început mult prea devreme campania de intoxicări, iar alegătorii probabil că au avut timp să depisteze procentul de neadevăr (demonstrat de fiecare dată) din spusele sale.
Nu, Pușcaș nu va lua 5-7 voturi. Va lua mult mai multe, asta e clar. Poate chiar destul de multe ca să ajungă în turul secund. Electoratul vrea lucruri concrete. Ajutor pentru cluburile de juniori, înlesniri competiționale pentru ligile inferioare, unde Brăila trebuie să meargă la Oradea, iar Suceava și Miroslava să se deplaseze de două ori pe an la Timișoara. Programe, nu vorbe, nu abureli, nu pomeni de câteva mingi de proastă calitate deșertate dintr-un fel de dubă cu ajutoare, oprită la porțile paupere ale fotbalului mic.
Rolul lui Liviu Dragnea
Demersul Gazetei Sporturilor de a-l chestiona pe liderul PSD pe tema alegerilor federale a fost un act jurnalistic de aplaudat. Nu însă și toate spusele lui Liviu Dragnea. Care susține că în calitate de microbist n-are cum să fie alături de actuala conducere federală. În calitate de microbist nu, dar în calitate de politician atotputernic a stat alături de Burleanu și de apropiații acestuia în mai multe ipostaze, în mai multe loje oficiale ale mai multor stadioane europene. Acum, dl Dragnea spune că Lupescu e singurul care l-a căutat, și că, dacă Ionuț va ieși președinte, atunci va avea toată susținerea sa. Dar ceilalți, dacă vor câștiga, nu se vor bucura de susținere? Pe cine susține Liviu Dragnea de fapt, dacă tot e să susțină? În calitatea sa de cel mai puternic om din România anului 2018 (e o impresie atât de clară, încât nu mai trebuie explicată!), președintele PSD susține fotbalul românesc în întregul său sau îl susține condiționat de prezența cuiva sau a altcuiva în fruntea ierahiei? Și cum îl susține? Prin simpla prezență în lojele oficiale, ca până prin 2016, când s-a lămurit ce și cum cu Burleanu, sau printr-o absență strălucitoare, ca de-atunci încoace? Sunt întrebări pe care și le pune nu doar publicul larg, ci și masa de alegători din Adunarea Generală de miercuri, 18 aprilie.