„Vreau să-i scoatem pe copii din zona calculatorului şi <să-i virusăm> cu microbul ciclismului”, este pledoaria atât de frumoasă pe care o face Viorel Florea, antrenorul de copii de la Clubul Sportiv Otopeni, sportului pe două roţi. În acest fel, îi invită pe toţi tinerii care locuiesc în partea de nord a Capitalei, în localităţile limitrofe şi nu numai să se înscrie la secţia de ciclism a clubului. A fost înfiinţată în urmă cu 6 ani, la iniţiativa unuia dintre cei mai mari rutieri români ai tuturor timpurilor, Mircea Romaşcanu, cu sprijinul primarului urbei, Silviu Constantin Gheorghe.
Alternativă sănătoasă la gadget-uri
Aveţi copii care vreţi să crească sănătos şi să se dezvolte armonios? Atunci unul dintre sporturile indicate este ciclismul, care „lucrează” toate grupele de muşchi şi formează caractere. Este, de asemenea, recomandat celor care au câteva kilograme în plus. „Noi dăm o şansă tuturor, chiar şi celor ponderali. Am făcut şi program nutriţional cu ei. Îi aştept pe toţi cu cea mai mare plăcere”, spune entuziastul antrenor de copii Viorel Florea, care trăieşte cu şi pentru ciclism 24 de ore din 24. „Telefonul meu este deschis mereu, aici este o atmosferă nemaipomenită. În afară de ciclism, noi mergem la film, la teatru, ne şi recreăm, nu numai muncim, astfel încât pe copii să-i atragă şi să le placă. În plus, marele avantaj este că la noi, la CS Otopeni, nu se plăteşte nimic. Clubul este finanţat de Primărie. Nu costă nimic!”, precizează tânărul tehnician. Spre comparaţie, la tenis sau în alte sporturi mai căutate şi mediatizate, părinţii trebuie să scoată din buzunar sume considerabile pe lună pentru hobby-urile micuţilor lor.
Primii paşi ai grupei de copii
Sufletul acestei grupe de copii, ca de altfel al întregii secţii de ciclism, este primarul oraşului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe. Este un împătimit al acestui sport, pe care îl practică încă, deşi nu mai este la prima tinereţe. „El m-a cooptat. Ştiind că am făcut ciclism la Dinamo, la juniori, mi-a propus să urmez Şcoala de Antrenori, de doi ani. Apoi, am început să caut copii. Prin şcoli, cu fluturaşi, din vorbă în vorbă. Uşor-uşor am început să-i adun, să fac această echipă minunată de copii, de şapte sportivi. Am încercat să-i ţin uniţi şi să facem ciclism de performanţă”, dezvăluie Viorel Florea.
Componenţa grupei 11-14 ani, de la CS Otopeni:
Iordache Ioana A, 13-14 ani
Jula Luca A, 13-14 ani
Dan Dumitru A, 13-14 ani
Popa Victor A, 13-14 ani
Luca Daniel B, 11-12 ani
Moldoveanu David B, 11-12 ani
Vișan Ionuț B, 11-12 ani
„Practic ciclismul de un an. Nu făceam niciun sport, mă plictiseam în casă şi am ales să fac asta după ce am văzut un anunţ. Era antrenorul meu în curtea şcolii unde învăt şi dădea fly-ere. De când m-am apucat, mi-au plăcut şoseaua şi sprinturile. Îmi place atmosfera de concurs, dar şi că mă distrez, iar colegii de şcoală mă felicită când ocup un loc bun”, spune cu puritatea caracteristică vârstei Jula Luca, unul dintre puștii de la CS Otopeni.
„Pata de culoare” a grupei de copii este Ioana Iordache, „o mlădiţă” între şase „muguraşi”, dar pe ea nu o deranjează acest lucru, dimpotrivă! „M-am obişnuit să fiu singura fată, ne înţelegem bine, suntem prieteni, colegi. Am încercat mai multe sporturi, dar ciclismul îmi place cel mai mult şi aş vrea să practic de performanţă”, explică Ioana, care s-a specializat pe sprinturi. Recunoaşte că are un program încărcat, dar spune că reuşeşte să împace ciclismul cu şcoala!
ABC-ul ciclismului
La grupele de copii se învaţă ABC-ul ciclismului, dar din păcate sunt încă puţini micuţi care se îndreaptă către acest sport atât de frumos, dar şi solicitant. Acesta este şi of-ul tânărului antrenor de la CS Otopeni. „Zonele limitrofe sunt cu potenţial pentru ciclism. Suntem privilegiaţi din acest punct de vedere, noi judeţul Ilfov, dar nu este mediatizat acest sport. Avem multe localităţi, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Snagov, vedem mulţi copii, tineri cu bicicletele, cu MTB-urile, dar nu ştiu unde să vină să se înscrie şi ce să facă”, menţionează Viorel Florea, care ia calcul şi tentaţiile foarte mari pe care le au copiii în ziua de astăzi. „Înainte de a face performanţă, pentru că noi suntem un club de performanţă, trebuie să-i scoatem din zona calculatorului, <să-i virusăm>, întâi să le placă şi apoi să facem performanţă. Un program de iniţiere şi pregătire durează aproximativ trei ani. Este ABC-ul în ciclism. Îi înveţi să urce pe bicicletă, îi înveţi tehnică şi astfel înaintăm pas cu pas”, punctează antrenorul de copii.
Colaborare eficientă cu federația
Antrenorul de la CS Otopeni se declară optimist în legătură cu dezvoltarea ciclismului românesc la nivel juvenil și laudă inițiativele federației din ultimii ani, care a introdus mai multe competiții oficiale la categoriile mici de vârstă. „Federaţia ne ajută, colaborăm bine. Am licenţiat toţi copiii, se fac concursuri, se caută sponsori. Se fac eforturi, împreună cu Primăria, să avem deplasări şi cele mai bune condiţii de pregătire. Recent am fost la Cupa Mării Negre III, unde a fost concurs de copii, 11-14 ani, precum şi la Turul Dobrogei, cadeţi şi juniori. Trebuie să plecăm de jos, de la copii, ca să ducem ciclismul acolo unde îi este locul. Cred că suntem pe drumul cel bun. La anul, dacă muncim şi ne ţinem de treabă, sper să fim campioni la categoriile noastre de copii”, concluzionează Viorel Florea.
Un mare campion „şlefuieşte” talente
Înalta performanţă le este insuflată celor care trec de la copii la grupele de cadeţi şi juniori de la CS Otopeni de însuşi Mircea Romaşcanu, nimeni altul decât cel mai mare ciclist român în viaţă. Căştigător de trei ori al Turului României, el se indentifică practic cu marile succese ale ciclismului autohton din ultimele decenii. Are în palmares 250 de victorii în diferite etape şi concursuri, 45 de titluri de campion naţional şi un unul de campion balcanic. A cucerit, de asemenea, Turul Turciei şi a câştigat mai multe etape în Cursa Păcii.