Farul a promovat în liga secundă, Petrolul a făcut acest lucru mai demult, ca și U Cluj. Din seria a patra intră Șirineasa, care după toate probabilitățile se va numi Jiul și va evolua la Petroșani, unde a jucat și o mare parte din meciurile eșalonului trei.
Din seria moldoveană vine Bacăul, ce-i drept, nu Selena, Sport Club sau FCM, ci Aerostar, dar e vorba despre echipa unui oraș mare, văduvit în ultima vreme nu doar de un stadion rezonabil, ci și de fotbal în general.
Ce ligă secundă vom avea la anul! UTA cu 6 titluri și 2 Cupe. Ripensia, 4 titluri și 2 Cupe. Petrolul, 4 titluri, 3 Cupe. Argeșul, 2 titluri. Poli Timișoara 2 Cupe și mai multe finale, U Cluj și Jiul câte o Cupă, Brăila, o finală de Cupă, Farul, mai multe locuri fruntașe în zeci de ani petrecuți pe prima scenă. La o aritmetică simplă, Liga a doua ediție 2018-2019 va aduna la start 16 titluri naționale și 11 Cupe ale României! Spectacol garantat la matineu!
În primul rând, zgârie urechile expresia de ”matineu”. E o prostie fără margini să joci meciurile dintre aceste nume istorice ale fotbalului nostru la 11 dimineața, oră de umplut sifoanele, mers în piață sau de pus arpagic în grădină. Forbalul la matineu vine din timpul cincinalelor în patru ani și jumătate, dar pentru aproape două decenii de mileniu trei înseamnă o apucătură complet revolută. Sunt multe ceasuri ale după-amiezei sau serii la care aceste meciuri se pot disputa, nici nu merită glosat pe cât de anacronică și de nepotrivită e ora 11 dimineața!
Dar mai presant decât ora de start e subiectul sumei ridicole pentru care aceste cluburi cu istorii fabuloase își vor vinde imaginea. În ediția încheiată în 2018 suma totală a drepturilor tv la eșalonul doi a fost ceva sub 400.000 de euro, de aproape o sută de ori mai puțin decât la Liga 1! O nimica toată, sub 20.000 de euro de club, în ideea în care la un meci doar cheltuielile legate de arbitraj și de observare trec de 2.000 de euro!
Dacă ridicola sumă mai putea fi acceptată pentru partide gen Miroslava-Balotești sau Afumați-Metaloglobus, ea devine inacceptabilăpentru confruntări tip U Cluj-FC Argeș sau Petrolul-UTA, care probabil că se vor disputa cu peste 10.000 de oameni în tribune!
Cu 8 echipe de mare tradiție din cele 20 ale ligii secunde, a vinde drepturile tv pe acest mizilic de bani înseamnă nu doar o aberație, ci și o bătaie de joc la adresa unor cluburi care au însemnat, fiecare, repere importante ale fotbalului românesc.
Echipele au două șanse. Fie să-și negocieze singure drepturile tv, dar probabil că FRF nu va accepta acest lucru, fie să nu fie de acord să primească mizerabilele sume avansate, dar să nici nu permită televizarea vreuniu meci!
Cine va invoca diferența de eșalon, va avea dreptate doar atunci când la Voluntari-Chiajna se vor atinge măcar 5 la sută din spectatorii de la Petrolul-U Cluj. Adică niciodată!
D-le Buzarin, echipele au primit 15 mii de euro pentru acest sezon. Deci e si mai grava situatia
Si Farul are finala de cupa pierduta, cu Dinamo !!
Bine punctat, domnule Buzarin.Din pacate doar putem sa constatam absurditatea situatiei. Mai bine nu acceptam a fi televizati decat sa o facem pentru 15-20 000 de euro anual. Cei care o fac sunt prostii prostilor avand in vedere ca ultima clasata din play-out-ul Ligii 1 ia cam 32000 de euro pe meci.
Perfect adevarat, bravo !!