În prima zi de vară calendaristică, gimnastele ieşene de ritmică iau startul la Campionatele Europene pentru seniori şi juniori, care vor avea loc în localitatea Guadalajara din Spania.
În perioada 1-3 iunie, “Pabellon Multiusos” din Guadalajara, un paviolion multifuncţional cu o capacitate de 5.230 de locuri, va reuni pe covorul de concurs cele mai bune practicante ale acestei discipline de pe continent în probele: individual compus, minge, pangică, măciuci, cerc şi ansamblu de 5 sportive, la senioare şi junioare.
România va fi reprezentată de două gimnaste din Iaşi, senioara Andreea Verdeş (FOTO) şi junioara Laura Aniţei, componente ale Clubului Sportiv Şcolar Unirea, pregătite de antrenorii Cătălina şi Constantin Radu. Ambele au avut evoluţii bune la competiţiile internaţionale din acest an şi antrenorii speră ca talentatele lor eleve să atingă vârful de formă la întrecerea continentală.
“La acest nivel, întrecerile sunt foarte dificile, contează cel mai mic detaliu, dar am încredere în fetele noastre, mai ales că la turneele de până acum au demonstrat că au potenţial. Ele sunt foarte ambiţioase şi sunt hotărâte să facă exerciţiile cât mai bine. Dincolo de asta, mai sunt însă emoţiile, ambianţa. Important este că ne-am câştigat locul în elita internaţională”, spune antrenoarea Cătălina Radu.
În clasamentele “Cupei Mondiale”, realizate prin adiţionarea punctelor la turneele cuprinse în calendarul federaţiei internaţionale de specialitate, domină sportivele din Israel, Rusia, Bulgaria şi Ucraina. Numele care apar cel mai des în frunte sunt Linoy Ashram, Karin Taseva, Alexandra Soldatova, Dina şi Arina Averina. În proba de cerc, Andreea Verdeş ocupă locul 27 din 46 de gimnaste care au obţinut puncte.
România va mai fi reprezentată la Europenele din Spania de sportivele Denisa Mailat (Steaua Bucureşti) – la senioare şi Denisa Stoian (CSM Ploieşti) – la junioare.
La Campionatele Europene de la Guadalajara, la individual compus, se vor califica în finală şi vor lupta pentru medalii 24 de gimnaste, dar nu mai mult de două de fiecare ţară, iar la obiecte, opt sportive, dar nu mai mult de una pentru o ţară.