Începând de-acum, voi posta în acest loc impresii și date statistice de după fiecare etapă.
Derby-ul Steaua – Dinamo a fost punctul de atracție al etapei, chair dacă programarea sa a fost prematură. Chiar dacă mulți s-au grăbit să adopte apelativul de FCSB la gruparea roș-albastră, conformându-se obedient unei decizii strâmbe, mai toată presa a privit partida ca pe încă un episod adăugat la cel mai lung serial din fotbalul românesc, Steaua – Dinamo. Acest lucru nu-l poate interzice niciun tribunal absurd și niciun CNA excesiv de sever la aspecte mici și permisiv chiar orb la aspecte grave. Iar meciul dintre cele două mari rivale a oferit spectacol în teren și tribune. Paradoxal, a fost făcut mai interesant de apărările șubrede ale celor două. Echilibrul oferă suspans chiar și atunci când este în jos. Rezultatul final a fost unul corect raportat la cele petrecute pe gazon, cele șase goluri contribuind din plin la ideea de derby.
Cifrele de mai jos sunt valabile numai pentru meciurile din campionat dintre cele două mari rivale.
# A fost meciul 143 din campionat dintre ele, al 72-lea cu Steaua gazdă.
# A fost a 52-a remiză.
# Pentru a 5-a oară s-a încheiat cu 3-3, rezultat înregistrat numai cu Steaua gazdă.
# Din lotul Stelei, omul cu cele mai multe derby-uri a fost Pintilii, aflat la al 9-lea, în timp ce omonimul său de la Dinamo a fost Hanca, aflat la al 8-lea.
# Moruțan, Qaka (ambii Steaua) alături de Axente, Corbu, Gomelt, R. Moldoveanu, Sg. Popovici și Sorescu (toți Dinamo) s-au aflat la primul lor derby.
# Apropo de Qaka, este primul jucător care evoluează în derby al cărui nume conține litera Q.
# Bălgrădean a mărit la 32 numărul celor care au jucat în derby pentru ambele grupări.
# Gnohéré a devenit al 5-lea jucător care a marcat în derby pentru ambele achipe, fiind primul străin aflat într-o asemenea ipostază.
# Fl. Coman a fost la primele sale goluri într-un derby, până la el cel din urmă stelist care izbutise o „dublă” în poarta dinamovistă fiind Chipciu, la 03.05.2015 (Dinamo – Steaua 1-3).
# A fost al 5-lea derby arbitrat de Ovidiu Hațegan.
# Pentru a 15-a oră gazdă a fost Arena Națională.
# Pentru a 75-a oară s-a jucat duminica.
A doua etapă s-a situat cam ca la aceleași cote ca și prima, având scoruri echilibrate și deja nicio echipă fără maxim și minim de puncte. Victoria Botoșaniului cu Hermannstadt a fost singura din cele 14 meciuri disputate până acum unde scorul a avut o diferență mai mare de un gol. Unele meciuri au fost plăcute ochiului, dar asta nu înseamnă că au arătat neapărat calitate. Deocamdată este haos, iar principalele contracandidate, CFR Cluj, Steaua și U Craiova 1948 CS, încă șchioapătă și le regăsești suprinzător în zona play-out, cea din urmă fiind chiar lanternă! Însă, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori, cu timpul își vor reveni și vor reveni sus, acolo unde vor da din nou asalt la trofeu.
A trebuit să vină un oltean la Sepsi ca să poată bate Craiova, după ce până acum i-a tot scăpat printre degete victoria. Eugen Neagoe continuă să facă o treabă bună la echipa din Covasna.
Nici Viitorul nu se simte prea bine în acest start, însă ne-am putut da seama ce echipă slabă este Concordia, dacă a fost dominată pe teren propriu, adesea copios, de o echipă de copii aruncați de Hagi în teren pentru a odihni titularii în vederea realizării unei minuni la Arnhem. Dacă n-ar fi fost ratările copilărești, conforme cu vârsta celor de la Viitorul, și șutul fericit al lui Marc, probabil că vorbeam acum de a doua înfrângere a echipei din Chiajna.
Urât arată și cealaltă ilfoveană, FC Voluntari, iar Gaz Metan s-ar putea să regrete că nu a forțat victoria pe „Anghel Iordănescu”, căci nu știe când se va mai întâlni cu o asemenea pleașcă.
În schimb, nou-promovata Dunărea Călărași a depășit așteptările, având 4 puncte după primele două etape, cu toate că pronosticurile inițiale îi preconizau… zero! Viitorul și CFR Cluj o pot confirma.
Cifrele din a doua etapă
# Al 500-lea egal pentru Steaua.
# Modificări în clasamentul all-time: Viitorul a urcat pe locul 38, depășind RATA Târgu Mureș, FC Botoșani pe 43, depășind Unirea Tricolor, iar FC Voluntari pe 61, depășind Crișana Oradea. De asemenea, Sepsi a făcut un salt de patru locuri, ajungând de pe 76 pe 72.
# Primul egal pentru antrenorul Măldărășanu.
# Meciul 50, Balaure (Astra), Penedo (Dinamo).
# 9 debuturi în Liga I, din care 3 autohtone: Ongenda, Papa (ambii FC Botoșani), Kanda (Dunărea Călărași), Flores (FCP Iași), Bègue (Astra), Val. Mihăilă (U Craiova 1948 CS), Belahmeur (FC Voluntari), P. Iacob, Houri (ambii Viitorul).
# Golul 10 pentru Frăsinescu (FCP Iași), Fl. Coman (Steaua) și A. Marc (Concordia).
# Primul gol pentru francezii Belahmeur (FC Voluntari) și Houri (Viitorul).
Cifrele din prima etapă
# Dinamo are procent de 100% cu FC Voluntari, 9 victorii din 9 meciuri.
# FC Botoșani a urcat pe locul 44 în clasamentul all-time, depășind Vagonul Arad.
# FCP Iași a făcut al 50-lea egal.
# Primele meciuri și primele victorii pentru nou-promovatele Dunărea Călărași și Hermannstadt Sibiu.
# 32 e debutanți, din care doar 10 autohtoni: Maleš, De Luca (ambii CFR Cluj), Soïledēs, Chindriș (ambii FC Botoșani), Căbuz, Antonov, P. Petrescu, Blănaru, Nkololo, Tsoumou (toți Hermannstadt), Jovanović, Velev, Prosser, Gabriel Moura (toți Sepsi), R.Ș. Boboc, Pitu (Viitorul), Gligorov, Ispas, Pușcaș, Honciu, Missi Mezu (toți Dunărea Călărași), Ricardinho, Alfonso Artabe, Laïdouni (toți FC Voluntari), Diallo, Fofana, Carlos Fortes, P. Costea (toți Gaz Metan), Guéssan (Concordia), Pigliacelli (U Craiova 1948 CS), Adrià Gallego, Mimoun (ambii FCP Iași).
# Primele goluri pentru: Blănaru (Hermannstadt), Honciu (Dunărea), Sorescu (Dinamo), Ricardinho (FC Voluntari), Diallo, Fofana, Carlos Fortes, P. Costea (toți Gaz Metan), Guéssan (Concordia).
# Diogo Salomão (Dinamo) s-a aflat la al 10-lea.
# Debut în prima ligă și totodată prima victorie pentru antrenorul Marius Măldărășanu (Astra).