Iată că și în această etapă echipele gazdă au avut viață grea, abia în ultimul meci acestea reușind să-și materializeze acest avantaj al terenului propriu, prin Gaz Metan. Tot o singură victorie au avut și în etapa trecută, și acum două etape!
„Derby de România” ar fi trebuit să fie capul de afiș al etapei, însă s-a dovedit că nu și-a prea acoperit acest renume. Fotbaliștii au însă importante circumstanțe atenuante prin felul mizerabil în care a arătat gazonul de la Arena Națională, precum acea suprafață nisipoasă de la meciul de tristă amintire cu Danemarca (scor 2-5), din martie 2003, pe același loc, numai că pe-atunci acolo era vechiul stadion Național. Constatăm că au trecut 15 ani de-atunci iar răul n-a dispărut, ba s-a amplificat. Și iată cum suntem nevoiți să depășim din nou granița sportului și să intrăm în social-politic, arătând din nou cu degetul spre autoritățile incompetente de la tot pasul României de azi. O rușine la care însă niște nesimțiți nu au cum să roșească. Revenind la meci, forțele din teren au fost egale, neputându-se observa diferența din clasament existentă între cele două la ora disputei. Ba, echipa mai slab cotată, Dinamo, putea învinge, dacă ar fi știut să profite de superioritatea numerică de aproape o repriză. Omul negru, și la propriu, și la figurat, a fost Gnohéré, care după ce a ratat un penalty, la scurt timp a primit „roșu” meritat în urma unui atac violent asupra lui Cooper, la mijlocul terenului. Gest inexplicabil. Scorul de 1-1, însă, a fost conform celor petrecute în teren. Au mai existat și alte gesturi dincolo de fotbal, care au stricat și mai mult imaginea a ceea ce ar fi trebuit să fie un spectacol sportiv: Acele „ploi” cu tot felul de obiecte din tribune spre executanții cornerelor; acea pătrundere în teren a unui suporter care arăta a fi destul de agresiv, placat însă la timp de stewarzi. Scandalurile din tribune nu le-am mai pus la socoteală, acestea fiind deja un decor obișnuit.
Revoltător arbitrajul de la meciul de la Craiova, din cauza căruia Sepsi a fost privată de victorie. Și nu este prima oară când se greșește în favoarea lui U Craiova 1948 CS.
Tocmai când o lăudasem pe CFR Cluj că începuse să arate a lider, mi-a arătat că m-am pripit. Cu Dunărea Călărași a arătat din nou a echipă meschină, lipsită de inspirație, nereușind astfel să se impună în fața unei adversare în fața căreia avea de partea sa toate atuurile.
Ceea ce s-a întâmplat la Astra – CSMP Iași se vede mai rar, nu doar la noi, ci în general pe terenul de fotbal. Și anume, ca o echipă aflată în inferioritate numerică să întoarcă un 0-1, și asta chiar în deplasare. Iar „satrapul” de la Astra atâta a așteptat ca să-l demită pe cel supranumit „Smurd”. Dar așa cum am scris în momentul în care îl înlocuise pe Măldărășanu, n-am niciun pic de milă și înțelegere pentru Mulțescu, care mai fusese umilit de respectivul și în loc să-l trateze cu dispreț, i-a întors încă o dată celălalt obraz, e drept, pe o o anumită sumă. Așa că, după cum se spune, și-a căutat-o. O să ajungă și Astra, așa cum a fost Steaua, o sperietoare pentru antrenori, așa că ne așteptăm la niște refuzuri. Primul a și venit deja, Dan Alexa, care face o treabă excelentă la Călărași, n-a vrut să se bage singur în gura lupului.
Un alt fapt mai rar întâlnit a fost ca un jucător să ia cartonaș roșu pentru că s-a contrat cu… un coechipier. Așa s-a întâmplat cu Al. Munteanu care în finalul partidei de la Cluj a avut ceva de împărțit cu propriul portar, Straton, care și el a primit cartonaș galben în urma acelei altercații.
Cifre etapă
# Prima înfrângere pe teren propriu a Astrei în fața lui CSMP Iași, într-a 7-a confruntare de la Giurgiu dintre ele, până acum ieșenii se puteau lăuda doar cu un egal.
# Cu acest prilej, Gheorghe Mulțescu (Astra) a primit al 400-lea gol ca antrenor în prima ligă (de la A. Cristea).
# FC Botoșani a primit golul 250 (de la Tătar).
# Tot FC Botoșani a urcat pe locul 42 în clasamentul all-time al primei ligi, depășind Unirea Urziceni. În aceeași ierarhie, CSMP Iași a urcat pe 47, depășind pe Olimpia Satu Mare.
# Cifre rotunde la numărul de meciuri în Liga I: 150 pentru Alibec (Astra), Culio (CFR Cluj) și Val. Crețu (Gaz Metan), 100 pentru Ropotan (Concordia), la revenirea sa în campionatul nostru.
# Primul gol: Karnițki (Sepsi), Val. Gheorghe (Astra)
# Debut: Ad. Rus (Sepsi), Zenke (Dinamo) și Fraisl (FC Botoșani).
Cifre derby
Toate cifrele de mai jos sunt legate numai de confruntările DIN CAMPIONAT ale celor două mari rivale.
# Arena Națională le-a găzduit pentru a 16-a oară disputa (din 2012 îl găzduiește non-stop, cu excepția a două dăți, când s-a jucat pe Dinamo), cea de-a 144-a.
# S-a terminat pentru a 53-a oară egal (al treilea consecutiv), pentru a 26-a cu Dinamo gazdă.
# Pentru a 27-a oară a fost 1-1, care de altfel este cel mai întâlnit scor al derby-ului.
# Jucătorii din teren, de la cele două echipe, care aveau cele mai multe derby-uri în tricoul numai uneia dintre combatante au fost Hanca la Dinamo, la al 9-lea, respectiv Fl. Tănase la Steaua, la al 7-lea. Am făcut precizarea „numai uneia dintre combatante”, deoarece Gnohéré l-a jucat pe al 11-lea, însă de 6 ori pentru Dinamo și de 5 ori pentru Steaua, cum și Bălgrădean a făcut-o de 8 ori, însă de 6 ori pentru Dinamo și de 2 pentru Steaua.
# Au jucat pentru prima oară în derby 4 jucători, 3 pentru Dinamo, Cooper, Neicuțescu și Zenke, 1 pentru Steaua, Al. Stan. Astfel, numărul total al celor care au evoluat de-a lungul timpului în această confruntare de anvergură se ridică la 744.
# Nigerianul Zenke a devenit al 13-lea jucător care își face debutul pe prima noastră scenă cu ocazia derby-ului (fiind al 3-lea străin și în același timp al 9-lea dinamovist în această postură).
# Marcatorii ambelor goluri, Diogo Salomão și Fl. Tănase, au înscris pentru prima oară în această confruntare, ridicând astfel la 193 numărul celor care de-a lungul timpului au marcat în derby. Iar portughezul devine al 16-lea străin (al 7-lea de la Dinamo) care o face.
# Mircea Rednic și Nicolae Dică rămân în continuare neînvinși în calitate de antrenori în aceste dispute. Bilanțul primului este de 9 jocuri cu 3 victorii și 6 egaluri, în timp ce adversarul său are 4 jocuri cu 1 victorie și 3 egaluri.
# István Kovács (Carei) a arbitrat pentru a 3-a oară un meci al celor două.
# A fost pentru a 76-a oară când derby-ul s-a disputat duminica.