Pe 15 noiembrie, clubul Politehnica a rămas fără unul dintre cei mai vechi oameni din club, după ce directorul economic Florența Strujan a decis să demisioneze. A luat decizia pentru că nu a vrut să-și bată joc de meserie și pentru că nu și-a putut-o exercita așa cum știe și cum a făcut atâția ani la club, unde lucrează din 2011.
În vârstă de 49 de ani, Florența Strujan a acceptat să vorbească despre situația gravă existentă la club după venirea lui Horia Sabo în funcția de director general și nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Despre cum a fost împinsă ”psihologic” aceasta să ia decizia de a demisiona, despre suma inexistentă adusă la club de către ”patronul” Horia Sabo, despre cum se lucrează la club fără ca directorul economic să aibă habar și despre ce riscă clubul ieșean cu noul asociat în frunte, aflați în interviul de mai jos.
”Nu am fost consultată la încheierea contractelor. Ei luat hotărârile, eu eram un simplu executant”
De ce ați demisionat?
Am ales să demisionez din funcție de la clubul Politehnica Iași pentru că nu mai puteam să-mi exercit atribuțiile profesionale. În primul și în primul rând, ca director economic nu am fost consultată niciodată în probleme financiare, nu am fost consultată niciodată la încheierea unui contract de către noua conducere. Ei luau toate hotărârile, eu eram un simplu executant. Dar semnam, pentru că aveam semnătură la club. Semnam la modul că toate actele să fie conform legislației.
Aveți 7 ani de când lucrați la clubul din Copou, vi s-a mai întâmplat așa ceva?
Nu, este pentru prima dată când mi se întâmplă acest lucru. Până acum toate deciziile erau luate după discuții cu președintele clubului, împreună cu vicepreședinții clubului, făceam ședință, ne consultam, luam deciziile împreună. Am decis să plec pentru că nu voiam să-mi bat joc de meseria mea. Lucrurile nu merg într-o direcție pozitivă pentru club. Banii din drepturile de televiziune nu au fost cheltuiți corespunzător. Din punctul meu de vedere, ca profesionist în munca pe care o fac, acei bani din drepturi nu au fost cheltuiți corespunzător. Clubul are datorii în continuare, noua conducere a ales să facă o eșalonare la plată, fără să mă consulte, o eșalonare la plată care de fapt este o datorie a clubului neachitată, doar amânată.
” Până la data când eu mi-am demisia, ei nu au introdus un leu în club”
Este domnul Horia Sabo finanțatorul clubului? Are Poli Iași un finanțator ?
Nu, clubul, din ce știu eu, nu are finanțator, pentru că ei nu pot fi finanțatori atâta timp cât primul lucru pe care l-au făcut când au venit la club a fost să-și facă contracte de muncă. Atâta timp cât până la data când eu mi-am demisia, ei personal nu au introdus un leu în club, consder că ei nu sunt finanțatori. La data la care am plecat eu, nu erau bani în cont pentru plata datoriilor.
De unde au provenit banii până acum?
Până acum, banii din club au intrat din drepturile de televizare, din contracte de sponsorizare, de la vechi parteneri pe care i-am avut și care au reînnoit contractele. Plus că noi ca și club eram în tratative cu anumite persoane sau societăți pentru a încheia niște contracte înainte de a veni noul asociat. În momentul în care ei au venit și-au asumat contractele care erau pe cale de a fi semnate.
Pur și simplu mi se spunea ”trebuie să facturați pentru X, în baza contractului. Un contract pe care eu nu l-am văzut.
Ați fost împinsă să faceți acest gest?
Nu am fost forțată, pur și simplu a fost un joc psihologic, de a mă aduce în pragul de a-mi da demisia.
Dar ați fost forțată să faceți lucruri necurate?
Nu am fost forțată să fac lucruri în afara legii, numai că după venirea lor, cheltuielile clubului au crescut enorm de mult. Nu mi se pare normal ca un director economic să nu vadă un contract. Indiferent că este vorba despre un contract de asociere, de un contract de publicitate sau de sponsorizare. În mod normal, un contract trebuie să treacă prin ochiul directorului economic. De când au venit ei, eu nu am intrat nici măcar în posesia unui contract de publicitate. Aceste contracte nu au fost citite de mine sau semnate de mine. Pur și simplu mi se spunea ”trebuie să facturați pentru X, în baza contractului. Un contract pe care eu nu l-am văzut.
Ați încercat să-l determinați pe directorul general Horia Sabo să vă arate acel contract de asociere?
Am cerut de nenumătate ori măcar o copie a acelui contract. Este corect ca măcar o copie de la contract să stea în contabilitate. Ceea ce nu s-a întâmplat.
Președintele executiv al clubului este consultat înainte de luarea acestor decizii? Știe ce se întâmplă?
Atâta timp cât noi nu suntem în măsură de a lua decizii, atâta timp cât nu suntem consultați, ascultați, nu avem ce face.
Ați discutat cu cei din Comitetul Director? Le-ați transmis motivele pentru care demisionați?
Da, da, toată lumea din club a știut că voi demisiona. Consiliul Director a știut că voi demisiona. Am mai avut intenția de a pleca, în luna a șaptea, Consiliul Director nu a fost de acord cu acea decizie a mea. De comun acord am decis să mai acordăm o șansă. Din câte știu, până la data la care mi-am dat demisia, ar fi trebuit să aibă loc o ședință de Comitet Director cu noul asociat, dar ședința s-a amânat de trei ori. Motivele nu le știu.
Clubul, în pericol să nu ia licența. Din punct de vedere financiar, există pericolul unui colaps financiar.
Este în pericol echipa în acest moment?
Din punct de vedere financiar, la data la care eu mi-am dat demisia, da, este în pericol. Sunt niște persoane care nu se pricep la fotbal, nu dau dovadă de profesionalism în fotbal. Este cred pentru prima dată când Federația face o monitorizare la luna a șasea, monitorizare pe care clubul nu o obține din prima, din cauza datoriilor. Și a trebuit să intrăm la monitorizare în luna septembrie, unde am reușit, pentru a continua, iar echipa să nu fie penalizată. Din punct de vedere financiar, există pericolul unui colaps financiar.
Riscă clubul să nu ia licența?
Da, există acest risc. Nu cred că ei vor reuși să acopere datoriile. Această eșalonare la plată de fapt și de drept sunt datoriile din urmă. În momentul în care se va încasa următoarea tranșă din drepturile TV, aceste datorii vor crește. Din drepturile TV nu vor reuși să acopere datoriile care sunt și cele care vor urma, salarizare, dări la stat, TVA. Și dacă nu au dările plătite, licența nu poate fi luată.
Sunt bani publici în conturi în momentul de față?
În baza unui proiect pentru Centrul de Copii și Juniori, contract încheiat cu Primăria Iași, au intrat bani pentru Centrul de Copii și Juniori. Au intrat pe 17 octombrie. Acești bani au fost folosiți pentru Centru, în întregime. Pentru salariile de la Centru, pentru deplasări, cazări.
Pe organigrama actuală apar funcțiile în care sunt angajați noul asociat și persoanele pe care acesta le-a adus?
Nu știu, pentru că nu am intrat în posesia acestei organigrame. Nu știm exact posturile, cine și cui este subordonat.
Ați avut vreodată o discuție față în față cu asociatul Horia Sabo?
Nu. Din punct de vedere al situației financiare a clubului, nu. Nici nu mi s-a cerut o părere, nu m-a întrebat nimeni nimic. Clubul este condus de către tatăl dumnealui, Sabo Laurențiu. Nu am mai avut astfel de probleme în anii trecuți. Era o consultare, se făcea un plan de plăți, de încasări, se luau decizii împreună.
”Primul lucru pe care l-au făcut a fost să încheie acest contract de confidențialitate”
Ce ne puteți spune despre contractul de confidențialitate pe care a trebuit să-l semnați?
Este un contract de confidențialitate semnat. În momentul în care ei au venit la club, primul lucru pe care l-au făcut a fost să încheie acest contract de confidențialitate. În 7 ani de zile, de când sunt eu aici, nu s-a pus problema despre un astfel de contract de confidențialitate. Eu ai făcut-o. Risc plata unei sume de 100.000 de euro dacă se află ceva. Contractul își produce efectele pe următorii trei ani de la data demisiei mele. Probabil pentru ei este normal să existe un astfel de contract. Dar nu e…
Ce ar trebui să se întâmple din punctul dumneavoastră de vedere acum la club?
La conducerea clubului ar trebui să vină oameni profesioniști, oameni care au activat în fotbal, știu ce se întâmplă în fotbal. Nu niște neavizați, niște persoane care tratează clubul de fotbal ca pe o societate comercială care are doi sau trei salariați. La conducerea clubului ar trebui să fie niște profesioniști.
Plata oamenilor lui Horia Sabo, echivalentă cu salariile a patru jucători de top
Ar fi rezistat clubul în acest sezon doar cu banii din drepturile TV și cu contractele aflate în derulare?
Da, pentru că începând cu noul sezon s-a trecut de la contractele civile ale fotbaliștilor pe acele contracte de activitate sportivă, iar dările la stat au scăzut substanțial. Un beneficiu pentru orice club sportiv. Înainte se plăteau dări de aproape 63 la sută la stat, la brutul aferent pe salarii, acum se plătește aproape 23-24 la sută. Este o economie mare și un ajutor pentru orice club. Asociații nu au venit cu nimic. Primul lucru pe care l-au făcut, și-au făcut contracte de muncă. Cu salarii suficient de mari. La nvelul unui fotbalist. Sunt cinci persoane venite din afară, Horia Sabo, Horia Laurențiu, Ene Iuliano, Selymes Tibor și Simion Aurelian.
Cu acești bani, câți jucători ar fi plătit clubul într-o lună?
Cred că patru fotbaliști de top.