Platforma Coaches Ahead, aparținând antrenorului cu licență PRO Ciprian Urican organizează în aceste zile (19-20 noiembrie) un curs destinat antrenorilor de copii și juniori din România. Lectori sunt nume importante în fotbalul juvenil italian. Daniele Zini (Cagliari U 15), Luigi Del Sordo (Fiorentina U 10), Andrea Bianchi (centrul tehnic Milan-Toscana), Fausto Garcea (Atalanta, ex Empoli), cu toții coordonați de Massimo Lucchesi, numărul unu în antrenoratul juvenil din Peninsulă.
Spre 70 de tehnicieni români din această zonă a juniorilor au audiat două zile prelegerile lectorilor, iar după-amiezele au asistat la lecții practice ținute de aceștia. E realmente încântător să auzi cum se formează deprinderile la marile cluburi italiene, cum sunt selectați copiii, cum sunt pregătiți fizic, cum li se dă acea educație tactică, unică, a italienilor. De la 13-14 ani, italienii învață disciplina tactică, poziționarea în teren, lucruri care la noi sunt uneori destul de complicate chiar și la seniori. De pildă, Daniele Zini, antrenorul U 15 de la Cagliari, a exemplificat cu imagini cum juniorilor din Sardinia li se șlefuiește finalizarea lucrându-se cu ei la niște porți mici, cam
de un metru, care te învață să fii precis la ultima execuție, să nu mai ratezi. Și câte și mai câte!
Dar…
Dar pe gânduri cazi când afli cum decurge o săptămână sau chiar o zi din viața unei echipe de juniori din Italia. Același Zini de la Cagliari povestește că băieții săi au avut meci la Milano, cu Inter. S-au urcat în avion, au zburat din Sardinia până-n Lombardia, s-au cazat la un hotel, deloc ieftin, din Milano (la Milano nimic nu e ieftin, nici hotelurile și nici măcar apa de băut), au jucat și apoi au revenit acasă tot cu avionul. Săptămâna următoare au avut meci acasă, după care a venit altă deplasare în Nord, de această dată la Verona. Efectuată tot cu avionul! La juniori de 15 ani! Un astfel de drum, cu cazare și mese cu tot, te poate costa, la o delegație de 20 de persoane, spre 10.000 de euro!
La noi, chiar dacă s-a înființat Liga Elitelor, (doar U 17 și U 19), celelalte echipe de juniori se zbat în nevoi. Multe dintre deplasări, aproape, la niște zeci de kilometri, se fac cu mașinile părinților și se mănâncă de cele mai multe ori din pachetul adus de acasă. Și aici, la acest nivel, 14-15-16-17 ani se pierd mulți fotbaliști, din cauza lipsurilor și a
condițiilor precare. Degeaba înveți să finalizezi la poartă mică, de un metru, dacă mânânci salam în parcări și călătorești înghesuit într-o mașină. În timp, sărăcia își spune cuvântul!
Sigur că juniorii de la Cagliari, Fiorentina, Milan sau Atalanta, cluburile lectorilor acestui curs, sunt atent selecționați. Nu orice adolescent plinuț, consumator de fast food, ajunge să îmbrace aceste tricouri prestigioase. Dar când ai ajuns să joci la acest nivel juvenil, aproape că ai garanția că vei evolua ca fotbalist măcar până la nivel de Serie B. Clubul se
ocupă temeinic de juniori, terenurile din filmulețele prezentate de lectorii italieni arătau impecabil, echipamentul, la fel.
La noi, inclusiv multe dintre cluburile de prima ligă, așteaptă cu sufletul la gură izbăvitoarele drepturi tv, iar când acestea le intră în conturi, își plătesc datoriile la jucători, antrenori, comisioanele către impresari. Și banii se cam termină. Pentru juniori, Dumnezeu cu mila. Să fie acolo 5 echipe, ca să primești licența și atât. Din păcate, nu acesta e drumul. Drumul juniorilor e cel prezentat de italieni, cu avioanele, terenurile și echipamentele lor.
Suna foarte frumos, doar ca foarte greu realizabil in saracia si hotia din estul Europei, unde guvernele nu au ca priority sportul.
P.S. Generatia de aur a Romaniei, Steaua aia care batea granzii Europei sau Dinamo Kiev a lui Lobonovschi – au crescut in conditii departe de lux si pe terenuri mai rele ca acum – in ideea ca totusi trebuie sa muncim in conditiile care sunt, cu greutatile care sunt, si sa incercam sa ne batem cu granzii cum o fsc cei de la sporturile individuale, cu 6 ore de antrenamemte zilnic!
Credeți că în Italia cluburile profesioniste sunt finanțate de stat?
La noi in primul rand ca sa poti investi in sport ai nevoie de legislație care sa-ti permita acest lucru, antrenori care să fie dedicați in totalitate meseriei pe care o fac, sponsori care sa contribuie la bugetul clubului și o strategie a clubului in ceeace priveste dezvoltarea departamentului de copii și juniori.
Salutare..
As fi vrut sa particip sieu..
Succes va doresc.video..unde putem accesa.??