Bergodi își schimbă cel mai bun jucător în minutul 13 al meciului cu Viitorul. Mijlocașul francez Aissa Billal Laidouni, în urma unei lovituri primite în față, are buza despicată, iar sângele, în ciuda numeroaselor manevre hemostatice întreprinse chiar pe teren de medicul Voluntariului, continuă să țâșnească, parcă dintr-o fântână arteziană. Se merge la Ambulanță, dar echipajul refuză să plece la spital dacă pacientul nu prezintă un act de identitate. Se pierd minute bune, ai impresia că dubița de pe marginea terenului nu e ceea ce numim noi, în mod colocvial, Salvare, ci un echipaj mobil de Poliție de Frontieră sau de Evidența Populației. Secvența e de-a dreptul ireală.
Ce a urmat, nici nu mai contează. Teoreticii salvatori de vieți continuau să pretindă acte de identitate, oficialii care-l însoțeau pe fotbalist încercau să găsească caute soluții. Bine că acestora din urmă le-a venit ideea să caute în telefon, să găsească o copie a pașaportului și să o trimită pretențiosului personal medical. Noroc că există whatsapp, altfel era nevoie de imprimantă. Poate chiar și de legalizarea copiei la notar!
Nu zâmbiți, că nu e de zâmbit! Nu demult, la Iași, s-a prăbușit pe teren Mihăilă, în urma agresiunii lui Laurențiu Rus. Nici atunci medicii n-au dat dovadă de cine știe ce celeritate, dar măcar prima idee care le-a venit a fost gulerul cervical și abia apoi, eventual, CNP-ul pacientului.
Asta te interesează, ca practicant al medicinei de urgență, UPU s-au cum s-o mai numi, să-i legitimezi pe cei cărora le oferi asistență? Dacă vine acel cutremur mare, pentru care ne tot antrenăm asiduu, ce facem mai întâi? Acordăm primul ajutor, ducem victimele la spitale, sau le cerem mai întâi buletinul și eventual fișa fiscală? Așa ne-a spus taica Hipocrate să procedăm, să studiem mai întâi cazierul pacienților și abia apoi să-i resuscităm? Nici Vrăbioru, nici Hâldan, nici Ekeng, n-aveau buletine sau pașapoarte la ei. Pe teren trebuie să intri cu jambiere, apărători, ghete, șort și tricou. Nu și cu o borsetă în care să ții buletin, pașaport, card de sănătate, permis de conducere și alte hârțoage!
Se va spune că da, așa cere procedura medicală. Dacă așa cere, e o enormitate! Echipajul de Ambulanță era în calitate oficială la meci, era consemnat în raportul de joc și probabil că o copie a acestuia era împăturită frumos în torpedoul respectivului microbuz. Acolo scrie clar cine e numărul 9 de la Voluntari, inclusiv numărul legitimației lui Laidouni. Eliberată, firește, în baza unui act de identitate.
Pe vremuri, mașinile de pe Ambulanța erau necorespunzător dotate. Tehnica era depășită, n-aveam de niciunele. Acum, beneficiem de dotări ideale, multe dintre ele pe bani europeni. E inflație de mașini de ambulanță, private sau de stat, ale căror girofaruri bântuie mereu intersecțiile marilor orașe. Dar în loc să facem ce trebuie, ne înecăm în proceduri. Inversâm ordinea operațiilor, iar în acest domeniu inversarea poate avea efecte fatale.
Rămânând perplecși în fața acestui episod halucinant, dar și bucurându-ne că nu s-a întâmplat nimic grav, ne permitem un zâmbet, preluat aproximativ de pe www.timesnewroman.ro. Acolo se glumea că un român a fost răpit de extratereștri urma să fie supus unor experimente medicale. Schimbat sângele și alte lucruri. Omuleții mici și verzi s-au așezat în fața laptopurilor și după ceasuri întregi de chin au renunțat. Cardul de sănătate al bietului românaș nu funcționa, așa că l-au dus frumușel acasă.