Europa, fiica regelui Feniciei și al Telephassei, era așa frumoasă, încât a fost răpită de Zeus, stăpânul Cerului, și dusă pe Insula Creta. Împreună au avut trei fii, iar locul unde s-a așezat și a trait această familie s-a numit Europa și, firește, locuitorilor care începuseră să vină din ce în ce mai mulți pe aceste meleaguri, li s-a spus europeni. Așa este consemnat în Legendele Olimpului și vorbim de mileniile 5 și 4 Înainde de Hristos. Iată de ce i se spune Bătrânul Continent și cine și-a pus semnătura pe actul de naștere al Europei.
Dar chiar și-așa, dacă ne referim la handbal, trebuie să recunoaștem că istoria nu este așa de bogată, Campionatele Europene debutând abia în 1994, cu ediția inaugural din Germania. Vorbim de această competiție, pentru că pe 1 Decembrie, 2018, ziua când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, pornește la drum Campionatul European cu numărul 13, ediție ce va avea loc în Franța.
Chiar dacă are o vârstă așa mica, trebuie să recunoaștem că acest Campionat European este cel mai important și valoros moment din handbalul feminin și masculin international. Sigur, Jocurile Olimpice și Campionatul Mondial adună la start întreaga planetă, dar ca valoare doar în Europa sunt cele mai bune naționale. De altfel, rezultatele stau mărturie – Jocurile Olimpice de la Rio 2016, aflăm că cele două campioane olimpice sunt Rusia, la feminin, și Danemarca, la masculin, adică țări din Europa. Mai mult, campioanele mondiale en titre, Campionate derulate în 2017, atât la feminin, cât și la masculin, sunt naționalele Franței. Prin urmare, Europa este o putere planetară în handbal, iar Campionatul Bătrânului Continent atinge nivelul valoric cel mai de sus.
Sigur, s-a întâmplat o minune în 2013, la Mondialul feminin din Serbia, unde naționala Braziliei a cucerit primul său titlu din istorie, dar cu jucătoare ce evoluau, în marea lor majoritate, la cele mai galonate cluburi din Europa, unele chiar și în România: vezi Barbara Arenhart, Mayssa Pessoa, Eduarda Amorim, Ana Rodrigues, Fernanda Da Silva, Daniela Piedade sau Alexandra Do Nascimento.
În ceea ce privește selecționata tricoloră, să remarcăm faptul că, din cele 12 ediții ale Campionatului European de până acum, fetele noastre au fost prezente la 11 – doar în 2006 s-a întâmplat să fim eliminate de naționala Serbiei, un accident grav, dacă mă-ntrebați, ținând cont că doar cu un an în urmă, adică în 2005, tricolorele deveneau vicecampioane mondiale, sub comanda lui Gheorghe Tadici (turneu desfășurat în Rusia).
În palmaresul echipei noastre naționale există o singură medalie câștigată la Campionatul European – bronz în 2010, când pe banca tehnică s-a aflat selecționerul Radu Voina, iar pe semicerc le găseam pe Ungureanu, Smedescu și Tolnai, ca portărițe, apoi mai erau Brădeanu, Meiroșu, Gâlcă, Gatzel, Chirilă, Tivadar, Elisei, Bârsan, Vărzaru, Neagu, Manea, Geiger, Nechita, Moldovan, și Paraschiv.
La ultimul European, cel din 2016, găzduit de Suedia, selecționata noastră a fost lângă podium, ratând de puțin semifinalele competiției. După ce am bătut Ungaria și Cehia, în Main Round, avem nevoie doar de un singur punct cu Danemarca, egal care ne-ar fi adus în Final Four-ul competiției. Am pierdut cu danezele, 17-21, și am intrat în lupta pentru locurile 5-8. Am bătut Germania, în ultima partidă de consolare, și ne-am clasat pe locul 5. Diamantul nostru strălucitor, Cristina Neagu, avea să ocupe un onorant loc 3, în clasamentul celor mai eficace handbaliste, cu 46 de goluri marcate. De altfel, Cristina neagu a avut un an 2010 excelent, devenind campioană națională cu Oltchim, apoi ajungând până în finala Ligii Campionilor cu aceeași echipă, cât și locul 5 cu naționala de senioare și bronzul clasamentului golgeterelor, obținute la Campionatul European. Pentru toate acestea, Cristina Neagu avea să câștige, în premieră, titlul de cea mai bună handbalistă din lume, distincție conferită de Federația Internațională și în 2015, și în 2016!
Aceste amintiri ne dau speranțe că de data aceasta fetele noastre vor fi și mai bune și vor evita accidentele neplăcute, cum a fost cel din 2016! Vreau să cred că Neagu și compania vor urca din nou pe podium, ca în 2010, pentru că potential există – le avem pe Neagu, Geiger și Elisei, din vechea gardă, dar și pe mai tinerele Chiper, Perianu, Pintea, Laslo și Zamfirescu, din noul val. România face parte din Grupa D, la actualul Campionat European, având ca adversare naționalele Norvegiei, Germaniei și Cehiei. De altfel, tricolorele vor avea primul examen chiar pe 1 Decembrie, împotriva Cehiei, când toți românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 – un motiv în plus pentru ca fetele noastre să fie mai determinate și să-și dorească victoria cu mai mare ardoare. Partida va începe la ora României 19:00 și va fi transmis de către Televiziunea Națională.
P.S. Am avut un dialog cu fosta mare campioană Steluța Luca, acum vicepreședintă a Federației Române de Handbal, despre tricolore, despre atmosfera de la lot și șansele fetelor la medalii. A fost o discuție extrem de interesantă, pe care o voi dezvălui vineri, cu o zi înaintea startului european.
Ionel Pană