Am așteptat cu emoție acest debut al tricolorelor, la Europeanul din Franța, și din pricina adversarului, Cehia, o națională de la care aveam o revanșă de luat, după accidentul de la Mondialul din 2017, cât și din cauza fetelor noastre, unele dintre ele, care au jucat destul de puțin, la echipele lor de club, și despre care nu știam în ce formă fizică și psihică sunt.
Dar selecționerul Martin Ambros a reușit să le resusciteze fizic și moral, să le dea sensul cel bun între cele două semicercuri, pentru a avea eficiență maximă. Așa se face că pe lista marcatoarelor le regăsim pe Aneta Udriștoiu, eterna rezervă a lui Radicevic, la CSM București, pe Geiger și Dragut, handbaliste care fac tușa la grupările lor din Ungaria. Mai mult, chiar și Gabi Perianu (joacă și ea în Ungaria) a avut o contribuție decisivă la această victorie, prin prestația ei excelentă din apărare.
Despre meci, numai de bine, victoria este în contul nostru și ne dă mari speranțe că vom merge în faza următoare a competiției. Sigur, la o analiză mai atentă, observăm că am jucat o primă repriză la superlativ, în care s-au înscris goluri de pe toate posturile – au fost încântătoare plutirile lui Neagu, șuruburile Elizei Buceschi, intrările îndrăznețe ale Anetei Udriștoiu, ca să nu mai vorbesc de victoriile personale ale pivotului nostru Crina Pintea, cu agresivele apărătoare din Cehia. Pentru prima oară am văzut-o pe Crina la pământ în dese rânduri, chiar schimonosindu-se de durere, din pricina loviturilor primite. Și dacă mai adăugăm și paradele portăriței Iulya Dumanska, avem imaginea unei echipe solide, gata să-și pună mintea cu orice adversar.
Din păcate, statistica de pe site-ul competiției spune că și în acest mitan pe care-l considerăm excelent, tricolorele au avut 2-3 perioade de rătăcire, în care n-au mai găsit poarta. Da, au fost de scurtă durată, de câte 3-4 minute, dar aceste momente întunecate, care sunt o caracteristică deloc plăcută pentru naționala noastră, aveau să se repete și în repriza secundă și la un nivel ce putea să ne coste. A fost 17-11 la pauză pentru fetele noastre, pentru că am jucat mai bine, așa cum am mai spus, pentru că ne-a intrat aproape tot și pentru că am avut o mai mare determinare, în raport cu adversarele. Am avut 4-1 pe tabelă, apoi 7-2, 9-4, 14-9 și, după 30 de minute, 17-11, și ne așteptam la o victorie lejeră, pentru că am arătat o valoare mai mare.
Am început repriza a 2-a la fel de furtunos, umilința Cehiei atingând cote maxime: 20-13, minutul 34, apoi 22-13, în minutul 37, pentru ca din minutul 39, de la scorul 23-15, să reducem concentrarea și să permitem cehoaicelor să se apropie de noi și să vină la 23-19, în minutul 42. A fost un semnal că adversarele noastre nu se dau bătute și încep o cursă de urmărire, ce avea să ne pună în pericol avantajul de pe tabelă – au profitat și de indecizia lui Neagu, cu șuturi în bară sau pe lângă, și de ratările lui Pintea, din poziții de 1/1, de faulturile grosolane ale Cristinei Laslo, taxate cu eliminări, dar și de experimentele lui Ambroș de a juca fără portar, cehoaicele înscriind lejer două goluri consecutive. S-a strâns lațul îngrijărător, până la 29-27, dar Crina Pintea și Cristina Neagu aveau să parafeze, cu un ultim efort, o victorie absolut meritată, după un final periculos.
România – Cehia 31 – 28 (17-11)
România: Udriștoiu 3, Geiger 1, Buceschi 9 (a fost desemnată jucătoarea meciului!), Neagu 8, Pintea 5, Florică 1, Băcăoanu 1, Chiper 1, Dragut 2.
În cel de-al doilea meci, care va avea loc pe 3 decembrie, de la ora 19:00, România va întâlni Germania.
Astăzi, s-au mai disputant trei partide, înregistrânduse următoarele rezultate:
Grupa D
- Norvegia – Germania 32 – 33
- România – Cehia 31 – 28
Grupa C
- Ungaria – Olanda 25 – 28
- Spania – Croația 25 – 18
Ionel Pana
Foto – Prosport