După înfrângerea în fața Rusiei, Franța a abordat meciul contra Sloveniei cu toată concentrarea, făcând o primă repriză de excepție.
Dembele, Zaadi, Nze Minko și mai ales Houette s-au dezlănțuit spre poarta slovenă apărată de Branka, având 5-0, în minutul 11. Dezastrul începea să prindă contur și mai puternic, la fiecare atac francez: 9-2, minutul 18, 14-6, minutul 26, pentru ca prima repriză să se încheie cu 17-8, în favoarea gazdelor acestei competiții. A fost o repriză care a plăcut, datorită dominării totale a franțuzoaicelor, care și-au dezvăluit câteva din secretele tehnico-tactice impuse de antrenorul Olivier Krumbholz. Un foc continuu de artificii, aș putea spune, o confruntare între David și Goliat, dacă pot să spun așa, pentru că Slovenia chiar n-a avut prea multe arme împotriva asaltului Cocoșului Galic.
Din păcate, a doua repriză a fost plină de greșeli, de partea ambelor adversare, fapt care a făcut ca spectacolul să fie anost, chiar penibil, pe alocuri, dacă mă gândesc că pe tabela de scor începuse să se pună pânză de păianjen – și Franța, și Slovenia marcau câte-un gol la 4,5 și chiar 6 minute. Așa se face că erata acestei povești de handbal este plină și conține pase la adversar, ratări incredibile, din situații ideale, șuturi pe lângă și multe bare, cred că am numărat peste 7. În ciuda unei prime reprize încântătoare, Franța ne-a arătat, în mitanul second, că nu deține o bancă de rezerve la același nivel cu titularele. Este clar, Les Bleus, fără Dembele, Nze Minko, Lacrabere sau Zaadi, este o echipă de pluton, ca să zic așa, iar înfrângerea Cocoșului din debutul Europeanului, 23-26 cu Rusia, nu este întâmplătoare.
De partea cealaltă, Ana Gros, Tjasa Stanko și Aneja Beganovic au format axul principal al Sloveniei, un ax, însă, prea mic, pentru un Cocoș, Franța, așa înfoiat. Dacă atacul s-a redresat pe parcurs, apărarea a fost visătoare, mai ales pe centru, acolo unde Foppa, Zaadi, Lacrabere sau Nze Minko aveau bulevarde de pătrundere proprii. Da, apărarea a pierdut meciul, iar pentru Slovenia, acest Campionat European a fost mult peste puterile ei.
Franța – Slovenia 30 – 21 (17-8)
Danemarca, victorie cu Polonia, 28 – 21, și este prima calificată în Main Round!
Partida s-a jucat de la aceeași oră cu cea dintre Franța și Slovenia. Victoria Danemarcei, la 7 goluri distanță, poate crea impresia că meciul a fost unul ușor, la mâna danezelor. Dar n-a fost așa, pentru că statistica ne arată o echipă scandinavă care a jucat prost, cu pauze imense între goluri, în ambele reprize, cu ratări incredibile și multe șuturi afară. Cred că a fost cam același scenario de la partida Franța – Slovenia, din repriza a 2-a. După golul de 1-0 marcat de Jensen, în minutul 3, Danemarca a mai înscris în minutul 11, prin Jorgensen, și tabela arăta 4-2 pentru Polonia. După golul lui Woller, din minutul 21, Danemarca s-a oprit din nou, preț de alte 6 minute. Doar că adversarul n-a profitat de aceste pause incredibile, Polonia având, la rândul ei, o eficacitate poate mai scăzută ca a Danemarcei – între minutele 5 și 9, apoi între 13 și 23!, și după golul Silviei Matuszczyk, de 7-9, seceta de goluri a revenit, până în minutul 29!
Meciul a avut cam aceeași desfășurare și în repriza a 2-a – Danemarca și-a continuat dominarea, a înscris parcă ceva mai des, având doar două paze pe tabelă, una de 3 minute și alta de 6 minute. În schimb, Polonia și-a continuat rătăcirile de câte 3-4 minute, mulțumindu-se doar să limiteze scorul sub 10 goluri diferență (a fost 23-14 în minutul 45, și 28-19 în minutul 54). Cu această a doua victorie, Danemarca este prima calificată în faza următoare, indifferent de rezultatul ultimului meci din grupă, când va întâlni Serbia.
Danemarca – Polonia 28 – 21 (11-9)
Ionel Pană
Foto – EHF