A fost o etapă ce s-a intersectat cu momente deconectante pentru români, zilele libere cu prilejul împlinirii Centenarului și, neoficial, intrarea în decembrie, care de obicei este una a cadourilor, dar și a permanentelor „închinări” cu tot felul lichide, pentru tot ceea ce s-a petrecut pe parcursul întregului an și nu doar. Însă frigul și alte caracteristici dure ale iernii venite mult prea devreme în acest an n-au ținut cont de nimic, alungând puținii spectatori care mai luau drumul tribunelor și făcându-le viața tot mai grea protagoniștilor din teren. Ca de obicei, LPF împreună cu televiziunile din preajma-i rămân imune la toate acestea, comprimând aiurea acest final de play-off. Probabil că dacă cei care iau asemenea decizii ar fi obligați să degere în teren sau tribune, ar fi mult mai atenți. Așa însă, sacrifică aiurea aceste etape, ca și când ele ar reprezenta o simplă bifă, nu un spectacol sportiv de care ar trebui să se bucure cei implicați emoțional. E sistemul competițional prea aglomerat, probabil că mi s-ar arunca o explicație superficială. Dar cine l-a aglomerat, nu tot voi cu sistemul ăsta de desfășurare penibil?
CFR Cluj – FC Voluntari 5-0, cea mai mare diferență de scor înregistrată până acum. Logic, doar s-a întâlnit liderul cu „lanterna”. Totodată moment prielnic pentru Țucudean (în foto) de a realiza primul hat-trick al acestui campionat, și chiar unul curat, fără alte goluri intercalate între reușitele sale, prilej cu care a ajuns și el în poziția de lider al marcatorilor.
Gazul Metan, o echipă care joacă fotbal, ar fi meritat mai mult în meciul cu Steaua. Au fost naivitățile lui Ivanov care și-a lăsat echipa în 10, aceasta fiind cheia meciului, momentul în care roș-albaștrii s-au desprins. Interesant că după acest meci, echipa care a pierdut a primit mai multe laude decât cea care a câștigat!
Una dintre performerele ultimelor etape a fost Hermannstadt care dintr-o candidată la retrogradare s-a transformat într-o formație cu pretenții la play-off. Și asta de la instalarea lui Vasile Miriuță pe banca tehnică, adaptat parcă mai bine la cerințele competiționale actuale. Să nu ne grăbim însă, căci am văzut atâtea situații în care o asemenea echipă, așa cum a câștigat atâtea partide la rând, a pierdut în același mod altele. S-o privim pe Dunărea Călărași care parcă a făcut schimb cu colega ei de promovare. Cu puțin mai multă luciditate și ceva mai mult curaj în faza ofensivă ar fi putut pleca neînvinsă din Bănie.
Încă un KO primit de Dinamo, Viitorul distrându-se cu cea mai caraghioasă caricatură alb-roșie din istorie. Dacă nu ar fi pauza hibernală, Dinamo s-ar îndrepta cu pași siguri spre prima retrogradare din istorie. Încă un meci foarte bun al lui Ianis Hagi, în care însă tatăl său, antrenorul Gheorghe Hagi, l-a privat de un gol, ne referim la penalty-ul din final ratat de Mățan de care sunt sigur că ar fi fost transformat de căpitanul Viitorului. Oricum, însă, e pe o pantă ascendentă a carierei. Ține-l Doamne!
Cifre
# După 5 înfrângeri consecutive, FC Botoșani a plecat pentru prima oară neînvinsă de pe terenul Astrei, prin obținerea acestui egal la Giurgiu.
# CFR Cluj păstrează procentul de 100% din jocurile de-acasă cu FC Voluntari, având acum 5 victorii din 5, 16 goluri marcate și doar unul primit.
# Paradoxal semieșecul lui CSMP Iași acasă cu Sepsi este un progres, fiind pentru prima oară când când nu pierde în fața celor din Sfântu Gheorghe (după 3 înfrângeri consecutive)!
# KO-ul Viitorului pomenit mai sus a fost prima sa victorie pe teren propriu în fața lui Dinamo. Cu acest prilej a marcat și golul său 300 pe prima scenă (prin Hagi).
# Nicolae Dică a trăit satisfacția marcării golului 100 ca antrenor în Liga I (penalty-ul transformat de Fl. Tănase).
# Un debutant în această etapă, portarul Târnovanu (CSMP Iași).
# Meciul 150 pentru A. Marc (Concordia) și 100 pentru Nedelcu (Steaua) și Chitoșcă (FC Botoșani).
# Golul 20 pe prima scenă pentru Vl. Achim (Viitorul)