Ca și anul trecut Sports Bar Mercury din București a fost gazda Romanian Pinball Open, aflat la ediția a 5-a. Întrecerea s-a desfășurat între 30 noiembrie și 2 decembrie, fiind cel din urmă concurs din programul pe anul 2018 din calendarul federației internaționale IFPA, sub a cărei egidă a fost organizat.
Main Tournament-ul a fost adjudecat de polonezul Daniel Nowak, fiind urmat pe podium de românii, în ordine, Berndt Ion Teodorescu și Milan Caranovic. Se poate spune că s-a făcut o rocadă între primele două locuri de anul trecut, când Teodorescu a fost primul și Nowak al doilea. În vârstă de 42 de ani, originar din orașul Bełchatów, Nowak se afla până la startul concursului pe locul 168 în clasamentul IFPA, mai câștigând până acum trei turnee, toate însă organizate în țara sa, în 2015, 2017 și în luna august a acestui an. Iată-i și pe ceilalți cinci calificați în finala de opt, în ordinea clasamentului final: 4. Roberto Pedroni (Italia), 5. Cezary Głowala (Polonia), 6. Jakub Ciepliński (Polonia), 7. Enrico Giorgio De Stefani (Italia), 8. Sébastien Vermant (România).
A mai avut loc și un „clasic”, unde de asemenea s-au acordat puncte IFPA, primul loc fiind ocupat tot de un polonez, Cezary Głowala, fiind urmat de compatriotul său Nowak și de italianul Pedroni.
De asemenea a avut loc și un Side Tournament doar pe aparate realizate de Python Anghelo (pe numele său întreg Python Vladimir Anghelo, originar din Bilbor, Haghita, a fost unul dintre cei mai designeri de aparate pinball din lume, trăind între 1954 și 2014). Aici s-a impus italianul Pedroni.
Un element de culoare a fost expunerea la concurs a aparatului lui Nicolae Ceaușescu, pe care acesta îl avea la vila sa de vacanță de la Neptun, și pe care fostul lider comunist juca adesea. Este un Flipper spaniol, care are ca temă un turnir de cavaleri, Fair Fight. Acesta a fost achiziționat și recondiționat de organizatorul turneului, Ovidiu Cacina. Tot Ovidiu ne-a spus că a fost un concurs de bun nivel, foarte disputat, care la final a avut o ierarhie conformă cu previziunile, așteptându-se ceva mai mult poate din partea italienilor.
Interesant că bronzul de la Main Tournament, Milan Caranovic, este sârb care a căpătat cetățenia română. De asemenea, un alt element interesant este că la concurs a participat și o familie, Vermant, tatăl Marc, și cei doi fii ai săi, Nicolas și Sébastien. Și ei sunt francezi stabiliți în Băicoi.
Pinball-ul este un sport cu care foarte mulți români s-au deconectat mai ales în copilărie, pe când se aflau în vacanțe, în sălile de jocuri electromecanice, mai întotdeauna pline. Aparatele pe care se joacă sunt cunoscute la noi și sub numele de Flippere, cu toate că nu este o denumire chiar corectă, flipperele fiind de fapt acele palete cu care sunt mișcate bilele.
În fotografia de sus sunt laureații Main Tournament-ului: de la stânga la dreapta, Milan Caranovic, Daniel Nowak, Roberto Pedroni, jos Berndt Ion Teodorescu. Iar în cealaltă este aparatul lui Nicolae Ceaușescu de la Neptun.