Snagovul face Sărbătorile pe primul loc, într-un clasament cu Petrolul, U Cluj, FC Argeș, UTA, Farul, Brăila și cele trei timișorene. Adică 15 titluri de campioană, 8 Cupe ale României și alte 7 finale, asta dacă n-am scăpat ceva la numărătoare. Snagovul, venit de la Măciuca, un sat din Vâlcea, translatat în capitala județului, apoi mutat la Reșița și, în sfârșit, stabilit la margine de București. Pe un stadion arhaic, cu gazon mizerabil, la doi pași de un codru des și la alții doi de vilele aristocrației contemporane.
Nu e o surpriză, ci de-a dreptul o minune!
Petrolul înseamnă apa românească exploatată franțuzește, plus un stadion de mileniul trei.
”U” e inima Ardealului fotbalistic tămăduită cu o finanțare îndestulată și locuind pe a treia arenă a țării ca dimensiune și ca importanță.
Celelalte sunt nume istorice, iar pe listă trebuie obligatoriu plasată și Chindia, care chiar dacă n-are trofee sau finale interne, a fost ani și ani o echipă respectată de prima ligă, din orașul care l-a dat pe marele Cornel Dinu și care l-a găzduit pe alt gigant, Dobrin, în unica sa perioadă de exil în afara Piteștiului.
Comando Gyuszi&Bogdan
Pe niște videoclipuri plasate în mediile de socializare Snagovul cântă. ”Să sărbătorim/ Cu bere și vin/ Clipa ce-o trăim!” Nu se cunoaște nici compozitorul, nici autorul libretului. Dar e starea de spirit a unui grup de 15-16-jucători fără cine știe ce nume, care au făcut o toamnă perfectă sub conducerea poate celui mai bun antrenor român neposesor (încă) de licență PRO. Gyuszi Balint e , la echipa sa, tehnician, tactician, analist video, psiholog, ideolog, sindicalist în eternele negocieri cu conducerea, blogger, ofițer de presă. Alături de fostul său coechipier de la UTA, Bogdan Apostu, impresar și sprijin (nu doar) moral pentru Snagov, au alcătuit din te miri ce acest grup pe care prin abilitatea lor și a celor din proxima vecinătate (secunzii Cezar Zanfir și Radu Alexandru) l-au adus într-un punct înalt, de unde perspectivele îl obligă pe patronul Cătălin Rufă să caute soluții.
Teoria ilfovului fotbalistic
Snagovul, dar și Clinceniul, care-i urmează imediat în clasament, atrag un gen de comentarii devenite deja clișeu. Prea mult Ilfov, prea multe localități fără public, care intră în prima ligă să dea un aer arid unui peisaj și așa pustiit de public. (Exemplele Chiajna și Voluntari sunt ilustrări grăitoare ale dezinteresului pentru fotbal din comunitățile limitrofe Capitalei, deși acolo, ca și la Clinceni, există baze sportive măcar decente). E, într-adevăr, un fenomen semnalabil, dar responsabilitatea pentru el nu e al ilfovenilor, care-l produc (în istoria recentă au mai fost în prioma ligă și Otopeniul, și Brăneștiul), ci al celorlalți, încărcați de tradiție, care-l lasă să se producă, neputându-l contracara.
Acest 46-45-45-44-44
Sunt punctajele acumulate în 21 de etape de primele cinci clasate, cu Snagov, Clinceni, Petrolul, U Cluj și Chindia în această ordine. Ceea ce anunță o primăvară spectaculoasă, 17 etape care vor trebui să dea două poromovate direct și încă una care merge la baraj. E un sentiment nou, că anul acesta trimisa ligii secunde în baraj va avea mai multe șanse decât au avut în trecutele ediții UTA (de două ori) și Chindia, care a reușit totuși să ajungă la lovituri de departajare cu Voluntariul.
E greu de spus dacă Snagovul va rezista, în primul rând numeric, apoi economic, încluzând aici și un stadion decent pe care să joace. Dar această toamnă neverosimilă a echipei care cântă despre bere și vin în timp ce bea apă plată le-a mobilizat pe celelalte concurente să facă față ritmului dictat de acest surprinzător intrus la șefie.