În fine, Viitorul o bate pe bune la București pe FCSB. 5-2 din mai 2013, din Ghencea nu se pune. Nu mai explic de ce. Echipa bucureșteană își arată limitele de la o etapă la alta. Multe dintre puținele sale victorii din ultima vreme se datorează norocului. De această dată însă a fost ocolită. Nu complet, pentru că mai rar iese un portar așa cum a făcut-o Cojocaru la golul lui Dică. O recunosc, dacă n-ar fi avut paradele din partea a doua a jocului, aș fi fost convins că nu și-a apărat corect șansele. Revenind la noroc, Viitorul a jucat și în alte dăți cu FCSB/Steaua cam în același stil având parte de o replică roș-albastră asemănătoare, dar totuși a pierdut, deoarece norocul a fost adversară. De această dată, niciuna dintre ocaziile steliste dinspre final n-au mai intrat în plasă, așa cum niciun jucător al Viitorului n-a mai făcut cadouri în momentele cheie. Norocul este un element mult mai important decât se crede sau se vrea a se crede. Amintindu-mi însă de măgăriile pe care i le-a tot făcut Becali lui Hagi de-a lungul timpului, această victorie mă bucură enorm. Oricum, FCSB are un joc tot mai modest ceea ce aduce pe tapet o întrebare logică: Nicolae Dică a avut chiar atât de multe vini? După acest eșec i-am auzit pe mulți oameni de la TV, cum că FCSB ar fi ieșit din lupta pentru titlu. Pe respectivii ori i-a luat gura pe dinainte, ori sunt complet lipsiți de experiență, ca să mă exprim elegant. Nici vorbă de așa ceva, chiar dacă îi va fi mai greu. Asta pentru că nici celelalte pretendente nu sunt niște monumente de constanță după cum au arătat-o și în sezonul regular, totodată mai sunt de jucat încă 9 etape. Așa că aș recomanda ceva mai multă reținere.
U Craiova 1948 CS și-a luat revanșa cu Astra, după o prestație cu nimic mai presus decât cea de săptămâna trecută. Diferența a făcut-o, dacă se poate spune așa, Astra, care a fost mult mai puțin inspirată și mai puțin curajoasă ca atunci. Și mai puțin norocoasă, să mai pomenim încă o dată acest element, pentru că la golul marcat de Koljić a fost o înlănțuire a norocului, așa încât mingea centrată de Mihăilă, după un „biliard”, i-a ajuns bosniacului într-o poziție imposibilă… de ratat. Și să nu uităm că nu l-a avut în teren nici pe Alibec, nici pe Belu-Iordache, spre deosebire de U la care a revenit Bancu, absent data trecută.
CFR Cluj se descurcă mai bine decât s-ar fi crezut cu Alin Minteuan. Mai sunt de jucat destule meciuri ca să putem rosti acea frază de lemn a fotbalului, „se vede mâna lui” . Deocamdată însă este încurajator.
Cel mai interesant rezultat din play-out a fost victoria Voluntariului la Iași, care schimbă ceva din datele problemei, legate chiar de cele două. Echipa lui Bergodi are șanse însemnate să scape, așa cum CSMP Iași are tot șase însemnate să se afunde periculos. Să așteptăm.
Cifre
# CFR Cluj, 5 victorii din 5 cu Sepsi, dar a primit de la aceasta primul gol pe teren propriu.
# A 150-a victorie pentru Mircea Rednic (Dinamo) ca antrenor în Liga I, precum și marcarea golului 450 (de Nistor) din aceeași postură.
# Gheorghe Hagi (Viitorul) a primit al 200-lea gol (de la fostul său elev, Fl. Coman) din postura de antrenor în Liga I
# Constantin Enache (Astra) a suferit a 50-a înfrângere în prima ligă
# U Craiova 1948 CS a urcat pe locul 43 în clasamentul all-time, depășind pe Unirea Urziceni
# Cifre rotunde la numărul de meciuri pe prima scenă: al 150-lea pentru I. Filip (Dinamo) al 100-lea pentru Artean (Viitorul)
# Două debuturi: Mandanda (Dinamo) și João Teixeira (CSMP Iași)
# Golul 40 pentru C. Deac (CFR Cluj)
# Primul gol pentru Calcan (Viitorul)