Zilele trecute colegii din presa au adus in atentia cititorilor un razboi al declaratiilor intre Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si Federatia Romana de Fotbal (FRF).
Pe scurt, Razvan Burleanu, Presedintele FRF, acuza Ministerul de resort ca prin adaugarea unui amendament la Legea 69/2000 se faciliteaza implicarea politicului in fotbal.
Acelasi Burleanu, prin declaratiile sale, spunea ca Romania este in pericol sa piarda organizarea Euro 2020 dar si excluderea echipelor romanesti de fotbal din competitiile europene.
Nimic mai FALS!
Amendamentul pe care MTS, prin Ministrul Matei, nu face decat sa clarifice o procedura absolut normala care se poate intampla in cadrul oricarei Asociatii sau Fundatii.
“In situatii deosebite de incalcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agentia Nationala pentru Sport poate dispune convocarea adunarii generale extraordinare pentru structurile de utilitate publica.”
Marea majoritate a mers pe “fenta” lui Burleanu, cea cu ingerinta politicului in activitatea unei entitati private dar de interes public.
In orice tara civilizata, printre atributiile principale ale unui Minister de resort, exista si activitatea de supraveghere si control. Probabil si in tarile invocate de Burleanu exista aceeasi activitate de supraveghere si control.
La articolul 6.10 al Regulamentului de Organizare si Functionare a MTS regasim urmatorul text:
“Supravegheaza si controleaza respectarea de catre structurile sportive a dispozitiilor legale in vigoare si a prevederilor cuprinse in statutele si in actele de constituire a acestora.”
Cazul FR Tenis
Este deja de notorietate faptul ca prin hotarare definitiva conducerea FR Tenis a fost declarata nelegala. Practic tenisul romanesc nu are conducere. Motivul este unul extrem de simplu – George Cosac si membri Comitetului Executiv nu au fost alesi in concordanta cu statutul si regulamentele respectivei federatii.
Cum precedentei conduceri ii expirase mandatul, Federatia Romana de Tenis a ramas cu un mare gol de conducere. Acesta este de fapt si motivul pentru care MTS nu finanteaza tenisul romanesc.
Practic MTS a bugetat finantare pentru tenis, doreste sa finanteze activitatea federatiei insa nu are cine sa primeasca acei bani din cauza lipsei unei conduceri legale.
Asadar, in acest moment, FR Tenis este intr-un impas major, iar singura solutie ar fi aplicarea legii, si anume convocarea unei adunari generale a asociatilor. Iar cum FR Tenis are un vid de putere (lipsa Presedinte si Comitet Executiv), convocarea se poate face doar de catre un organ de supraveghere si control.
Doar CONVOCAREA. Alegerile raman strict la dispozitia membrilor.
Bomba de la FR Fotbal si FR Tenis
Ingerinta politicului in fotbal sugerata de Burleanu este plecata din frica unei implozii la Federatia Romana de Fotbal.
Frica lui Burleanu vine de la un text de lege putin cunoscut de publicul larg.
“Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea ASOCIATILOR.”
Extras din Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la Asociatii si Fundatii.
Ceea ce se intampla la FRF de ceva vreme contravine legii, iar Razvan Burleanu si sfatuitorii sai si-au dat seama de acest lucru. Probabil de aici si vizitele lui Adrian Stangaciu la MTS, vizite in care a solicitat sprijin in vederea remedierii situatiei.
“Adunarea Generala se compune din membri AFILIATI…”
Extras din Statului FRF, Art 32, Componenta Adunarii Generale“Adunarea Generala extraordinara poate fi convocata oricand de Comitetul Executiv, prin hotararea majoritatii simple a acestuia.”
Extras din Statutul FRF, Art 35, Convocarea Adunarii Generale extraordinare.
Cazul este extrem de simplu
Ordonanta 26/2000 spune ca Adunarea Generala este alcatuita din ASOCIATII Federatiei respective in timp ce Statutul spune ca Adunarea Generala este compusa din membri AFILIATI.
Membru ASOCIAT este TOTAL DIFERIT de membru AFILIAT!
Practic, membri ASOCIATI au dreptul sa hotarasca ce se intampla in federatia respectiva in timp ce membri AFILIATI au dreptul de a participa in competitiile sportive si obligatia sa plateasca taxe si cotizatii.
Pragmatic, ASOCIATII hotarasc destinele organizatiei iat AFILIATII platesc taxe si cotizatii pentru participarea in competitiile organizate de respctiva federatie.
In documentul de mai jos, document emis de Registrul Special Federatii – tiparit la 15 Aprilie 2019, regasiti totalitatea membrilor ASOCIATI ai FR Fotbal.
Majoritatea acelor membri nu mai desfasoara activitate sau sunt radiate.
Tot in Registrul Special al Federatiilor regasiti la capitolul “Conducere, Reprezentanti” fosta conducere a FRF – Comitet Executiv.
Presedintele in exercitiu este Razvan Burleanu prin decizia definitiva nr. 455A/12.10.2015 a CAB-S a IV-a civila in dosarul 8520/3/2014.
Problemele FR Fotbal
In acest moment FR Fotbal are Presedinte dar nu are un Comitet Executiv legal contituit. Extrasul din Registrul Special al Federatiilor este elocvent in acest sens.
Intrucat nu exista un Comitet Executiv, convocarile Adunarii Generale nu se pot face in conformitate cu Statutul FR Fotbal.
In plus, Adunarea Generala poate fi compusa numai din membri ASOCIATI in conformitate cu Ordonanta 26/2000.
Concluzie
Federatia Romana de Fotbal se alatura Federatiei Romane de Tenis prin aceeasi esenta a problemelor.
Adunarile Generale si Hotararile emise in sedintele de Comitet executiv sunt lovite de NULITATE!
Cauzele sunt simple – Adunarea Generala este compusa din membri ASOCIATI si nu din membri AFILIATI iar componenta Comitetului Executiv este in afara legii.
Impasul este unul major. In lipsa Comitetului Executiv nu se poate convoca Adunarea Generala. Iar in cazul convocarii Adunarii Generale aceasta va fi constituita din membri ASOCIATI, adica din acele cluburi “moarte” in majoritatea cazurilor.
Razvan Burleanu are dreptate atunci cand spune ca suntem in acelasi rand cu Benin, Pakistan, Irak sau Guatemala.
Si da, are dreptate si cand spune ca riscam sa nu mai participam in competitiile europene, dar nu din cauza implicarii politicului, ci din cauza nerespectarii legilor si normelor legale in vigoare tocmai de organizatia al carei presedinte este.
Solutia este una simpla
MTS sa mearga pana la capat cu amendamentul la Legea 69/2000 prin care poate CONVOCA Adunarile Generale extraordinare la Federatiile cu probleme. Odata convocate aceste Adunari Generale, membri ASOCIATI pot sa-si aleaga organele de conducere.
Asta nu inseamna ingerinta politicului in sport, ci deblocarea unei situatii nocive pentru ramura respectiva de sport, situatie cauzata de nerespectarea legislatiei si a propriilor regulamente de functionare.
Foto principal – Mediafax