În cele din urmă destinul titlului s-a rezolvat conform previziunilor, cu o etapă înainte de finalul play-off-ului, rămânând în vitrina celor de la CFR Cluj. Nu s-a mai întâmplat nicio minune ca FCSB să mai beneficieze de titluri-pomană ca în 1999, când i-a fost oferit pe tavă tot de o echipă din Craiova, Universitatea, în dauna Rapidului, sau ca la ultimul său titlu, cel din 2015, când principala favorită, AS Ardeal Târgu Mureș, a pierdut lamentabil pe teren propriu cu retrogradata Oțelul! Clujenii au obținut acum un rezultat minim, care însă a fost maxim pentru titlu. Unii zic că U Craiova 1948 CS s-ar fi dat la o parte, de fapt cam doar unii cu simpatii roșu-albastre. Așa o fi, nu putem băga mâna în foc, însă mai ales în fotbalul nostru nimeni nu este în măsură să arunce cu piatra, conform principiului biblic. Dar oare nu s-o fi dat și Sepsi la o parte, că echipa craioveană tot a avut niște ocazii foarte mari chiar? Una peste alta, CFR a fost mai bună decât FCSB și în 2018/19 la multe capitole, și ca lot, și ca prestație, constanță, și ca număr de puncte în tot ceea ce înseamnă asta (și regular, și play-off) etc. Astfel, prin acest titlu cei din Gruia au realizat și niște performanțe adiacente cifrice, câștigând pentru prima oară titlul în an impar, tot pentru prima oară au luat titlul de două ori consecutiv, iar cu acest al 5-lea titlu le-au depășit la număr pe Ripensia și pe Universitatea Craiova, devenind a șasea echipă într-o asemenea ierarhie (după Steaua, Dinamo, Venus, Chinezul și UTA). De asemenea, Dan Petrescu devine primul antrenor care câștigă trei titluri cu echipe din afara Bucureștiului. De fapt, așa cum cu fair-play a spus chiar el, este și titlul lui Toni Conceiçao mai ales, dar și al celorlalți doi, Alin Minteuan și Edward Iordănescu, chiar dacă aprotul celui din urmă, cu doar un meci, este zero. Astfel s-a întâmplat pentru a doua oară în istoria noastră când o echipă a cucerit titlul cu patru tehnicieni pe bancă, după ce o făcuseră și ceilalți feroviari, Rapid. A fost a 27-a oară de când este sistemul divizionar, când titlul rămâne în aceeași vitrină.
O să șochez probabil, afirmând că pentru FCSB este o performanță acest nou loc 2. La ce haos e acolo și la cât de primitiv este condus acest club, faptul că nu alunecă la vale și reușește încă să dea o luptă pentru titlu mi se pare o performanță.
Sepsi a continuat recitalul de figurație, ba chiar l-a perfecționat în meciul cu FCSB, suferind un KO în toată regula. Ce diferență între acel 4-2 din regular și acest 1-5 din play-off! Păcat că astfel retragerea lui Hadnagy a fost mototolită și nu ar fi meritat așa ceva.
Nici Astra nu s-a lăsat mai prejos și doar avalanșa de ratări senine ale celor de la Viitorul au împiedicat să fie și la Ovidiu un scor fluviu. Cei de la Giurgiu or fi folosit o tactică de adormire spre a-i deruta pe oamenii lui Hagi pentru finala Cupei. Numai că această … tactică au cam folosit-o de când a început play-off-ul.
Înaintea meciului pentru titlu din Gruia, băieții de la Look Sport au invitat la microfon câțiva interlocutori, printre aceștia apărând și un individ de la LPF, care ar fi chiar vicepreședintele respectivului for, de la care mi-a fost dat să aud câteva enormități pentru a justifica acest penibil sistem play-off/play-out care mai ales în ediția de față și-a arătat din plin limitele. Respectivul ne-a relevat ce norocoși suntem noi românii că avem un asemenea sistem, pentru că ne oferă suspans până la final, față de francezi și spanioli, unde campioanele au fost cunoscute de mult!!! Mult prea mare e grădina… Acești indivizi apăruți de niciunde, căci din nefericire nu este singurul, ne-au confiscat fotbalul și fac tot felul de experimente mizerabile pe el. Și asta cu complicitatea nevertebratelor de la cluburi, care apoi protestează pe la colțuri că nu le convine sistemul.
Cifre
# Dinamo a bătut-o pentru a 10-a oară la București pe Gaz Metan și totodată i-a marcat al 50-lea gol în întâlnirile directe. Totodată a doua reușită a lui Montini a însemnat al 4.100-lea gol oficial al lui Dinamo în Liga I.
# Viitorul a urcat pe locul 35 în clasamentul all-time, depășind-o pe CS Târgoviște.
# Sepsi a primit golul 100 pe prima scenă (de la Rusescu). Aceeași Sepsi și-a… egalat cel mai sever scor din Liga I, un 1-5 suferit însă în deplasare, pe 28.07.2017, la Botoșani.
# Dunărea Călărași a suferit cel mai sever scor în Liga I, în timp ce aceea care i l-a administrat, CSMP Iași, și-a egalat propriul record, tot un 4-0, la 02.11.2012, cu Universitatea Cluj.
# Număr de meciuri rotunde în primul eșalon: C. Deac (CFR Cluj) al 250-lea, Sg. Popovici (Hermannstadt) al 100-lea, Rodriguez (FC Botoșani) și Tandia (Sepsi) ambii al 50-lea.
# Goluri rotunde pentru doi steliști, M. Roman al 30-lea și Fl. Coman al 20-lea.
# După 9 ani, Sibiul a găzduit din nou un meci de Liga I. Ultima oară se întâmplase la 18.05.2012, cu ocazia partidei CSU Voința Sibiu – CS Mioveni 3-1.