E mare meci mare miercuri seara la Baku, în capitala Azerbaidjanului! Fosta republică sovietică socialistă, actuala țară transcaucaziană cu deschidere la Marea Caspică, va găzdui în premieră pentru ea o finală de Cupă Europeană. Cea de Europa League, dintre Chelsea și Arsenal.
Știți deja povestea, Henrikh Mkhitaryan, starul ”tunarilor”, armean fiind, nu poate onora evenimentul, din cauza tensiunilor dintre țara sa, Armenia, și Azerbaidjan, gazda finalei. Cei de la Arsenal au dorit să poarte la încălzire tricouri inscripționate cu numele colegului lor absent din motive politice, dar UEFA le-a interzis categoric demersul, motivând că la fotbal nu se face politică. Dar faptul că un jucător nu poate participa la o finală din motive politice nu e politică? Să duci ultimul act al unei mari competiții într-o țară aflată în conflict cu un vecin de-al său nu e tot politică? Și încă politică de proastă calitate….
Dar nu se va face gaură în cer fără Mkhitaryan, se poate juca și fără el. Stadionul Olimpic din Baku e frumos, nou, inaugurat în 2015 în prezența lui Blatter și Platini (ambii judecați și condamnați pentru corupție) și a costat o nimica toată de 600 de milioane de dolari, adică peste jumătate de miliard de euro! Noi ne-am văitat că Arena Națională, a noastră, la ceva peste 200 de milioane de euro, are costurile prea umflate! Suntem naivi! Iată că în Azerbaidjan se poate construi o arenă la un preț de parcă ar avea scaunele placate cu icre negre, principalul produs de export al țării.
Însă marele neajuns al acestei finale nu se leagă nici de problema mijlocașului armean al lui Arsenal, nici de costurile exorbitante ale stadionului, nici de distanța enormă pe care zecile de mii de fani ai celor două echipe londoneze vor trebui s-o străbată până la malul Mării Caspice. Enormitatea finalei constă în aceea că fluierul de start se va auzi la ora locală 23!!!!
Da, în România va fi 10 seara, în restul Europei va fi 9, iar în Anglia chiar 8, oră excelentă pentru un meci. Dar la locul de disputare va fi 11 noaptea la start, va bate de miezul nopții la pauză și 1 noaptea la final. Dacă va fi nevoie de prelungiri și de penaltyuri de departajare se va face spre 2 noaptea, iar festivitatea de premiere (fără îndoială fastuoasă, doar Azerbaidjanul e țara flăcărilor) se va duce dincolo de această oră situată cam pe la al doilea cântat al cocoșilor! Nici nu mai e mult până dimineață.
Joi, la Baku, soarele va răsări la ora locală 05:12, însă prima geană de lumină se va ivi pe la patru și jumătate!
Cum poți să-ți bați joc de oameni în halul ăsta? Să-i trimiți la un eveniment care se lungește până spre ceasul la care pescarii își pregătesc undițele? Ce e, nuntă sau meci de fotbal? Și slujba de Înviere se termină la unu noaptea, numai finala Europa League se duce dincolo de două! A doua zi, joi, nu se lucrează în Azerbaidjan? Copiii azeri, în rândurile cărora tu, UEFA, vrei să propovăduiești marele fotbal, nu merg a doua zi la școală?
Probabil că la lucrurile astea nu s-a gândit nimeni, ci doar la banii pe care statul azer îi va pompa în conturile UEFA ca răsplată pentru încredințarea mărețului eveniment. Și stați că nu s-a terminat! Baku va găzdui și meciuri de la Euro 2020! Programate, probabil, tot în crucea nopții!