Au trecut trei etape și încă nimeni n-a sfidat noua regulă (a celui de-al doilea jucător sub vârstă, care e obligatoriu să fie pe teren doar la startul partidei, nu și după aceea), scoțându-l pe tânăr după doar câteva minte. Au fost câteva schimbări în prima repriză, unele la pauză, antrenorii au încercat să fie rezonabili și să nu-și bată joc de cel de-al doilea jucător U21. Însă, trebuie să recunoaștem că de multe ori înlocuirea „tânărului” rodește vizibil. De exemplu, la Craiova, în prima repriză a meciului cu Chindia, când a ieșit Vlădoiu, accidentat, și a intrat titularul cert al flancului drept, Martic, s-a văzut imediat, inclusiv pe tabelă!
Până și Dan Petrescu, un iubitor necondiționat al fotbaliștilor cu experiență, trage de Itu până la pauză! Ceea ce e lăudabil. Însă, în Europa, acolo unde nu mai există restricții de vârstă, Costache abia prinde câteva minute, iar Itu vede meciurile din tribună.
Un cuvânt greu în acest campionat îl vor avea acele echipe ai căror componenți U21 au deja o valoare care le-ar permite să joace în prima garnitură chiar dacă n-ar exista regula. La FCSB Man și Coman sunt decisivi, iar în imediata lor apropiere se află Oaidă, dar și Moruțan, când va reveni după accidentare. Plus că a fost încercată, cu destul succes, varianta Andrei Vlad! Mai mult, echipa din Berceni și-a permis să alimenteze efectivele altor competitoare cu Olaru, Cr. Dumitru, Horșia, Șut.
În aceeași situație privilegiată se află și Viitorul, unde Drăguș, Ghiță, Mățan. Ganea sau Boboc ar intra în orice condiții în calculele titularizării. Hagi poate alinia oricând o garnitură cu 5 fotbaliști U21, fără ca valoarea primului 11 să scadă!
Nu același lucru se poate spune, dintre candidatele la titlu, și despre Craiova. Sigur, V. Constantin a marcat un gol decisiv, în ultimul minut al primei etape, cu Clinceni. Dar, în așteptarea refacerii lui Mihăilă, ceilalți, adică Vlădoiu, Borța, Șerban sau prea crudul Baiaram (doar 16 ani și jumătate), înseamnă doar experimente.
În rest, lumea bâjbâie. Dinamo ezită între R. Grigore, Ciobotariu jr. și Moldoveanu, la Astra Simion și Dima nu par la valoarea colegilor, Sepsi îl ține pe Simonovski rezervă ca să-l bage pe „underul” Carnat vârf, nou-promovatele Chindia și Academica se bazează pe împrumuturi (Neicuțescu, Neciu, Cr. Dumitru, Șut), Voluntariul îl are pe Ion Gheorghe, dar trebuie să mai găsească o soluție pe lângă Cr. Costin. Sibiul ezită între Cordea, Sîntean, Opruț și Buzan, Mediașul îl alătură lui Olaru pe anonimul Velisar.
Antrenorii sunt nevoiți de cele mai multe ori să înceapă strategia unui meci punând pe foaie numele celor doi titulari U21 (plus măcar încă unul pe lista de rezerve) și abia apoi să-i aleagă pe ceilalți componenți ai formulei de start. Și, trebuie să recunoaștem că din aceste cauze spectacolul și calitatea au de cele mai multe ori de suferit, echipele fiind slăbite cu bună știință și în virtutea regulii. Dar acestea sunt constatările de doar după trei etape, probabil că după 10 runde, sau după 15, mecanismele se vor mai roda și va mai dispărea acest aer de improvizație despre care trebuie să recunoaștem că e destul de prezent în peisaj.