Cu câte puncte avans zicea Becali că o să câștige sezonul acesta titlul? 10, 20, 30? Știu că mă compromit pomenind în scrierea mea despre acest personaj, dar unele afirmații ale lui precum aceasta au devenit chiar simpatice în condițiile actuale. Acest magnet pentru cei proști dar mulți care aduc rating continuă să fie un exemplu de om care nu învață absolut nimic din greșelile trecutului, deloc puține. De câte ori nu a mai spus așa ceva? Dar înainte când o făcea, avea parcă mai multe argumente, aflându-se mai prin preajma trofeelor. Însă acest exemplu este poate cel mai inofensiv de eroare pe care repetă. Pe de altă parte, antrenorii care vin la Steaua constată pe pielea lor că o asemenea acțiune începe să nu mai reprezinte un reper important în CV-ul lor, care poate că îi va ajuta doar pe lumea cealaltă, când la Judecata de Apoi va fi o dovadă că au ispășit unele păcate pe pământ. O constată acum și Bogdan Andone. Așadar a venit meciul 13 contra Botoșaniului și odată cu el prima înfrângere pentru roș-albaștrii în fața moldovenilor. O înfrângere însă care nu reflectă întru totul realitatea de pe gazonul din Pitești, căci trebuia să fie mult mai severă, dacă avem în vedere atât ocaziile clare avute, cât și maniera de joc abordată. O primă bilă albă în proaspăta carieră de antrenor a lui Marius Croitoru. Să nu îngrop însă cu totul FCSB după această înfrângere, oprindu-mă aici, deoarece poate veni curând o victorie de răsunet cu Alașkert, prin care toți așa-zișii detractori vom fi umiliți…
Viitorul Constanța este un lider meritat, chiar dacă a avut și momente de scârțâială cu Hermannstadt care au amintit de apărarea sumară din jocul cu Gent. De altfel, Viitorul la această oră are ceva dintr-o echipă braziliană de odinioară, cu ofensiva bună spre foarte bună și defensiva modestă spre foarte slabă. Afirmație întărită și de ultimele prestații ale căpitanului echipei, Țîru, care de meserie e fundaș central, acestea fiind mult mai bune în atac, unde a și marcat constant, decât în apărare. Și încă ceva legat de Viitorul. Am crezut că numai pe mine mă enervează prestațiile răsfățatului Drăguș, egoist în momentul în care se întâmplă să ajungă mingea la el și superficial la finalizare. Am remarcat însă că inclusiv proprii suporteri i-au constatat aceste metehne, sancționându-l verbal. Hagi afirma după meci că nu vrea să-l transfere la FCSB, ci doar afară, de unde cică ar avea o ofertă. În logica lui, Hagi gândește astfel pentru a nu-și întări o potențială adversară la primele locuri. Eu însă cred contrariul, căci un ratangiu ca Drăguș e tot de ce ar avea nevoie acum FCSB pentru ca haosul de-acolo să fie deplin. Indiferent însă unde îl va vinde, Hagi va fi oricum câștigat, pentru că în afara faptului că va lua niște bani, va și scăpa de el…
Mihai Teja, acum mult mai liniștit ca atunci când își vedea „împlinit visul de a antrena Steaua”, atacă primele poziții cu noua sa echipă, CSMP Iași, care alături de FC Botoșani este revelația începutului de sezon.
Dinamo, în progres ca joc față de ce prestase până acum, a pierdut la Cluj, la limită, în urma acelui gen de penalty de care poți spune în egală măsură că putea sau nu putea fi acordat. Având însă în vedere că era vorba de Dinamo, care de-a lungul istoriei a beneficiat de o mulțime de „da”-uri atunci când de fapt „nu”-ul era cât se poate de clar, decizia lui Andrei Chivulete poate fi considerată corectă.
Revenind la cele scrise de mine acum o săptămână, când la ultima mea apariție editorială pe acest site criticam graba cu care organizatorii Ligii I au început noul sezon, încă nu mi-a venit cheful de Liga I la parametrii normali, neavând deschiderea de a urmări în întregime o etapă întreagă. Totuși pentru că la primele două etape am lipsit din acest spațiu, am adăugat în josul acestei pagini și cele mai importante cifre pe care le-au oferit acestea.
Cifrele din Etapa 1
# Debuturi s-au produs la 12 echipe (doar FCSB și Viitorul nu a avut), 37 la număr, dintre acestea, 16 au fost cu jucători autohtoni și 21 cu jucători străini: A. Răuță, Dobrescu, Bg. Barbu, Bg. Ilie, Nsiah, Pațurcă, Vojtuš (toți Academica); Graur, Tiram, Graovac, Crepulja (toți Astra); Ofosu, Pierce, Aškovski (toți FC Botoșani); Aioani, D. Dumitrașcu, Rață, Neguț, Yaméogo (toți Chindia); Sylla (CFR Cluj); Bru, Perović (ambii Dinamo); Velisar (Gaz Metan); Cristian Figueiredo, Cordea, Debeljuh (toți Hermannstadt); Loshaj, Horșia, Carlone, Passaglia (toți CSMP Iași); Barišić, Dumiter, Adebanjo, M. Ștefănescu (toți Sepsi); M. Șerban, Baiaram, V. Constantin (CSU Craiova); Cr. Costin (FC Voluntari). # S-au aflat la primele lor goluri în LI: Șut, Nsiah (ambii Academica); Tiram (Astra); Neicuțescu (Chindia), Debeljuh (Hermannstadt); V. Constantin (CSU Craiova). # Meciuri rotunde pe prima scenă: 200 Eric (Viitorul), 150 Bejan (Dinamo), 100 Al. Răuță (Dinamo) și Fl. Coman (FCSB). # Goluri rotunde: 60: Eric (Viitorul), 50 Hora (FCSB), 20 Sg. Buș (Gaz Metan). # Au debutat și antrenori în Liga I, 4 la număr: Ilie Poenaru (Academica), Marius Croitoru (FC Botoșani), Csaba László (Sepsi) și Bogdan Andone (FCSB). Dintre ei, Andone a făcut-o cu victorie, Poenaru cu înfrângere, iar Croitoru și László cu remize. # Hermannstadt a primit golul 50. # Primele meciuri în Liga I pentru Chindia (și primul egal) și Academica (și prima înfrângere).
Cifrele din Etapa 2
# Doar 8 debuturi de această dată (3 autohtone): Hatzēterzoglou, Danny Esteves (ambii Academica); Cîmpanu (FC Botoșani); Pereira (CFR Cluj); C. Dinu, Neciu (ambii Chindia); Piscitelli (Dinamo); Konongo (Sepsi). # Prima victorie ca antrenor pentru Marius Croitoru (FC Botoșani) și primul egal pentru Bogdan Andone (FCSB). # Primul gol pentru: Dobrescu (Academica) și Itu (CFR Cluj). # Dinamo a primit golul 2.350 în Liga I. # Chindia, prima înfrângere în LI.
Cifrele din Etapa 3
# 11 debuturi în această etapă (7 autohtone, mai rar când acestea sunt majoritare): Vâlceanu, Cr. Dumitru (ambii Academica), Kitanov (Astra), R. Andronic, Hankic (ambii FC Botoșani), Cherchez (Chindia), Mihaiu (Dinamo), Opruț (Hermannstadt) , Gál-Andrezly, Karanovic (ambii Sepsi) și Dulca (Viitorul). # Meciuri rotunde pe prima scenă: 250 Pleșca (Gaz Metan), 150 Bancu (CSU Craiova), 100 Ad. Bălan (CSMP Iași) și 50 Olariu (Academica). # Goluri rotunde pe prima scenă: 30 Ad. Bălan (CSMP Iași), 20 Omrani (CFR Cluj) și 10 Căpățînă (FC Voluntari). # Golul 1: Horșia (CSMP Iași) și Karanovic (Sepsi). # La a 13-a întâlnire directă, FC Botoșani a obținut în sfârșit prima victorie cu FCSB. # La al 49-lea meci direct, CFR a înclinat spre ea bilanțul direct cu Dinamo, având acum 21 de victorii, față de 20 de înfrângeri (de 8 ori a fost egal între ele). A fost a 6-a victorie consecutivă a lui CFR Cluj în fața alb-roșilor. # Meciul 100 în Liga I ca antrenor pentru Dan Alexa (Astra). # Prima înfrângere pentru antrenorul Bogdan Andone (FCSB). # A 100-a victorie a Viitorului pe prima scenă.