În săptămâna ce a trecut, mi-au atras atenția în mod neplăcut două evenimente petrecute în fotbalul autohton. Unul dinspre scaunele unui stadion, celălalt dinspre scaunele unui birou, în ambele cazuri însă fără scaun la cap.
I – Cei din stadioane
A doua manșă dintre CS U Craiova și Honvéd a oferit așa cum se anticipa, o confruntare echilibrată, în care cu toate că s-a mișcat ceva mai bine în teren, echipa olteană a trebuit să aștepte loviturile de departajare pentru a se califica.
Până să se ajungă însă la acestea, a avut loc acel incident în care niște demenți au aruncat în terenul de joc cu petarde și brichete. Din cauza acestora, ar fi posibil ca toată truda din teren a oamenilor lui Papură să fi fost în zadar, dacă cei de la UEFA vor voi să fie rigizi.
Dar credeți că unor asemenea iresponsabili, capabili de asemenea gesturi, le pasă?
Evident că nu, pentru că asemenea specimene nu au conștiință. Ei simulează că țin, în cazul de față cu echipa craioveană, folosindu-se de acest pretext pentru a-și satisface pornirile distructive.
Constat însă cu dezgust o teamă generală a oamenilor din fotbal, chiar a presei, de a spune lucrurilor pe nume, ceva ce tinde a se asemăna cu acest flagel periculos al zilelor noastre numit „corectitudine politică”. Abundă epitetele de genul „minunații suporteri” sau dacă se îndrăznește cumva vreo mică critică la adresa lor, imediat se vine cu o afirmație de îndulcire, de genul „sunt cazuri izolate”.
Domnilor, e vizibil cu ochiul liber, nu toți suporterii sunt minunați, ba mai grav există foarte mulți neminunați, adevărate mașini infernale care provoacă pagube și distrugeri în jur precum și repulsia și teama multora dintre cei doritori de a lua drumul stadionului pentru ca aceștia să n-o facă.
Au rămas vii în memorie cazuri celebre, precum „bricheta” din Giulești când gestul unor asemenea descreierați le-a scos echipa, chipurile favorită, din lupta pentru titlu sau de artileria de petarde de la acel meci de tristă amintire de pe Arena Națională cu Polonia lui Lewandowski, care au dus la amenzi zdravene și suspendări pe măsură.
Am pomenit doar două exemple. Nu mai amintesc și de bătăile prin tribune cu suporterii între ei sau cu suporterii și forțele de ordine, acestea din nefericire devenind deja o obișnuință.
Se mira recent Cristi Aszalos, la Look TV, că suporterii înviatelor Rapid și Farul s-au înjurat și erau cât pe-aci să se ia la bătaie, la meciul din prima etapă de Liga 2, în loc să dea dovadă, dacă nu de solidaritate, măcar de înțelegere între ei, având în vedere că au trăit momente delicate asemănătoare cu echipele lor. El își punea o asemenea întrebare din punctul de vedere al unui om educat, cu conștiință. Însă nu a luat în seamă că respectivii nu o au nici pe una, nici pe cealaltă, adică nici educație, nici conștiință.
Dacă acest fenomen nu va fi tratat cu maximă seriozitate, să se umble la legislație iar forțele de ordine să intervină așa cum se cuvine, nu vom avea doar probleme din punct de vedere fotbalistic, ci mult mai grave. Dar cine s-o facă? Că vedem în ce putrefacție au ajuns principalele instituții care ar trebui să asigure ordinea.
Așa că, vai nouă!
II – Cei din birouri
Explicam printre rânduri săptămâna trecută că fotbalul românesc divizionar n-ar fi pierdut nimic dacă ar fi fost scutit de o echipă precum ACS Șirineasa/Energeticianul. Din contră.
Citisem despre rocada pe care urma s-o facă cu Luceafărul Oradea, moment în care și-ar fi schimbat încă o dată numele, în Viitorul Târgu Jiu. Nimic nou așadar, anul, denumirea și orașul, adică o circărie evident anormală pentru un fotbal civilizat, dar obișnuită pentru cel de-aici.
O acțiune însă mai puțin gravă decât altele, precum aceea de a-și adăuga în denumire și „Pandurii”. Asta cu toate că există de zeci de ani o echipă cu numele de Pandurii Târgu Jiu și se află chiar în aceeași categorie!
Exagerând, hai să ne închipuim că i s-ar năzări peste noapte unei echipe oarecare din Italia să-și schimbe numele, alegându-și orașul Milano de unde e buticarul care o susține, și să-și pună numele Il Futuro Internazionale Milano. Pentru cei care nu cunosc italiana, Il Futuro înseamnă Viitorul, nu altceva.
Cum ar reacționa FIGC (federația italiană) dar mai ales cei de la Inter?
Știu că e distanță mare de la Pandurii la Inter, am și atenționat că exagerez, însă în esență, ambele sunt cluburi care au niște denumiri bine înrădăcinate de zeci de ani, aprobate la momentul lansării. Că echipa-cameleon pornită din Șirineasa a îndrăznit așa ceva, nu este de mirare. Însă cum de au putut permite cei de la FRF o asemenea buzunăreală în plină stradă? Au fost atâtea antecedente neplăcute, cu Timișoarele și cu Craiovele în mod deosebit, care au produs atâta rău, iar tu for conducător al fotbalului în loc să iei măsuri ca să nu mai apară asemenea aberații, pui chiar botul la alta nouă? Și cum de nu reacționează în vreun fel cei de la Pandurii Târgu Jiu? De unde această pasivitate? Chiar nu există un OSIM?
Și ca să nu uit, tot legat de acest subiect, cei de la FRF se mai află într-o altă culpă, prin faptul că au permis coexistența a două echipe cu același finanțator, în aceeași categorie, le-am numit pe Energeticianul și Luceafărul. Probabil că îmi vor aduce în discuție tot felul de acte prăfuite prin care îmi vor dovedi că n-ar avea același patron. Atunci purii de-acolo de ce s-au mai sesizat că FCSB și Academica ar fi fost legate la același cordon ombilical, într-un moment când acestea nu erau încă în aceeași categorie, punându-se astfel în discuție participarea echipei din Clinceni în Liga I? Și acolo existau acte care dovedeau contrariul. Așa că dacă ar fi luat măsuri din timp în propria ogradă, nu ar mai fi fost posibilă astăzi această rocadă de care am pomenit și anomaliile din jurul ei.