Hagi și Europa
Când la FCSB e scandalul cât casa, când Craiova convinge și nu prea, când CFR-ul e acuzat că joacă defensiv și inestetic, toate cuvintele rămase în fotbalul nostru, respectiv cele frumoase și omagiale, se îndreaptă către Viitorul. Singurul proiect serios, singura viziune logică, singura concepție clară de joc. Și în mare parte așa și este.
Dar în vreme ce drumurile europene ale boscoroditelor CFR și Craiova și al de-a dreptul hulitei FCSB continuă, al Viitorului s-a terminat deja. Și cam așa se întâmplă an de an. Cărările continentale ale echipei lui Hagi au fost mereu scurte sau chiar scurtissime. Până cel mult la începutul lui august. În 2016 a fost Gent, în 2017 anul titlului, APOEL Nicosia (dramatic, în prelungiri) și apoi Salzburg, anul trecut Vitesse Arnhem și acum din nou Gent, cu odiseea din Flandra, a celor 6 goluri încasate în 50 de minute. Tot 6 goluri, ca și data trecută, în urmă cu trei ani.
Prima concluzie ar fi că de fiecare dată Viitorul e prea plăpândă pentru impactul cu un Occident care nu e nici măcar de primă mână. Nu te scoate din cursă nici Milan, nici Leipzig (ca pe Craiova), ci un fel de clasă medie de valoarea căreia tu nu arăți aproape niciodată că te-ai putea apropia. Nu se pune problema grupelor, traseul se termină în tururile preliminare, atunci când lumea bună e încă în concediu.
O primă și cuprinzătoare explicație ar fi aceea că, după ce lasă o impresie excelentă în fiecare lună mai, la final de sezon, în iunie și iulie Hagi schimbă dramatic efectivele. Sigur, concepția de joc rămâne, dar una e să apari cu Ianis și alta cu Eric, una cu Băluță și alta cu Artean, una cu Vînă și alta cu Ciobanu, deși din gheata ultimului pleacă destule rachete eficiente. Distribuția din iulie, cea care abordează cărările Europei, nu mai seamănă aproape deloc cu cea de din urmă cu două luni. Poate că Viitorul cu Ianis, Băluță, Vînă și Drăguș ar fi trecut de Gent, dar vânzarea lor face parte dintr-o strategie care respectă aceleași principii. Hagi își ține în viață proiectul, vânzând an de an cele mai bune produse, pe sume considerabile. Altfel n-ar avea de unde să facă rost de un buget de măcar 5-6 milioane cu care să se bată apoi, încă o dată și încă o dată, cu CFR, Craiova, FCSB, ale căror bugete sunt duble.
Să facem un exercițiu și să punem pe hârtie o garnitură a celor mai rentabile vânzări ale produselor lui Hagi din ultimii ani. N-avem portar, însă mai sus lucrurile arată spectaculos:
BENZAR BOLI NEDELCU CR. GANEA
R. MARIN T. BĂLUȚĂ CICÂLDĂU
IANIS HAGI FL. TĂNASE FL. COMAN (DRĂGUȘ)
Să admitem că Boli nu e în totalitate produsul Academiei și să-l înlocuim cu Bălașa, și echipa arată tot foarte bine. O medie de vârstă în jur de 22-23 de ani, jucători care au apucat să joace, toți, în prima reprezentativă. Dacă-i adaugi acestei garnituri un portar rezonabil (poate fi chiar actualul Căbuz), îi stă cineva în față în România? Ia campionatul la pas timp de un cincinal, fără să mai fie nevoie de play-off! Iar în Europa n-are probleme nu să atingă grupele, ci să mai meargă încă vreo două-trei tururi în primăvară, măcar în Europa League.
Toți cei din formula de mai sus au fost vânduți de Viitorul în ultimii doi ani și ceva, din 2017 încoace. Când Hagi va putea să-și permită să nu mai vândă pe nimeni alți doi ani, abia atunci putem să vorbim despre un Viitorul competitiv în Europa!