Actuala ediție este încă în zona acumulărilor și ar fi riscant să faci deja niște aprecieri tranșante care peste un timp se vor metamorfoza în niște eșecuri de presă, de care e plin internetul (cândva aș fi scris paginile ziarelor). S-ar putea afirma, printre altele, că CFR Cluj cu Viitorul se va duela pentru titlu în acest sezon, că măcar una dacă nu ambele echipe din Moldova, FC Botoșani și CSMP Iași, vor prinde play-off-ul, în timp ce FCSB va trage cu disperare să se agațe de el, că nou-promovatele Chindia și Academica vor face rapid cale întoarsă de unde au venit etc. Însă actualele conturări sunt încă în stare lichidă, așa că pot căpăta schimbări chiar radicale într-un viitor nu foarte îndepărtat.
Au fost însă câteva elemente interesante, care merită reliefate. În primul rând continuarea decăderii FCSB, unde haosul capătă dimensiuni inimaginabile pentru unii. Pentru subsemnatul însă nu. Când am afirmat că cele 4 locuri 2 consecutive ocupate de această echipă în ultimele sezoane reprezintă o performanță în contextul celor ce se întâmplă în interior, unii au zâmbit. Acest atât de hulit loc 2 poate deveni mai curând decât s-ar crede un tărâm prea îndepărtat pentru cei de-acolo. Se dovedește în direct, dacă se poate spune așa, că banii nu aduc întotdeauna fericirea, dacă sunt pe mâinile cui nu trebuie. Unde e prostie, lipsă de logică și de respect, alături de dispreț, înfumurare, superficialitate, banii nu mai pot face nimic. Este posibil ca situația din acest moment să se redreseze, va fi doar un paliativ căci declinul va continua pentru această grupare, atâta vreme cât va mai fi Becali la butoane. Și gata, pentru că și așa sunt scârbit de cât spațiu nemeritat acordă site-urile de sport de la noi acestui personaj și progeniturii sale fotbalistice. În acest sens, mi-a plăcut o frază dintr-o declarație, de mare bun simț, a fotbalistului Răduț, de curând devenit jucătorul Astrei, dată după victoria echipei sale împotriva roș-albaștrilor: „Am vrut să arătăm că merităm și noi aceeași atenție de care se bucură echipa adversă”. Așadar, victoria Astrei nu poate fi pusă la îndoială, iar cu ceva mai mult curaj ar fi fost mai drastică. Oricum Alibec a țintit bine palmele trase pe care le-avea pregătite de ceva timp, la fel și Fl. Matei. Măcar a reușit și Becali ceva, să-i facă pe foștii săi jucători să evolueze împotriva lui la turație maximă. Să ni-l amintim și pe Andrei Cristea, al cărui gol de-acum doi ani l-a lăsat pe „piperean” fără titlu.
Victoria lui Hermannstadt în fața lui CS U Craiova, chiar dacă este considerată de unii o mare surpriză, a mai pus lucrurile la punct, în sensul că nici echipa sibiană nu era de zero puncte, așa cum nici cea olteană nu era de punctaj maxim.
A arătat bine CFR Cluj sau a arătat prost Chindia? Câte puțin din fiecare. CFR Cluj demonstrează că și-a putut alcătui două grupuri cu care să abordeze pe rând competițiile în care este angrenată. Grupul angajat în această ultimă etapă s-a distrat la Târgoviște, oferind eficiență, goluri și spectacol. Iar Chindia probabil că a aflat încă o dată că nu se punctează victoria într-o repriză.
Trebuie consemnată prima victorie a lui Dinamo din acest sezon, după 3 eșecuri consecutive, una muncită și în final meritată. Cine s-ar fi așteptat nu cu mulți ani în urmă să oferim asemenea detalii despre un meci al multiplei campioane împotriva Academicii Clinceni? Nervii celor în alb și roșu au suferit o nouă întindere, când după 2-0 s-a petrecut 2-2. În final, însă, mai naivă și totodată mai stângace, Academica a cedat. Dar nivelul celor două este foarte apropiat, încât dacă le-ai mai pune să mai joace încă o dată peste o săptămâna, n-ai băga mâna în foc că ar mai bate tot Dinamo… Acest meci a oferit totodată și prima „triplă” a ediției, dinamovistul Daniel Popa, care nici el nu știe cum de a reușit-o.
Interesant a fost și debutul din această etapă a lui Nicolao Manuel Dumitru Cardoso, la Gaz Metan. Acest băiat ajuns astăzi la aproape 28 de ani, a intrat prima oară în atenția microbistului român în 2010, cu prilejul întâlnirilor dintre Steaua și Napoli, din grupele Ligii Europa, el jucând reprizele secunde ale ambelor partide. Cu acel prilej, un incult din mass-media l-a denumit „Mitică” Cardoso, fără să aibă habar că acel Dumitru este nume, nu prenume și nu că se preta la un diminutiv. Cum însă prostiile prind imediat, a tot fost vehiculată în mass-media această „alintare”. Despre Nicolao Dumitru se poate spune că este o colecție de naționalități. Tatăl său, domnul Dumitru, este român, mama sa, doamna Cardoso, este braziliancă de culoare, iar el s-a născut în Suedia și are cetățenie italiană, jucând chiar pentru Squadra Azzurra U20. Bine a venit în fotbalul nostru!
Cifrele etapei
# Meciuri rotunde pentru I. Balaur (FC Voluntari) al 150-lea și Oaidă (FCSB) al 50-lea.
# 10 debuturi (4 autohtone): Robert Ion, Oulad Omar (ambii Academica Clinceni), David Bruno, Stahl, Tounkara (toți Astra), A. Șerban (Chindia), Nicolao Dumitru (Gaz Metan), Hațiegan (CSMP Iași), Bouhenna (Sepsi), Gikiewicz (FCSB).
# Golul 1: Vojtuš (Academica), E. Florescu (FC Botoșani), Benhenna (Sepsi).
# Meciul 250 în Liga I pentru Viitorul.
# Debut ca antrenor în Liga I pentru Virgil Andronache.
# A 250-a „linie” în Liga I pentru asistentul Vasile Marinescu (București).
# FC Voluntari continuă să fie fără victorie pe teren propriu în fața lui CSMP Iași și după a 8-a partidă disputată în Ilfov (are 4 egaluri și 4 înfrângeri).