Această etapă a fost îndurerată spre finalul ei de vestea dispariției celui care a fost marele antrenor Florin Halagian. Chiar dacă stă în firescul acestei lumi să o părăsim la un moment dat, tot nu se poate evita tristețea unui asemenea moment. Mi-a părut însă bine că au existat foarte multe reacții față de cel căruia i se spunea cu simpatie și respect „Armeanu’”, ceea ce înseamnă că lumea i-a apreciat activitatea. Dumnezeu să-l odihnească!
Reîntorcându-ne la realitate, a fost o etapă care a mai cimentat statutul surprizelor plăcute, dar și al celor neplăcute.
După rușinosul 1-3 cu FC Voluntari, am văzut că finanțatorul Stelei FCSB a reacționat precum o puștoaică răsfățată care e prea mult băgată în seamă. Eu unul chiar n-aș vrea să scriu dar nici să citesc vreun rând în plus despre Steaua și mai ales despre el, dincolo de prestația și rezultatul unei etape. Totuși nu-mi pot stopa uimirea de cum poate să se autodistrugă un individ prin propria incompetență. Oricum, mare pleașcă pentru FC Voluntari cu o asemenea echipă trimisă pe teren, căreia i s-a oferit pe tavă un meci de la care visa eventual să smulgă un punct . Ne minunam de Dinamo că nu se lasă până nu bate toate recordurile negative, așa pare că se va întâmpla și cu Steaua FCSB.
Altă echipă slabă cu veleități este CSU Craiova. După plecarea completă a tridentului ofensiv Băluță-Gustavo-Mitriță, gruparea din Bănie a devenit una oarecare, fiind amintită la capitolul favorite doar din inerție. Iar publicul ei mi-aduce aminte de celebrul serial Game of Thrones sau Urzeala Tronurilor, mai exact de personajul The Night King și armata lui. Cei care au urmărit producția HBO își amintesc de bătălia finală de la cetatea Winterfell, când The Night King prin simpla ridicare a mâinilor i-a transformat instant în propria armată și pe cei morți din tabăra rivală care până atunci luptaseră împotriva sa. Cam așa se întâmplă și pe stadionul din Craiova, unde la cel mai mic germene de prestație nefavorabilă a propriei echipe, fanii alb-albaștrilor se metamorfozează pe loc în cei mai aprigi contestatari, când mai toți favoriții lor de până atunci, fie ei în tricou sau la costum, sunt luați la ținta huiduielilor și anatemizați irevocabil prin scandarea „demisia!”. Astfel s-a întâmplat și în partida cu Sepsi, care prin faptul că izbutise să-și blocheze adversara, câștigase bătălia din tribune mult mai devreme de minutul 90, așa că nu i-a fost apoi greu să obțină victoria și pe teren.
La Ovidiu a avut loc unul dintre cele mai bune jocuri din noul sezon, plăcut ochiului, în care s-au luptat două echipe ofensive, oferind spectacol și multe goluri, iar rezultatul final a fost unul corect. Cu acest prilej, Eric a marcat a 5-a etapă consecutiv, egalând istoricul record de goluri al conaționalului său, Wesley, și cu siguranță că îl va depăși cât de curând. Păcat de retorica ilogică de după meci a lui Gheorghe Hagi, care nu i-a făcut cinste. În alte dăți a spus multor lucruri pe nume, având dreptate în multe privințe. De astă dată, însă, nici nu prea s-a înțeles ce voia să spună. A fost o exprimare stângace de manie a persecuției. Din cele văzute de la startul acestui sezon, inclusiv la meciul cu FC Botoșani, echipa sa nu arată deloc a fi o țintă a defavorizării. Iar în meciul cu echipa lui Croitoru chiar nu merita victoria, ba dacă ar fi să punem lupa pe acest meci, parcă Ongenda, Ofosu și ceilalți au avut un plus.
Când spui despre o echipă care a învins cu 3-0 că a avut noroc, sună ciudat în urechile unuia care nu a văzut respectivul meci. Însă cam așa a câștigat CFR Cluj cu Hermannstadt, la 1-0 sibienii având mari ocazii. Și de această dată acea vorbă din fotbal cum că ocaziile ratate se răzbună s-a adeverit, oamenii lui Enache cedând din toate punctele de vedere în final, astfel explicându-se acest scor de neprezentare. Fair-play după meci, antrenorul Dan Petrescu a recunoscut că echipa sa a fost însoțită de noroc, ba chiar s-a temut să nu-l fi consumat pe tot la acest joc.
Dinamo a pierdut din nou și a ajuns pe penultima treaptă a clasamentului, dar deja un asemenea eveniment nu mai miră pe nimeni.
Cifre
# Prima victorie pentru Academica Clinceni în Liga I și odată cu ea prima ca antrenor în același eșalon pentru Ilie Poenaru. # Eric l-a egalat pe Wesley în fruntea celor mai eficace fotbaliști străini din Liga I, ajungând la cota 64. # Cifre rotunde la numărul de meciuri, 150 pentru Țîru (Viitorul) și 50 pentru Radunović (Astra). # Debuturi, 6 (4 autohtone): Devesa (CSMP Iași), Šafranko (Sepsi), Botezatu, Perianu, L. Ardelean, S. Șerban (toți FCSB). # Apropo de debuturi. FCSB nu a mai avut patru debuturi autohtone în același sezon tocmai din ediția 2000-01, aceștia fiind atunci regretatul Ovidiu Iacov, Ionuț Opriță, Marius Vintilă și Alexandru Pițurcă. # Golul 1: Bg. Barbu (Academica).