Aici sunt banii dumneavoastra!
Este un dicton inventat de romani pentru musamalizarea cheltuielilor imense duse pe apa sambetei.
Ca sunt parcuri amenajate la multi kilometri de localitate, ca sunt locuri de joaca in sate fara copii, ca sunt inventii neinventate…nu conteaza. Tot ce conteaza este sa avem o justificare pentru banii comunitatii. Bani publici adica.
Extrapoland si revenind in plan sportiv, asemenea fenomen se intampla si la Universitatea Cluj.
Clubul este finantat din bani publici dar are si cativa sponsori importanti. Club cu potential care isi doreste aproape cu disperare promovarea in Liga 1. Club la care se invart spre 2 milioane de euro, bani publici, bani ai clujenilor.
Clujenii habar nu au de management sportiv, au nevoie de “specialisti”
Mi-a atras atentia un comunicat postat chiar inaintea partidei cu FC Arges pe pagina de facebook a “sepcilor rosii”:
“Agentii FIFA Pedro Mendes, Fernando Meira si Nuno Assis, alaturi de team-managerul Universitatii Cluj, Octavian Motaru, au ajuns la stadionul “Nicolae Dobrin” si vor fi cu ochii pe “studenti”, in derby-ul de azi, cu FC Arges.”
Sunt doua aspecte interesante
Pe de o parte nu mai avem loc de manageri si para team-manageri la echipele romanesti. Nicio echipa de fotbal nu mai are departament de scouteri. Toate, sau marea lor majoritate, apeleaza la un astfel de “specialist” dar mai ales la cunostintele si relatiile lui cu lumea magica a fotbalului mare.
Toate acestea pe banii clubului. La urma urmei relatiile se platesc, cu varf si indesat, mai ales atunci cand nu este cap.
Ar putea sa-mi vorbeasca cineva despre marile succese ale acestui Octavian Moraru? Poate vreo persoana sa ne expuna plus-valoarea acestuia la Rapid, la Poli Iasi, la Gaz Metan .
Sau poate este expert in cheltuirea fondurilor publice catre companii din afara tarii? Se intorc cumva acesti bani in fotbalul romanesc? Poate ca da, dar sub ce forma?
Ce anume l-a recomandat pe acest Octavian Moraru sa preia fraiele unui club de anvergura Universitatii Cluj? „Vocea si talentul” ar spune Caragiale.
De cealalta parte vedem in fotografia postata trei fosti mari fotbalisti portughezi. Daca acestia au venit sa vada la lucru echipa “studentilor” din Cluj este foarte bine. As putea remarca acest episod ca fiind o lovitura de imagine. Din pacate pentru fotbalul romanesc nu este adevarat.
Baietii astia au sosit cu un motiv clar. Agenti FIFA fiind, au identificat o potentiala tinta si incep sa traga sforile pentru a-si vinde marfa. Marfa de calitate indoielnica cu siguranta, si spun asta pentru ca nu am un exemplu care sa demonstreze contrariul.
Practic, banii clujenilor intra direct in buzunarele unor portughezi, impresari si fotbalisti. De ce sa fie investiti in jucatori crescuti de propria pepiniera? De ce sa crestem nivelul fotbalului romanesc?
Veti spune ca am ceva impotriva agentilor.
Da, chiar am!
Sunt doar niste negustori care incearca sa-si vanda marfa, buna sau proasta, pe bani multi, in detrimentul clubului.
Da, este o metoda facila pentru un manager slab. Facila si mai mereu extra banoasa.
V-ati intrebat vreodata ce se intampla cu “prima de instalare” pe care o solicita agentul pentru fotbalistul reprezentat?
Nu, nu ajunge la fotbalist! Iar asta este doar un exemplu…
Un manager adevarat isi creaza o structura solida in jurul sau bazandu-se pe oameni de calitate, oameni pasionati, devotati, adevarati profesionisti.
Blazarea si lipsa de eficacitate din meciul cu FC Arges m-a facut sa ma gandesc la jucatori precum Hatiegan, Ursu, Oltean, Greu, Coman, Parvulescu, jucatori la care U Cluj a renuntat mult prea repede si mult prea usor.
In acest moment, Universitatea Cluj, echipa cu buget imens avand obiectiv clar promovarea, se pozitioneaza pe locul 10 in clasamentul Ligii a 2-a, acumuland 3 puncte in 3 meciuri disputate, o victorie si doua infrangeri .
Mai jos redam cateva mesaje postate de fanii U Cluj pe pagina de socializare, mesaje care demonstreaza clar ca ardelenii platitori nu-s usor de dus de nas.
Platim, platim, platim. Fain la Cluj
De la dreapta la stanga, cine plateste pentru greseli?
Astia 4 sunt adevaratii conducatori la U… bineinteles cu acordul tacit a lui Dulca. Se vede ce jucatori fabulosi au sosit in vara asta, ce joc practicam…
Ca sa vina la meci cat comision le-am mai dat?
Ii doare undeva de U. Iau banii si la revedere. Coruptia ucide inclusiv pe U.
Ii doare la basca de U, la fel il doare si pe Moraru. Bine ca face tusa Gavra. La anul, cand se termina entuziasmul centenarului, daca nu promovam, ne vor pleca si sponsorii. Vom retrai epoca post Walter
Extraordinar. Niste legende. Principala lor sursa de venit joaca cu FC Arges.
Vom reveni cu asemenea episoade si practici de „frunzareala” a banilor publici. Sunt de acord ca Statul prin Institutiile pe care le detine sa investeasca in sport. In infrasructura, baza materiala si logistica. In copii si juniori. In sportul de masa.
Echipele profesioniste trebuie sa-si creeze produse pe care sa le vanda si sa se bazeze pe investitia privata.
Sa-si gaseasca manageri adevarati pentru care „investitie” reprezinta cuvant cheie.
Concluziile pentru managementul tip „a la Cluj” le trageti voi!
Cristian Manea
cristian.manea@100sport.ro
Facebook – Cristian Manea