Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) gestionează banii publici destinați sportului și activităților pentru tineret. Doar bani publici. De proiecte de lege și politici pentru investirea banilor privați în sport… Dumnezeu cu mila. La urma urmei, îi interesează pe mai marii sportului românesc de problemele cu care se confrunta domeniul pe care îl pastoresc? Absolut deloc! Iar acest lucru este demonstrat și de alocarea finanțărilor către federațiile sportive naționale.
Odată cu solicitarea trimisă către MTS pentru comunicarea bugetelor alocate pentru federațiile sportive naționale, publicația noastră a solicitat și criteriile de finanțare care au stat la baza alocării acestor sume de bani. Dupa o analiză și pe orizontală, și pe verticală, am constatat că aceste criterii nu au absolut nimic în comun cu realitatea din teren. Totul ține de relația pe care președinții de federații o au cu ministrul Bogdan Matei, dar mai ales cu directorul general Daniel Jianu, personaj care s-a decis să iasă din anonimat, profitând de blajinitatea șefului direct.
Oamenii din MTS vorbesc, simt și vad toate acțiunile oculte pe care Daniel Jianu le face. „El drenează banii, el împarte banii federațiilor, cluburilor patronate de MTS. Cine este prieten cu Daniel Jianu are un mare avantaj” angajat MTS citat de colegii de la gsp.ro
Așadar, vrei mai mulți bani pentru federația pe care o conduci… trebuie să te faci frate cu Jianu! Dar frăția asta costă cumva? Verifică cineva cum sunt cheltuiți banii publici? Nicidecum! Dar oare „frate” în acțiunile de „tocat buget MTS” nu este și ministrul Bogdan Matei? Să fie oare un parteneriat în care unul aranjează și altul semnează? Să fie acesta motivul pentru care cei doi apar împreună la toate vizitele pe care le întreprind în teritoriu și la toate evenimentele dătătoare de imagine? Gurile rele afirmă că sunt deja frați gemeni. Se îmbracă de la același furnizor, mănâncă la aceleași restaurante și practică repetat aceleași sporturi în Complexul Național Sportiv de la Snagov. Unii răutacioși afirmă că și-au petrecut chiar și vacanța împreună în cel mai luminat oraș de peste ocean, forțându-și mai mult sau mai puțin norocul. La cum apar cei doi în fotografiile cocoțate cu frecvență maximă pe site-ul ministerului ai putea să spui că unul nu prea a avut noroc, iar celălalt se bucură din plin de Zeița Fortuna. De Zeiță sau de zeițe…
Revenind la criteriile de acordare a finanțării, vă propunem o analiză comparativă. Și pentru că unul dintre criteriile de acordare este obținerea de medalii la Jocurile Olimpice și campionatele mondiale și/sau europene, vă prezentăm situațiile de mai jos. Iar pentru a înțelege sistemul relațional și complexitatea criteriilor (a se citi aranjamentelor) de finanțare, am creat câteva clasamente, edificatoare credem noi.
Din statisticile de mai sus subliniem câteva aspecte interesante.
Nu trebuie să fi obținut rezultate/performanțe/medalii în anul precedent ca să primești o finanțare sporită. Ba mai mult, chiar dacă te situezi pe locul 3 în clasamentul medaliilor la sporturi olimpice, poți avea o scădere de buget de peste 23% (FR Tenis de masa)
FR Rugby deține locul 1 la nivelul bugetului alocat, depășind astfel FR Canotaj care deținea supremația de ceva vreme. FR Handbal vine tare din urmă, pe turnantă, și obtine 10.000.000 lei finanțare pentru a satisface poftele și necesitățile unui sistem încâlcit de cheltuire a banului public din care căștigători sunt chiar președintele federației și acoliții săi mai mult sau mai puțin spanioli la origini.
FR Box intră direct pe locul 10 în topul bugetelor sub directa oblăduire a unui senator influent.
Pozele cu Ana Bogdan și logodnicul acesteia, Norris Măgeanu presedintele FR Automobilism sportiv, au fost „plătite” de către MTS cu suma de 479 000 lei.
Cel mai mare procent de creștere a fost înregistrat de FR Gimnastică ritmică – 214%. Nu știm ce criterii au stat la baza acestei creșteri record. Surse din MTS spun că subordonatele președintei Irina Deleanu s-au lăudat pe holurile din Vasile Conta cu o metodă arhaică prin care au reușit să-i convingă pe mai marii MTS să acorde o astfel de creștere.
Cristian Manea