În această etapă s-a produs parcă o revoltă a „eternelor favorite” Steaua și Dinamo, după ce în ultima vreme cele două au fost bine îmbibate în umilințe, reproșuri, acuze, și tone de miștouri. Dar, dacă la Dinamo am constatat cu adevărat o îmbunătățire a jocului, victoria de la Sfântu Gheorghe nefiind întâmplătoare, la Steaua nu pot spune același lucru.
Dinamo a arătat mai echipă decât Sepsi, a avut mai mult posesia dar și ocazii mai clare. Dacă altă dată m-am luat de jocul pe care îl presta, de această dată nu mai am ce zice, cei de la Sepsi fiind cei care au arătat a echipă fără substanță. Îndreptându-mă spre Steaua, acolo hazardul continuă și i-a adus victoria doar lipsa de… Nici nu știu ce să zic că le-a lipsit celor de la Viitorul în primul lor meci din istoria confruntărilor cu FCSB în care porneau favoriți clari. Ori au luat prea în joacă meciul, ori n-au avut chef sau n-au vrut să joace. Haosul a fost dominanta prestației lor, o lipsă de concentrare crasă în momente decisive, ca să nu mai pomenesc de naivitățile defensive cum n-a mai avut de mult, aici cel mai „remarcat” fiind lăudatul Țîru, spre bucuria lui Panțîru, că rimează. Rezultatul a fost unul rușinos pentru echipa lui Hagi, pentru că atunci când pierzi în fața „lanternei” nu poate fi altfel.
Tot un gust amar mi-a lăsat și prestația lui Sebastian Colțescu. Chiar dacă la destule dintre deciziile sale controversate din meciul de la Giurgiu are acoperire regulamentară, maniera sa de arbitraj a fost una mai mult decât deranjantă. Și nu e prima oară când vrea cu tot dinadinsul să iasă în evidență pe parcursul unui meci, chiar dacă la carte scrie că un mare arbitru nu trebuie să facă așa ceva. Aaa da, e esențial acel termen, „un mare arbitru”. Probabil că doar îmbrăcat în negru și cu fluierul în gură se simte foarte important, căci dincolo de gazon posibil să nu prea fie băgat în seamă. Din nefericre pentru ei, cei de la CFR Cluj au intrat în acest joc, cu o bruscă aprindere nevrozică, contribunind și ei din plin la neașteptata înfrângere cu Astra. În efectiv complet și fără un asemenea arbitraj, să-l denumesc excentric, campionii ar fi putut câștiga. Chiar și la 2-1 pentru gazde, căci mai era destul timp. Astra n-a făcut un meci extraordinar, ci doar a știut să profite de neașteptata oportunitate ivită. Iar atunci când e să-ți iasă, a beneficiat și de acea execuție fericită a lui Valentin Gheorghe din lovitură liberă pe care dacă-l mai pui de 10 ori s-o execute, nu că nu ar mai marca, dar nu știu dacă ar mai nimeri spațiul porții. Pentru binele lor, Dan Alexa și ai lui nu ar trebui să se îmbete cu apă rece. Revenind la Colțescu, dacă nu am ce spune la primul penalty ca și la al doilea la pachet cu eliminarea lui Vâtcă în urma unui gest de tăntălău al acestuia, cartonașul roșu dat lui Camora a fost complet gratuit, fiind un material perfect de „așa nu” pentru cursurile de arbitraj. Clujenii sunt îndreptățiți să facă conexiuni cu faptul că „agresorul” lor este din același oraș cu o rivală la titlu. Cei de la comisiile de disciplină n-ar trebui să-i dea nicio etapă de suspendare portughezului, ba chiar să-l oblige pe emfaticul arbitru să-i ceară personal scuze cu plecăciune. Dar nu se va întâmpla nimic, inerția fiind prea mare (și) în organismele fotbalului românesc.
Tot un gest de tăntălău a făcut și Țîră care a dus la primirea celui de-al doilea galben și implicit eliminarea sa de pe teren, lăsându-și echipa în inferioritate numerică într-un moment delicat. Astfel, el a devenit „artizanul” înfrângerii lui FC Voluntari în fața lui CSU Craiova, demonstrând de ce nu a făcut purici pe nicăieri pe unde a fost, chiar dacă are unele calități. Întreb și eu, dacă ați fi în locul lui Bergodi, v-ați mai baza pe un asemenea jucător?
În ultimele etape s-a demonstrat din plin acea vorbă potrivit căreia „2-0 e un scor periculos”. În aceasta a 8-a au simțit-o cele două moldovene, FC Botoșani și CSMP Iași, prima egalată, cealaltă învinsă chiar, după ce au avut un asemenea avantaj. Și pentru că am pomenit de înfrângerea ieșenilor, cei care le-au administrat-o, jucătorii lui Gaz Metan, profitând de jocul rezultatelor, au devenit liderii inediți ai Ligii I! Iar pentru asta merită felicitați.
Cifrele etapei
# A fost meciul 800 în Liga I pentru campioana CFR Cluj.
# CSU Craiova are 6 victorii din 6 pe terenul lui FC Voluntari.
# FC Botoșani a urcat pe locul 39 în clasamentul all-time al primului eșalon, depășind-o pe Concordia Chiajna. # FC Voluntari a primit golul 250 (de la M.Al. Roman).
# Prima înfrângere a lui Sepsi din sezonul actual a fost totodată și prima pentru antrenorul Csaba László (Sepsi) în Liga I.
# Arbitrul István Kovács (Carei) s-a aflat pentru a 250-a oară la centru într-un joc de prim eșalon.
# Meciul 50 pentru Sorescu (Dinamo).
# Debut: Koļesovs (FC Botoșani), Kocič (FC Voluntari), Onea (CSMP Iași), Rimane (Hermannstadt), G. Șerban, Toni Silva (ambii Astra), Ad.D. Rus (CFR Cluj). De menționat că Rimane devine primul jucător din Guyana Franceză prezent în fotbalul nostru.
# Primele goluri pentru Ofosu (FC Botoșani), Ebralidze (FC Voluntari).