Unii i-au zis „derby-ul toamnei” meciului CSU Craiova – FCSB. Mai degrabă merita denumirea derby-ul mediocrității, căci cam așa ceva pot oferi două echipe de mijlocul clasamentului și chiar așa s-a și întâmplat. Cum vor denumi întâlnirea dintre FCSB și CFR Cluj, din etapa viitoare? Revenind la meciul de la Craiova, care a înregistrat cea mai mare asistență de până acum din acest sezon, a fost foarte așteptat, și datorită revenirii lui Victor Pițurcă. De-acord, este un tehnician cu un anume renume, a făcut lucruri bune pe când a fost la echipa națională, chiar și pe la Steaua. Dar acestea s-au întâmplat în urmă cu peste un deceniu. De-atunci n-am mai reținut nimic notabil în cariera lui, în afară de certuri cu conducerile echipelor pe la care a fost angajat, fie dacă s-a întâmplat în țară, fie în străinătate. Iar ultima sa descălecare la Craiova, din ediția 2010-11, care a durat doar 13 etape, n-a produs nimic semnificativ pe plan sportiv, ci doar imensul scandal care a cuprins fotbalul craiovean transformându-l pe veci într-un vulcan nestins. Prin cele menționate nu vreau să spun că este terminat ca antrenor și nu mai e în stare de nimic, fiind posibil chiar să materializeze speranțele puse în el, însă trebuie privit cu mai multă circumspecție. Cu atât mai mult cu cât în meciul cu FCSB echipa alb-albastră a arătat la fel, dacă nu mai prost decât cu Corneliu Papură la butoane. Un pic mai clară în joc, FCSB a demonstrat încă o dată că o poate bate în orice condiții pe CSU Craiova, și în cârje, și în ghips, și cu un stadion împotrivă, și cu…, și cu… etc.
Am văzut o premieră demnă de reținut, ca un arbitru să își ceară scuze pentru un cuvânt neadecvat adresat unui jucător. E o bilă albă pentru István Kovács care a dovedit astfel nu doar că este mai valoros în această meserie decât Colțescu, dar are și o altă calitate morală. Un alt arbitru a fost eroul negativ al unui meci, Dinamo – FC Botoșani, privându-i pe oaspeți printre altele de un penalty. Este vorba de George Rădulescu. La finalul jocului, antrenorul Marius Croitoru, afectat în mod îndreptățit, a pus bine problema, afirmând că atunci când greșesc jucătorii și mai ales antrenorii, plătesc. Fie sunt suspendați, dacă nu chiar dați afară. Arbitrii, aproape deloc. Un exemplu în acest sens este că amintitul Colțescu a oficiat în această etapă, după prestația sa scandaloasă din runda trecută.
Dacă restul rezultatelor au fost destul de normale, mi-a atras atenția un fenomen mai puțin obișnuit pe care îl numesc molima autogolurilor, 10 fiind deja numărul lor total, după doar 9 etape. Un meci al acestei runde chiar a fost decis de două autogoluri, Academica – Astra, 1-1, și avem totodată un… autogolgeter, în persoana lui Tamaș, cu două asemenea nereușite. Malițioșii ar zice că proprii fundași sunt mai periculoși pentru porțile lor decât atacanții adverși.
Câteva cifre
# CFR Cluj pe teren propriu are 5 victorii din 5 meciuri cu FC Voluntari și un golaveraj de 21-1.
# Bilanțul dintre FCSB și CSU Craiova a ajuns la 17 jocuri, 14 victorii, 2 egaluri și 1 înfrângere, 34-13 golaveraj.
# Viitorul a urcat pe locul 34 în clasamentul all-time, depășind pe Inter Sibiu.
# Meciul 50 ca technician pe prima scenă pentru Constantin Enache (Hermannstadt).
# Asistentul George Neacșu (Câmpulung Muscel) s-a aflat la a 100-a sa tușă în Liga I.
# Debuturi: Jean Deretti (Academica), Joca (CFR Cluj), Afonso Taira (Hermannstadt) și L. Nițu (CSU Craiova)