N-au trecut decât 9 ore de la miezul nopții, de când am închis emisiunea de la radio cu rezumatele UEFA Champions League! Inevitabil, în timpul emisiunii, alături de Mihai Rusu, fosta voce Europa Liberă, și Călin Mateș, unul dintre cei mai documentați jurnaliști în materie de fotbal englez, am fost nevoiți să facem câteva comparații fotbalul românesc versus UEFA Champions League. Mulți spun că este o glumă, dar, după Euro U21, când mulți au ridicat fotbalul nostru la nivel de Liverpool, Barcelona și Manchester City, când unii îi vedeau pe tehnicienii noștri Guardiola, Nagelsmann sau Ancelotti, foarte puțini au fost cei care au tras semnale de alarmă.
Dar seara de 17 septembrie, debutul sezonului 2019-2020 din UEFA Champions League ne-a arătat unde suntem, așa că voi puncta ca-n uzinele unde nu mai merge treaba și vine un manager școlit prin Bavaria, să zicem la o fabrică de bere, și le explică prin comparații unde se greșește. În final, managerul mai aruncă și o vorbă misterioasă, made in Romania: “Bă, cine n-a înțeles, aia e!“
1. Red Bull Salzburg avea 5-1 la pauză cu Genk, echipă care l-a transferat pe Ianis Hagi în această vară. Pe contul de twitter de la Genk, fiul “Regelui“ se urca într-un autobuz, iar deasupra ușilor scria: W.A. Mozart. Este și numele aeroportului orașului care l-a dat pe geniul muzicii clasice Wolfgang Amadeus Mozart. E clar, oamenii din Genk își pun mari speranțe în Ianis, însă comparația e destul de exagerată, ar fi mers la Ansu Fati sau la Mbappe, nu la Hagi jr. De ce? Dacă antrenorul l-ar fi crezut Mozart, nu l-ar fi aruncat pe teren la 6-2 pentru gazde. Asta îmi amintește de un meci la juniori, era unul Mărin, care juca doar pentru că părinții îi umpleau antrenorului portbagajul cu un porc, un ied, un miel, la ceas de sărbători creștine, iar într-un sac puneau oamenii și măruntaiele. Și pentru a justifica unele dezastre, antrenorul de la juniori băga niște “piloși“, iar la 0-4 îl arunca în focul luptei și pe Mărin. Știți ce-i spunea? “Hai, tu ești speranța noastră! Fă ceva, că ne-au spart ăștia, să moară mama!“. În condițiile în care mai erau 7-8 minute de joc. Fix la Mărin m-am gândit când a intrat Ianis aseară, iar puștii de la Salzburg aveau 1-0 la seturi. Dacă austriecii ar fi citit presa din România în vara aceasta, credeți-mă că s-ar fi speriat, aveau impresia că Ianis Hagi îi va mânca de vii, era dorit de Barcelona, Arsenal, Borussia. Nimeni n-a spus dacă nu erau alea din America de Sud sau de lângă Motru.
2. Victor Pițurcă e supărat rău pe regula U21. Revine în fotbalul românesc, la U Craiova – FCSB, 0-1, cu o improvizație a la Steaua 2000, acum 19 ani, începe meciul cu Luis Nițu, de 18 ani, și-l scoate după 15 minute, fentând regula U21, cum o făcea când se mai lovea mingea de capul său și intra în poartă. Știți câți jucători a avut Salzburg aseară eligibili U21? Titulari! 5! CINCI! Kristensen 22 de ani, Wober 21 de ani, Bernede 20 de ani, Szoboszlai 18 ani și Haland 19 ani. 4 goluri au fost marcate de copiii U21, 3 Haland și unul Szoboszlai. Dar regula U21 e o prostie, ne zice Victor Pițurcă, un antrenor care pare tot mai expirat în fotbalul pur. Să vă spun și rezervele lui Salzburg de aseară? Ashimeru – 21 de ani, Daka – 20 de ani, Mwepu – 21 de ani, Onguene – 21 de ani.
3. Istvan Kovacs îi spune lui Florinel Coman: “Dispari!“, iar Dan Petrescu le ia familiile arbitrilor, în frigider, de la dinozauri și până în prezent. Comisia prezidată de nenea care a fost decorat de președintele României, pentru o brichetă căzută în spate, se plânge precum fetele care au fost mângâiate părintește de profesori la școală, pentru a se considera și ele victime în curentul #metoo. La Dortmund – Barcelona, Hațegan dă penalty, arbitrează impecabil un meci fantastic, iar în Liga I face praf și un Academica Clinceni – FC Voluntari. O fi presiunea Champions League sau prin țară trebuie să preiei modelul arbitrului Necșulescu, cel care-i dădea un genunchi între picioare regretatului Nicolae Tilihoi. De fapt, ca arbitru român, din păcate, nu vei rămâne niciodată în istoria fotbalului, decât dacă-ți scrii pe cruce: “L-am arbitrat pe Messi, dar era rezervă!“.
4. La Amsterdam, fără Matthijs de Ligt și Frenkie de Jong, alți eligibili U21, plecați la anonimele Juventus și Barcelona, băieții lui Ten Hag au mai visat niște filozofii Johan Cruyff și au câștigat cu 3-0 în fața francezilor de la Lille! L-am văzut și pe Răzvan Marin la Ajax, dar după meci, era într-o reclamă la aparat de bărbierit.